Za bistre i znatiželjne glave

ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE

Pernati rekorderi

četvrtak, 29. lipnja 2017.

Tko su rekorderi u ptičjem svijetu? Koja je ptica najveća, a koja najmanja? Koja leti najbrže, a koja najsporije? Koja ima najviše perja, a koja najmanje?

Pernati rekorderi

Najbrži pokreti glave

Djetlići, ptice puzačice, u potrazi za kukcima i ličinkama kojima se hrane, snažnim ravnim kljunom udaraju u koru stabala. Dnevno i po 12.000 puta udare u deblo. Udarci su dosta brzi, po 15-16 puta u sekundi. Svaki zamah traje tisućinku sekunde, što bi značilo da djetlić kuca brže od paljbe automatske puške. Glava mu leti brzinom od oko 2000 km/h ( što je dva puta brže od metka). Sila kojom naglo zaustavlja glavu tijekom kljucanja jednaka je pritisku tisuću puta jačem od sile gravitacije. Ili, glava djetlića izložena je 250 puta većem opterećenju od onog kojim su izloženi astronauti u trenutku polijetanja rakete u svemir.

Najsporiji letač

Američka šljuka (Scolopax minor) najsporiji je letač na svijetu. Ta bucmasta kratkonoga ptica leti brzinom od samo 8 km/h (2,2 m/s). Budući da baš i nije sklona brzim pokretima, ne može biti opasna grabljivica. Dok ona lagano doleprša do odabranog plijena, ugrožena životinja je primijeti i da se u bijeg. Da bi ipak preživjele, priroda im je dala dugi kljun kojim mogu kopati po zemlji i gostiti se glistama i raznim insektima. U vrijeme seobe s jednog kraja na drugi američkog kontinenta te ptice kreću puno prije ostalih. Tih nekoliko tisuća kilometara druge ptice prelate za najviše 20 dana, a američkoj šljuki su potrebna dva mjeseca.

Ptica s najviše perja

Perje labudova sastoji se od najviše pera. Rekorder među njima je žutokljuni labud (Cygnus cygnus), ptica s najviše perja. Znanstvenici su s puno strpljenja ustanovili da ima čak 25.216 pera. Visok je od 140 do 165 cm, a raspon krila mu je od 205 do 275 cm.

Najbrži plivač

Ptica koja najbrže pliva je papuanski pingvin (Pygoscelis papua), žutonogi pingvin. Lako ga je prepoznati po širokoj bijeloj šari na perju glave i žutim nogama. Mužjaci teže oko 8,5 kg, a visoki su 80 cm. Plivaju brzinom do oko 27 km/h (zabilježeno je i 27,4 km/h), a zarone i do 100 metara dubine.

Najdublje roni

Ptica koja najdublje roni je carski pingvin (Aptenodytes forsteri), koji je ujedno i najveća i najteža vrsta od svih vrsta pingvina. Budu visoki su do 122 cm, a masa im je između 27 i 37 kg. Taj pingvin može zaroniti do 45 metara dubine i ostati ispod površine 20 do gotovo 30 minuta prije nego izroni da bi udahnuo zrak.

Ptica s najdužim kljunom

Ptica s najdužim kljunom je australski pelikan (Pelecanus conspicillatus). Spada u srednje velike pelikane. Naraste od 1,6 do 1,8 m, a raspon krila im je od 2,3 do 2,5 m. Može postići masu od 4 do 10 kg. Ali, kljun mu je dug čak 47 cm.

Najduži kljun u odnosu na tijelo

Najduži kljun u odnosu na tijelo imaju tukani (kod nekih je dužina kljuna jednaka trećini dužine cijelog tijela), avrsta s najvećim kljunom je tukan toko (Ramphastots toco), čiji je kljun dug 23 cm.

Najveći raspon krila

Prema nekimaizvorima, andski kondor (Vultur gryphus) je vrsta južnoameričkog kondora koji ima najveći raspon krila od svih ptica letačica na svijetu (do 3,2 m), osim albatrosa lutalice (Diomedea exulans), koji može raširiti krila i do 3,6 m. To je jedna od najdulje živućih ptica na svijetu, u nekim slučajevima životni im je vijek više od 70 godina. S prosječnom masom od 10,7 kg ubraja se u najveće ptice letačica. Andski kondor je nacionalni simbol Argentine, Bolivije, Čilea, Kolumbije, Ekvadora i Perua i igra važnu ulogu u folkloru i mitologiji andskih regija.

Ali, među rekordere se gura i vrsta rode marabou (Leptoptilos crumeniferus)s rasponom krila u prosjeku 2,5 m. Međutim, James Fisher and Roger T. Peterson izmjerili su i raspon krila od 3,7 m, pa bi ona ipak bila naj, naj.

Najbrži letač

Najvišu brzinu postiže sivi sokol (Falco peregrinus). On nije samo najbrža ptica, već se može reći da je i najbrža životinja na svijetu. U National Geographicu se navodi da je najviša zabilježena brzina sivog sokola 389 km/h. Tu je brzinu postigao u obrušavanju na plijen. Ali, i čiope su među najbržim letačima (posebno klinorepa čiopa – Hirundapus caudacutus). I “nešto sporija” crna čiopa može dostići brzinu 170 km/h.

Letač na najvećoj visini

 

Ptice koje mogu letjeti na najvećim visinama su Ruppellovi supovi (Gyps rueppellii). Zabilježeno je da su letjeli na visini od 11.278 metara (visini na kojoj lete zrakoplovi). Nastanjuju područje središnje Afrike.

 Najveća ptica

 

Najveća danas živuća ptica na Zemlji je noj (Struthio camelus). Visina mu može biti 2,7 metara i masa oko 156 kg (postojalo je i većih vrsta, ali su izumrle). To je ptica trkačica – ne leti, ali zato dobro trči. Može postići brzinu od 70 km/h, pa je najbrža ptica trkačica. U jednom koraku može preskočiti i do 5 metara. Noj ima i najveće jaje među svim pticama. Čak je 24 puta veće od kokošjeg, a može dosegnuti masu i do 1,5 kg.

Najmanja ptica

   Melisuga helenae                                                  Archilochus colubris

Najmanja ptica na svijetu je bumbarski kolibri (Melisuga helenae). Masa mu je oko 1,6 grama, a naraste samo 5,7 cm. Ima i najmanje jaje od svih ptica. Masa mu je oko 0,3 grama.

Kolibri su najmanji u još nečemu. Vrsta Archilochus colubris od svih ptica ima najmanje perja. Broji samo 940 perca jer je sama malena.

…………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin je nastavnica mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedna je od autora zbirki Fizika oko nas za 7. i 8. razred. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).

Vezani članci
Školski portal: Baš nisu imali sreće

Baš nisu imali sreće

Jedan od najvažnijih pjesnika kineske književnosti Li Po (701. –…

Školski portal: Ah, ta vjerovanja

Ah, ta vjerovanja

■ Majmuni na Gibraltaru Berberski makaki  je vrsta majmuna koja…

Školski portal: Čarobna bijela pjena

Čarobna bijela pjena

Popularno i najstarije alkoholno piće „čarobne bijele pjene” s malom…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…