Za bistre i znatiželjne glave

ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE

Tko se to krije iza nadimka

četvrtak, 14. rujna 2017.

Tko je bio Avonski Labud, tko Vražji Violinist, tko Pustinjska Lisica, a tko Hrvatski Leonida? Tko se krije iza nadimka Crveni Svećenik, a tko je Čarobnjak iz Menlo Parka...?

Tko se to krije iza nadimka

Kada se rode, ljudi dobivaju ime koje nose cijeli život. No mnogi poslije steknu i neki nadimak po kojem postaju čuveni. Dobiju ih po asocijaciji na neku osobinu, osobu, zanimanje, podrijetlo... Sjetit ćemo se nekih slavnih osoba koje su ostale poznate po svojim nadimcima.

Vražji Violinist

 

Niccolò PAGANINI (1782.–1840.), čuveni talijanski skladatelj i virtuoz na violini (prema mišljenju mnogih, najveći virtuoz svih vremena), stekao je slavu još za života. Misterioznom pojavom i temperamentnim izvođenjem nije ostavljao publiku ravnodušnom. No bilo je i onih ljubomornih koji su počeli pričati da je njegova darovitost plod toga što mu je otac sam vrag ili barem da je zbog slave prodao dušu vragu. Počeli su ga zvati Vražjim Violinistom. Budući da su mu te glasine stvarale probleme, pokušao je dokazati da je njegov otac nije vrag, nego običan čovjek.

Crveni Svećenik

 

Antonio VIVALDI (1678.–1741.), slavni talijanski barokni skladatelj i violinist, nosio je nadimak Crveni Svećenik (tal. il Prete Rosso). U dvadeset petoj godini zaredio se, ali nije dugo bio svećenik. Pretpostavlja se da je iz zdravstvenih razloga morao prekinuti tu službu. No i zbog toga kratkotrajnoga svećeničkog iskustva i crvene kose, taj autor ciklusa koncerata Četiri godišnja doba (četiri koncerta za violinu i orkestar koji su danas jedno od najizvođenijih i najpopularnijih među svim baroknim glazbenim djelima), ostao je poznat kao Crveni Svećenik (Riđokosi Svećenik).

Avonski Labud

 

William SHAKESPEARE, najveći dramatičar u povijesti kazališta (1564. – 1616.) dobio je nadimak Avonski Labud (Swan of Avon), prema svome rodnom mjestu Stratford na rijeci Avon (Stratford upon Avon). Tako ga je prvi nazvao veliki dramatičar i njegov dobar prijatelj Ben (Benjamin) Jonson (1572. – 1637.). A ostali su prihvatili.

Željezni Kancelar

 

Prvi kancelar Njemačkog Carstva, od njegova proglašenja 1871. godine u Versaillesu, Otto von BISMARCK ( 1815. – 1898.), dobio je nadimak nadimak Željezni Kancelar (njem. Eiserne Kanzler) zbog nepopustljivosti u načinu vladanja. Geslo pod kojim je ujedinio njemačke zemlje u Njemačko Carstvo bilo je „krv i željezo“.

Čarobnjak iz Menlo Parka

 

Američki izumitelj i tehničar Thomas Alva EDISON (1847.–1931.) prijavio je za života 1098 patenata. Među njegovim izumima bio je i fonograf. Kada je predstavljao svoj izum, svi su zapanjeno promatrali uređaj. Čuli su glas, a nitko od prisutnih nije govorio. Rotirajući valjak skrivao je ljudski glas koji je jasno izgovorio nekoliko rečenica. Nakon te demonstracije prozvali su ga Čarobnjakom iz Menlo Parka.

Ban Pučanin

 

Pjesnik, jezikoslovac, političar i hrvatski ban Ivan MAŽURANIĆ (1814.–1890.) u povijest je ušao kao prvi ban Trojedne Kraljevine koji nije pripadao feudalnomu, nego pučkom staležu, zbog čega je poznat pod nadimkom Ban Pučanin. Bio je potomak ugledne građansko-težačke obitelji iz Novoga Vinodolskog. Hrvatski ban bio je od 1873. do 1880. godine. Za banovanja proveo je reformu pravosuđa, političke uprave i školstva, a 1874. godine osnovano je Sveučilište u Zagrebu, prvo u Južnih Slavena.

Hrvatski Leonida

 

Spartanski kralj Leonida postao je simbol junaštva, požrtvovnosti i domoljublja. No i Hrvatska ima svog Leonidu. Hrvatski Leonida nadimak je hrvatskog državnika i vojskovođe, jednog od najslavnijih velikana hrvatske povijesti, grofa Nikole ŠUBIĆA ZRINSKOGA (1508.–1566.). Tako su ga nazvali zbog junačke obrane Sigeta. Opsada je trajala punih mjesec dana. Sigetska se posada junački branila i pritom nanosila teške gubitke turskoj vojsci, a na kraju su Zrinski i preživjeli junaci provalili iz grada te junački poginuli probijajući se kroz tursku vojsku.

Pustinjska Lisica

 

Zbog izvrsnih dostignuća u Africi njemački vojskovođa Erwin ROMMEL (1891.–1944.) od Britanaca je dobio nadimak Pustinjska Lisica (njem. Wüstenfuchs), po kojem je postao poznat u cijelom svijetu. Prema mišljenju mnogih bio je jedan od najsposobnijih i najcjenjenijih njemačkih feldmaršala u Drugome svjetskom ratu. U Njemačkoj je bio poznat pod nadimkom Narodni Maršal (njem. Volksmarschall) jer je sve akcije uvijek vodio s prve crte bojišta, a ne iz pozadine, kao većina tadašnjih časnika.

…………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin nastavnica je mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedan je od autora zbirki Fizika oko nas za sedmi i osmi razred. Voditeljica je Županijskoga stručnog vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).

 

 

Vezani članci
Školski portal: Baš nisu imali sreće

Baš nisu imali sreće

Jedan od najvažnijih pjesnika kineske književnosti Li Po (701. –…

Školski portal: Ah, ta vjerovanja

Ah, ta vjerovanja

■ Majmuni na Gibraltaru Berberski makaki  je vrsta majmuna koja…

Školski portal: Čarobna bijela pjena

Čarobna bijela pjena

Popularno i najstarije alkoholno piće „čarobne bijele pjene” s malom…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…