OŠ IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB

Učenje i igra u vrtu

ponedjeljak, 27. siječnja 2020.

Već dugo radim u OŠ Ivana Gundulića u samom središtu Zagreba. Središte velikoga grada pruža svojim stanovnicima puno prednosti, ali i neke nedostatke. Najtužnije mi je gledati kako djeca provode svoje vrijeme okružena betonom i asfaltom.

Prije nekoliko godina odlučila sam dio nastave provoditi izvan učionice u Botaničkom vrtu koji je svega nekoliko minuta hoda od naše škole. U okrilju japanske trešnje čitali smo proljetnu poeziju, šećući stazicama radovali smo se prvim proljetnicama i prekrasnoj, raskošnoj proljetnici – kockavici koja je za nas bila pravo otkriće.

Pokraj jezerca pratili smo kako se razvijaju i rastu žabe, kornjače i ribice. Vidjevši sreću i ushićenje svojih malih đaka svaki put kad bismo boravili u tom malom komadiću prirode u središtu Zagreba, odlučila sam učiniti još jedan korak.

Uprava Botaničkog vrta osigurala je zainteresiranim vrtićima i školama dio vrta u kojem su djeca mogla boraviti i uređivati svoj mali vrt od milja nazvan vrtek. Izgradili su nam povišene gredice i nasuli zemlju, postavili malu drvenu kućicu za alat i opskrbili nas osnovnim alatom za vrtlarenje.

Učiteljica Hajnalka DRAGANIĆ izradila je sa svojim učenicima strašilo koje smo zajednički postavili u vrt. Dolazili smo u vrtek kad god nam je vrijeme to dopuštalo. Trudili smo se da to bude barem dva puta tjedno. U školi smo u posudice sijali rajčicu, papriku, krastavce, tikvice...

Djeca su svakodnevno gledala kako biljke napreduju i brinula se o tome. Zatim smo u Botaničkom vrtu pripremili svoje gredice za sjetvu i sadnju. Učenici su uživali. Uzbuđeno su kopali po zemlji. Neki su prvi put u životu pošteno zablatili ruke. Međusobno su se upozoravali da paze na gujavice, jer su korisne.

Mnogi su pri povratku iz vrteka govorili da im je to najljepši doživljaj u životu. Vraćali su se u školu umorni, sretni i ushićeni. S nestrpljenjem bi iščekivali sljedeći odlazak kako bi vidjeli što se dogodilo s biljkama i koliko su narasle. Toliko su uživali!

U tom našem vrteku bilo je i svakojakih događaja. Susretali smo se s vrtićancima i zajedno pjevali i radili. Snimala nas je i Kornelija BENYOVSKY ŠOŠTARIĆ za poznatu emisiju Vrtlarica. U vrteku su održavani i koncerti naših učenika svirača.

Biljke su uz takvu pažnju još bolje rasle i činile nas sretnima. A nakon povratka s ljetnih praznika dočekivala nas je raskoš plodova. Učenici su brali rajčice, tikvice, paprike, blitvu i sve što su uzgojili. Plodove su ponijeli kući i pripremali obroke sa svojim obiteljima. Bili su sretni i ponosni.

Osim što smo vrijeme proveli u maloj oazi i miru, znala sam da su učenici dobili mnogo više nego što bi ikad mogli naučiti u učionici. Radeći u vrteku, naučili su razlikovati više vrsta biljaka, nazive pojedinih dijelova biljaka i njihovu funkciju. Promatrali su kukce i učili o njihovoj korisnoj ulozi i značenju u vrtu. Promatrali su i razumijevali sve faze razvoja biljke. Naučili su obrađivati zemlju i brinuti se o biljkama. Postali su bolji tim. Naučili su bolje planirati i tražiti korisne informacije. Preuzimali su inicijativu. Rasli su i mijenjali se s biljkama.

Možda katkad zbog nastave u razredu i drugih raznovrsnih aktivnosti koje provodimo u školi nismo u vrtu koliko bismo željeli. Ali svejedno jedva čekamo proljeće i ponovni odlazak u vrtek u Botaničkom vrtu u Zagrebu.

………………

Sanela ŠKEVIN, učiteljica OŠ Ivana Gundulića, Zagreb

Vezani članci
Školski portal: Priprema, pozor... matematika

Priprema, pozor... matematika

Matematičke igre u kojima će biti aktivan cijeli razred upravo…

Školski portal: Moderna bajka

Moderna bajka

MODERNA BAJKA  ……….  o O o  ………. IGROKAZ NAPISALA: Sanela…

Školski portal: Potrči, uskoči!

Potrči, uskoči!

Ispod stolova nožice cupkaju, olovke se vrte, ispadaju iz ručica...…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…