Menadžment ESI fondova
2014. – 2020.

Priručnik s višemedijskim materijalima o pripremi i provedbi projekata koji se financiraju sredstvima iz Europskih strukturnih fondova u financijskoj perspektivi 2014. – 2020.

Priručnik Ariane Vele uspješno poučava čitatelje korištenju sredstvima iz fondova EU-a, točnije ESI fondova (Europski strukturni i investicijski fondovi) „povezujući točke” od ključnih europskih politika, preko nacionalnih strategija, sve do krajnjega korisnika iz javnog, civilnog i poslovnog sektora . To ga čini svojevrsnom enciklopedijom fondova EU-a od A do Ž i, sukladno tomu, nezaobilaznim štivom za sve koji prijavljuju projekte za bespovratnu potporu ili pak samo traže informacije o ESI fondovima.

Sadržaj priručnika podijeljen je u četiri zaokružene cjeline i 15 poglavlja.
U prvoj cjelini pod nazivom Fondovi EU-a i korištenje njima, u poglavlju Fondovi Europske unije i njihova namjena, autorica uvodi čitatelja u područje fondova EU-a opisujući projekte koje podupire EU, strukturu fondova EU-a. Nakon toga iznosi osnovne odrednice ESI fondova i njihovu namjenu, strateški okvir za korištenje njima, instrumente financiranja sredstvima iz ESI fondova, institucionalni okvir za njihovu uporabu te, na kraju, osnovna načela za sudjelovanje u projektima. U drugom poglavlju opisuje korisnike fondova EU-a (dionike i projektni konzorcij). Cjelinu završava opisom natječaja i uputama za njihovo pretraživanje.

U drugoj cjelini, Projekti koji se financiraju sredstvima iz fondova EU-a (4. i 5. poglavlje), autorica odgovara na pitanja što su projekti, zašto se provode i koje su pretpostavke za sudjelovanje u njima. Opisuje vrste projekata koji se financiraju sredstvima iz fondova EU-a.

U trećoj cjelini, Priprema projekata koji se financiraju sredstvima iz ESI fondova (od 6. do 8. poglavlja), autorica logičnim slijedom objašnjava te primjerima i slikama ilustrira metodologiju upravljanja projektnim ciklusom (UPC), logičku matricu i njezinu primjenu, faze pripreme projekta Knjiga završava cjelinom, Provedba projekata koji se financiraju sredstvima iz ESI fondova (od 9. do 15. poglavlja). Autorica logičnim slijedom iznosi proces provedbe projekata prema metodologiji UPC-a te ga kao iskusna konzultantica bogato ilustrira primjerima i slikama. Polazi od ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Potom objašnjava na koji se način opravdavaju troškovi projekta, opisuje proces javne nabave u projektima, plaćanja u projektu i izvještavanja o plaćanju. Cjelinu završava navođenjem načina izmjena u projektu i uvjeta raskida ugovora te obustave plaćanja, a potom korisnike upućuje na važne poveznice.

Dodatak priručniku sadržava: pojmovnik, literaturu te kazala slika, tablica pojmova, dokumenata dostupnih u e- obliku na Školskom portalu na koje se autorica poziva u knjizi.

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…