OSNOVNA ŠKOLA BIJAĆI, KAŠTEL NOVI > PROJEKTNI DAN PLAVI (MORSKI) SVIJET

Hommage srdeli, stoljetnoj hraniteljici Jadrana

utorak, 12. studenoga 2019.

U sklopu projektnog dana Plavi (morski) svijet, a u povodu Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, u OŠ Bijaći u Kaštel Novom održana je u listopadu 2019. treća po redu Srdelijada…

Hommage srdeli, stoljetnoj hraniteljici Jadrana

U raskošno uređenom predvorju izloženi su radovi posvećeni projektnom danu te plodovi jeseni i krušni proizvodi.

Posebnu pažnju plijenile su skulpture samoukoga umjetnika Ivice Prge koji je za ovu prigodu napravio cijelu instalaciju posvećenu srdeli koja stoljećima odolijeva svim nedaćama te i dalje opstaje i ostaje hraniteljica Jadrana.

SRDELA – KRALJICA MORA

Izloženo je nekoliko zanimljivih skulptura s Kiparsko-slikarske kolonije ˮ 1500 godina stara kaštelanska maslina zaštićeni spomenik prirodeˮ – rad akademskog kipara Vene Jerkovića, voditelja Kolonije i akademskog kipara Nikole Fallera iz Osijeka.

Akademski slikar Draženko Pačalat i na ovoj je Srdelijadi, kao i na prošlogodišnjoj, pobudio veliki interes učenika i gostiju slikajući vinorele – slike slikane vinom.

Posjetitelji su u školskom predvorju mogli razgledati i izložbu svih 11 milenijskih fotografija koje je do sada u Kaštelima snimio milenijski snimatelj Šime Strikoman. Tri su milenijske fotografije vezane uz OŠ Bijaći: prva je snimljena 16. prosinca 2011. povodom 100 godina rada u staroj školskoj zgradi, druga 1. travnja 2016. povodom 25. ČAkavske večeri, a treća 27. veljače 2019. povodom 20. godina projekta Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću!.

Održan je i prigodni program u kojem su učenici razredne nastave izveli zanimljive pjesme i recitacije. Zbor učenika 1. a, 2. b i 3. c razreda izveo je pjesme Maestral i Igra, a šaljive pjesme Jerka Rošina recitirali su učenici 3. a razreda Ante Balov, Lucija Čogelja, Lea Galijaš, Toni Ivakić, Stipe Šimera, Lena Tarabene i Lucija Veljača.

Maris ROGOŠIĆ  [na slici] iz Dječjega vrtića Maslačak recitirala je pjesmu Rišpet moru Nađana Dumanića, učenica 2. e razreda Natali Galinec recitirala je Morsku pjesmu Sunčane Škrinjarić. Učenici 2. b razreda Stipe Bartulović, Marijeta Benutić,  Karla Cvitković i Petra Rašić recitirali su pjesmu Morske cipele Grigora Viteza.

Scensku igru Ježincova škrapica izvedenu premijerno na 28. ČAkavskoj večeri, prema tekstu Tonke Alujević i u režiji učiteljica Sandre Špika i Marine Pažanin izveli su učenici 3. c i 3. d razreda Ante Balov, Lucija Čogelja, Franka Matković, Špiro Pera, Lovre Rođaković i Lucija Veljača.

Josip Bralić iz Kaštelanskoga dječjeg kazališta Škatula izveo je pjesmu Arbun bokun Marija Klaića.

SRDELE NA TISUĆU NAČINA

Nastupili su i gosti čakavci, vjerni prijatelji OŠ Bijaći: Vanja Aranza, odjevena u tradicionalnu kaštelansku nošnju, izvela je svoju pjesmu posvećenu srdeli, a čakavski pjesnik Tomislav Najev pročitao je svoje stihove posvećene moru.

Učitelj glazbene kulture Ivan Cinotti otpjevao je Srdelu bluz, koja je postala svojevrsna himna ovoga projekta te je s gostom, kantautorom Borisom Oštrićem, voditeljem grupe Ribari, otpjevao poznatu Oštrićevu pjesmu Peškafondo kojom je zaokružen prvi dio programa.

Osim 3. Srdelijade, u Bijaćima su svečano proslavljeni i Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Nakon programa, u prigodno uređenom školskom predvorju sve što su ovim povodom napravile vrijedne ruke djece, roditelja, djelatnika i prijatelja, blagoslovio je župnik don Damir Vuletić. Nakon blagoslova, kruh i krušne proizvode te plodove jeseni iz razrednih košarica, učenici su blagovali u društvu svojih učitelja, roditelja i gostiju. 

U školskom dvorištu okupanom suncem babljeg ljeta širio se neodoljiv miris pečenih srdela na gradelama koje su, uz domare Nenada Peru i Nikicu Studu, pomagali peći mještani Joško Bedrina, Pave Krstulović i Dragan Mornar dok su uz njih skakutala djeca uživajući u slasnim zalogajima.

Na koje se sve načine mogu pripremiti srdele te čemu sve ova kraljica mora može biti inspiracija, roditeljima, gostima i sugrađanima pokazali su ponovo učenici i djelatnici OŠ Bijaći na 3. Srdelijadi.

Osim pečenih srdela prelivenih maslinovim uljem, pripremljene su različite morske delicije i srdela na '1000 načina'. Za bogatu trpezu i veliki izbor jela i kolača pobrinule su se djelatnice škole. Nazočni su ponovo uživali u slanim, mariniranim i pohanim srdelama, brudetu i pašteti od srdele, u viškoj pogači i ostalim maštovitim jelima od srdele.

Oblik srdele dobili su kolači, torte i druge slastice te različite vrste kruha i peciva. Tematsku tortu izradila je učiteljica Ana Sučić koja je s trećašima napravila kreativnu instalaciju od srdela korištenu kao detalj ovogodišnje pozivnice za 3. Srdelijadu.

Sve što se ovog 11. listopada 2019. događalo u OŠ Bijaći bilo je dio projektnog dana Plavi svijet, odnosno 3. Srdelijade posvećene srdeli koja je prehranila niz generacija i kroz vjekove bila hraniteljica i u našem zavičaju, pozdravljajući brojne okupljene goste, roditelje, učenike, kolegice i kolege, istakla je ravnateljica Škole Jadranka Šošić.

Ujedno je najavila nastavak projekta „Plavi (morski) svijetˮ  i novu feštu srdele – 4. Srdelijadu kojom će se priča o velikom bogatstvu mora nastaviti kako bi djecu naučili da more i sve njegovo bogatstvo, moraju paziti i čuvati. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisala , stručna suradnica knjižničarka, OŠ Bijaći, Kaštel Novi ]

Vezani članci
Školski portal: Glavni urednik Slobodne Dalmacije uručio priznanje autorima „Kapljica“ - najboljeg školskog lista u Hrvatskoj

Glavni urednik Slobodne Dalmacije uručio priznanje autorima „Kapljica“ - najboljeg školskog lista u Hrvatskoj

…uručio zasluženo priznanje za najbolji osnovnoškolski list u Hrvatskoj po…

Školski portal: Obilježja i primjena nastavne metode 'Ja imam, tko ima?'

Obilježja i primjena nastavne metode 'Ja imam, tko ima?'

… metodu crtanja, metodu pisanja, metodu čitanja i rada na…

Školski portal: Mala škola u velikim projektima

Mala škola u velikim projektima

… i time omogućila nove avanture i putovanja za gotovo…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…