Za bistre i znatiželjne glave

ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE

Baš nisu imali sreće

četvrtak, 21. lipnja 2018.

Bili su slavni, bogati, neki na vlasti, mislili su da imaju sve, ali... U trenutku ih je napustila sreća. Da su se samo tada našli negdje drugdje, da su samo bili pažljiviji, da nisu napravili baš to što je bilo kobno...

Baš nisu imali sreće

Jedan od najvažnijih pjesnika kineske književnosti Li Po (701. – 762.) nosio je titulu besmrtnog pjesnika. Smatra se da je napisao 1100 pjesama. Kako je često bio pijan, običavao je recitirati svoje stihove kad ih ne bi mogao zapisivati. Njegov veliki obožavatelj bio je i sam car Xuan Zong, koji je znao zapisivati njegove stihove i tako ih sačuvao. Od cara je dobivao mnogo novca, a imao je i povlasticu da mu je svugdje piće bilo besplatno. Li Po je to i koristio pa je rijetko bio trijezan. Kako je ostalo zapisano, jedne je večeri, dakako pijan, sjeo u čamac i krenuo rijekom Jangce. Kad je vidio odraz mjeseca u vodi, htio ga je zagrliti i toliko se nagnuo da je pao u vodu i utopio se. Loša sreća s previše pića i...

Ni papu Hadrijana IV.(papa od 1154. do 1159.) nije pratila sreća. Nakon oštrog govora koji je 1159. održao protiv rimsko-njemačkog cara Fridrika I Barbarosse, ožednio je i prišao fontani da bi se malo osvježio i napio vode. Ali, baš se u tom trenutku ondje našla muha i uletjela mu kroz usta ravno u dušnik. Iako su mu odmah priskočili u pomoć, nisu je mogli izvaditi i papa se ugušio.

 

Italo Alaimo (1938. – 1967.), talijanski nogometaš, nije imao sreće kad je 17. srpnja 1967. bio na liječničkim pretragama, dva tjedna prije 29. rođendana. Pred sam kraj pretraga na uređajima, na koje je bio priključen, nastao je kratki spoj. Alamio je pao na pod. Unatoč pokušajima reanimacije, nogometaša nisu mogli spasiti.

Grčki kralj Aleksandar I., koji jevladao od 1917. do 1920., nikad se nije razdvajao od svog ljubimca majmuna. I kad su mu u posjet dolazili visoki uzvanici majmun mu je sjedio na ramenu. Ali jednog dana, igrajući se s ljubimcem kao svakog dana, majmun je kralja slučajno ugrizao za prst. Ni Aleksandar, ni njegovi liječnici tome nisu pridavali važnost. Tek kad su shvatili da je kralj ozbiljno bolestan pokušali su mu pomoći. Ali, bilo je kasno. Kralj je umro od posljedica trovanja krvi.

 

Haakon VII. (1905. – 1957.), danski princ i prvi norveški kralj, htio se okupati. Ušao je u mramornu kadu, slučajno se okliznuo na sapun, izgubio ravnotežu, udario glavom i ostao na mjestu mrtav. Umro je u 85. godini nakon 52 godine vladavine.

Francuski kralj Karlo VIII. (1470. – 1498.), koji je preživio mnoge bitke, skončao je na banalan način. Pri izlasku iz dvora jednoga proljetnog dana 1498. godine, neoprezno hodajući kroz vrata, tako je jako lupio u niski svod da je nakon samo osam sati preminuo. Malo nepažnje i nedostatak sreće koja ga je pratila u svim prijašnjim bitkama.

Američka plesačica Isadora Duncan (1878. – 1927.), koju mnogi smatraju majkom suvremenog plesa, bila je slavna i u Europi i u SAD-u. Drugi joj je suprug bio poznati ruski pjesnik Sergej Jesenjin. Dvije godine nakon njegova samoubojstva, kada je 14. rujna u Nici sjela u otvoreni automobil, dugi crveni šal koji je često nosila lepršao je na vjetru i zapleo se u kotač automobila, ugušivši je.

……………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin nastavnica je mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedna je od autora zbirki Fizika oko nas za sedmi i osmi razred. Voditeljica je Županijskoga stručnoga vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).

………………..

 

Vezani članci
Školski portal: Prodajem Pinokija

Prodajem Pinokija

U ovoj drugoj, gudačkoj, ništa im se ne da, sve…

Školski portal: Druga strana medalje

Druga strana medalje

Naime, dosta pojedinaca drži da mogu raspolagati našim slobodnim vremenom.…

Školski portal: Nova učenica u razredu

Nova učenica u razredu

Ne zaostaje za drugom djecom, jer gradivo lovi svojim ritmom,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…