Za bistre i znatiželjne glave

ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE

Ususret Olimpijskim igrama – olimpijci

četvrtak, 30. lipnja 2016.

Trenutačno je većini najvažniji nogomet, ali već početkom kolovoza zanimljivije će biti Olimpijske igre. Prisjetimo se nekih olimpijaca koji su se proslavili na Igrama ili kasnije...

Ususret Olimpijskim igrama –  olimpijci

POBJEDNIK PRVOG MARATONA

Spiridon LUIS

Na 1. Olimpijskim igrama, održanima u Ateni 1896. godine, grčki nacionalni junak postao je Spiridon Luis (1873. – 1940.), pobjednik maratonske utrke. Od samog početka utrke Australac, Amerikanac i Francuz su nametnuli jak tempo pa nisu do kraja izdržali, nego su se srušili jedan za drugim, a Luis je smireno trčao i tijekom utrke više puta zastao da se okrijepi mlijekom, sokom, pa čak i čašom vina, i tako došao do cilja. Osim bogataša, i siromašniji su ga nekako htjeli nagraditi. Tako su mu jedan mljekar i gostioničar obećali da će mu cijelu godinu donositi kozje mlijeko i častiti ga kavom, a jedan je brijač obećao da će ga brijati i šišati sve dok je živ. Jednu neobičnu nagradu ipak nije iskoristio. Kći jednog grčkog bogataša obećala je ruku pobjedniku maratonske trke. Ali, on ju je odbio, rekavši da ga kod kuće čeka djevojka.

OLIMPIJAC – BUDUĆI SLAVNI GENERAL

George PATTON

Američki general George Patton (1885. – 1945.), koji se u Drugom svjetskom ratu proslavio kao zapovjednik američkih tenkovskih jedinica na europskom bojištu, sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Stockholmu 1912. godine kao mladi poručnik i osvojio 5. mjesto u modernom petoboju (koji se sastojao od gađanja iz pištolja, plivanja, mačevanja, jahanja i trčanja).

 “LETEĆI FINAC”

Paavo  NURMI

Paavo  Nurmi(1897. – 1973.), nazvan “Leteći Finac”, bio je zdepast, s kratkim nogama, nimalo tip trkača. Sam je bio svoj trener. Neumorno je trčao po pragovima željezničkih pruga želeći tako steći duži korak s obzirom na svoje kratke noge. U rukama je uvijek imao štopericu i tako stalno mjerio svoje vrijeme. Na Olimpijskim igrama 1920. u Antwerpenu, 1924. u Parizu i 1928. u Amsterdamu ukupno je osvojio devet zlatnih i tri srebrne olimpijske medalje.

Sve su zadivile njegove antologijske pobjede na Igrama 1924. godine, na 1500 i 5000 m, koje je ostvario u razmaku od, negdje stoji 30, negdje 50 minuta (izvori se razlikuju). Nakon Nurmija, jedini atletičar koji je uspio na jednim Olimpijskim igrama pobijediti na 1500 i 5000 metara postao je marokanski atletičar Hicham El Guerrouj, na Igrama 2004. u Ateni.

STRAH OD DIVOVSKOG SPORTAŠA

Jānis KRŪMIŅŠ

Ono što se zbilo švedskom boksaču Assmanu na Igrama u Melbourneu 1956. godine zabilježili su gotovo svi svjetski listovi. On se slučajno našao na aerodromu u Melbourneu i radoznalo promatrao pristigle sovjetske sportaše. Odjednom je zapazio sportaša divovskog rasta s boksačkom fizionomijom. Odmah se vratio u olimpijsko selo, gdje uplašen cijelu noć nije mogao zaspati jer je bio uvjeren da je to jedan od njegovih konkurenata u teškoj kategoriji. Smirio se tek ujutro kada je doznao da je to poznati košarkaš  Jānis Krūmiņš, visok između 218 i 223 cm (visina se mijenjala).

 TEŠKO STEČENA MEDALJA PALA U MORE

Vjačeslav IVANOV

Ruski skifist Vjačeslav Ivanov (rođen 1938.) osvojio je 1956. U Melbourneu, u vrlo jakoj konkurenciji, prvo mjesto. Kada je primio zlatnu medalju, radovao se kao malo dijete – toliko je skakao po splavu da mu je medalja pala u more. Odmah je skočio, ali izronio je tužan, bez medalje. Organizatori su mu obećali drugu.

 “CRNA KRALJICA” RIMSKIH IGARA

 Wilma RUDOLPH

 Američka atletičarka Wilma Rudolph(1940. – 1994.) u djetinjstvu bolovala od dječje paralize. Prohodala je tek sa 12 godina, ali se željela baviti atletikom. Bila je uporna i stigla do Olimpijskih igara u Rimu 1960. Tamo je osvojila srca gledatelja i zlatna odličja. Pobijedila je na 100 i 200 metara te u štafeti na 100 metara. Da je vjetar bio malo sporiji, njezin rezultat na 100 m bio bi priznat kao novi svjetski rekord. 

 BOSI MARATONAC

Abebe BIKILA

Etiopljanin Abebe Bikila (1932. – 1973.) bio je iznenađenje na maratonu rimskih Olimpijskih igara. Taj pripadnik carske garde Hailea Selasija s lakoćom je pobijedio svoje protivnike trčeći bos. I na sljedećim igrama, 1964. u Tokiju, prvi je došao na cilj (s novim svjetskim rekordom), iako je samo šest tjedana prije natjecanja operirao slijepo crijevo. Ta mu je pobjeda donijela promaknuće – postao je časnik carske garde.

TARZAN NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Johnny WEISSMÜLLER

Američki plivač Johnny Weissmüller (1904. - 1984.) na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine osvojio je tri zlatne medalje i još jednu brončanu u vaterpolu. Na sljedećim Igrama u Amsterdamu 1928. godine osvojio je dvije zlatne medalje. Iako je u karijeri oborio svjetski rekord čak 67 puta, više ga se pamti kao glumca, najboljeg interpretatora Tarzana u 12 filmova o tom junaku.

OLIMPIJCI PLAVE KRVI

                       Konstantin II.                                                           Princeza Anna

Na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. u klasi dragon pobijedio je prijestolonasljednik Grčke, princ Konstantin. Nakon četiri godine postao je kralj Konstantin II.

Godine 1964. na Olimpijskim igrama u Tokiju u jedrenju se natjecao i norveški princ.

Godine 1976. na Igrama u Montrealu sudjelovala je i kći britanske kraljice Elizabete, princeza Anna. Ona je bila članica konjičke reprezentacije Velike Britanije. Kao princeza imala je povlasticu da jedina ne bude podvrgnuta obaveznoj provjeri spola.

.........................

Priredila: Snježana STANIN

 

Vezani članci
Školski portal: Baš nisu imali sreće

Baš nisu imali sreće

Jedan od najvažnijih pjesnika kineske književnosti Li Po (701. –…

Školski portal: Ah, ta vjerovanja

Ah, ta vjerovanja

■ Majmuni na Gibraltaru Berberski makaki  je vrsta majmuna koja…

Školski portal: Čarobna bijela pjena

Čarobna bijela pjena

Popularno i najstarije alkoholno piće „čarobne bijele pjene” s malom…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…