Za bistre i znatiželjne glave

ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE

Zašto su ih baš tako nazvali

četvrtak, 27. travnja 2017.

Koji je grad nazvan po blizancima, koji po Cezaru i Augustu, a kojem je kuma slučajna prolaznica?

Zašto su ih baš tako nazvali

Neobične su priče o postanku nekih gradova i o njihovim imenima. Zanimljivo je osvrnuti se na neke priče o postanku i imenu Varšave, Canberre, Rio de Janeira, Zaragoze…

Warszawa

Varšava (Warszawa) od 1596. godine glavni je grad Poljske. Zanimljiva je priča o nastanku tog grada  u središnjem dijelu zemlje. Događaj se zbio u 13. stoljeću. Neki je moćni knez lovio uz rijeku Vislu i zalutao po nevremenu u mrkloj noći. Lutajući, naišao je onako umoran na kuću u kojoj je živio siromašni ribar sa ženom. Iako nije puno imao, ribar mu je od srca ponudio večeru i krevet. Te je večeri ribareva žena rodila blizance pa je ribar zamolio kneza da im bude kum. Knez je dječaku dao ime Wars, a djevojčici Zawa. Kad se razdanilo, knez je pogledao taj kraj oko kuće i jako mu se svidio. Odlučio je tu podići utvrđeno naselje. Nazvao ga je po djeci kojoj je kumovao – Warszava.

Caesarea Augusta

Španjolski grad Zaragoza glavni je grad Aragonije. Smjestio se u plodnoj ravnici uz obalu Ebra. Ime je dobio po dvojici slavnih Rimljana starog vijeka – Juliju Cezaru i Oktavijanu Augustu. Stari iberijski naziv grada je bio Salduba, a u vrijeme rimske vladavine promijenjen je u Caesarea Augusta, što je s vremenom stopljeno u Zaragoza pa se rijetko zna njegova etimologija.

Solun – Thessaloníki

Solun ili, kako ga Grci nazivaju, Thessaloníki, drugi je po veličini grčki grad. Dobio je ime po sestri Aleksandra Velikog Tesaloniki. Na mjestu starog grada Terme oko 315. prije Krista osnovao ga je njezin muž Kasander, kralj Makedonije (od 305. do 297. prije Krista). i nazvao ga po njoj. Njoj je pak ime dao otac Filip II. Makedonski jer na dan kad se ona rodila pobijedio Tesalce.

Canberra

Canberra je glavni grad Australije. Godine 1908. sporazumom Sydneyja i Melbournea odabrano je mjesto za gradnju. Zatim je objavljen međunarodni natječaj za dizajn budućeg grada. Gradnja je počela 12. ožujka 1913. godine. Kad je grad podignut, trebalo mu je dati ime. Izabrana su tri pojma iz jezika australskih domorodaca Aboridžina i stavljena u šešir. Neku Engleskinju, koja se slučajno tu našla, zamolili su da bude kuma, izvuče naziv novog grada i pročita ga. Ona je izvukla ime Canberra (što bi značilo “mjesto sastanka”), ali budući da je bila Engleskinja, izgovorila je “Kembra”. Svi su se smijali, ali su s vremenom prihvatili taj izgovor.

Luka trgovaca

Kopenhagen, glavni i najveći grad Danske te najveći sjevernoeuropski grad, do sredine 12. stoljeća bio je malo ribarsko mjesto, a na važnosti je počeo dobivati od 1167. i počeo se brže razvijati jer je postao biskupsko sjedište. Dobra prirodna luka pogodovala je razvoju trgovine i obrta. Po tome je grad i dobio ime. Naime, na starom jeziku te države njegovo ime znači luka trgovaca. "Købmandshavn" – trgovačka luka.

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro serazvio na jugozapadnoj obali zaljeva Guanabaraokruženog neobičnim brdovitim uzvišenjima. Taj su zaljev u siječnju 1502. otkrili portugalski pomorci u ekspediciji koju je vodio Gaspar de Lemos. Smatrali su ga ušćem velike rijeke i nazvali Rio de Janeiro (Siječanjska Rijeka). Grad je službeno osnovan 1. ožujka 1565. godine, a prvobitni naziv bio mu je São Sebastião do Rio de Janeiro (Sveti Sebastijan Siječanjske Rijeke), u čast portugalskom kralju Sebastijanu I. Bio je glavni grad Brazila od 1763. do 1960., kad je tu ulogu preuzeo novoosnovani grad – Brasilia. Ipak je to danas najpoznatiji brazilski grad – po kipu Isusa na brdu Corcovado, po brdu Šećerna glava, plaži Copacabana, stadionu Maracanã i najpoznatijem karnevalu na svijetu.

…………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin je nastavnica mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedna je od autora zbirki Fizika oko nas za 7. i 8. razred. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).

 

Vezani članci
Školski portal: Baš nisu imali sreće

Baš nisu imali sreće

Jedan od najvažnijih pjesnika kineske književnosti Li Po (701. –…

Školski portal: Ah, ta vjerovanja

Ah, ta vjerovanja

■ Majmuni na Gibraltaru Berberski makaki  je vrsta majmuna koja…

Školski portal: Čarobna bijela pjena

Čarobna bijela pjena

Popularno i najstarije alkoholno piće „čarobne bijele pjene” s malom…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…