Za bistre i znatiželjne glave

ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE

Neki stari zakoni i propisi

četvrtak, 1. lipnja 2017.

Kad je bilo zabranjeno bojenje brade? Kad bračni partneri nisu smjeli darivati jedni druge, a kad je bio zabranjen svadbeni luksuz u Dubrovniku? Kakvi su bili propisi za rodilje u Vedama?

Neki stari zakoni i propisi

Zabranjeno bojenje brade

U srednjem vijeku svaki arapski grad imao je posebne činovnike zadužene za nadzor javnog reda i morala – muhtare. Oni su razne varalice, kockare i pijanice privodili sucu – kadiji. Ali, imali su i jednu neobičnu zadaću. Kadiji su privodili i muškarce za koje bi posumnjali da su svoju sijedu bradu bojili u crno kako bi se ženama predstavljali mlađima nego što jesu. Zatvorska kazna je trajala toliko dok kažnjeniku ne izraste brada u prirodnoj boji.

Rimljankama zabranjeno vino

Prema starom rimskom zakonu (koji se pripisuje Romulu, legendarnom osnivaču Rima), ženama je bilo zabranjeno piti vino. Za prekršaj, kao i za preljub, sudili su joj suprug i njegova rodbina, a moguća je bila i smrtna kazna. Nije baš jasno porijeklo te zabrane, jer ženama nije samo bilo zabranjeno piti, nego i okusiti i najmanju količinu vina. Pretpostavlja se da je to bilo u vezi s vjerovanjem da je vino sjeme, izvor života, a žena je mogla primiti samo jednu vrstu sjemena. Ta je zabrana u samom Rimu dosta brzo pala u zaborav. Kasnije su Rimljanke smjele piti vino i sudjelovati u gozbama.

Zanimljiv je i jedan zakon koji su Rimljani donijeli kasnije, 204. godine prije Krista, u vrijeme kad se Rim borio s Kartagom za prevlast na Sredozemlju, vjerojatno da bi se spriječili mito i  korupcija. Tim je zakonom bio zabranjen poklon iznad određene vrijednosti, osim ako to nije bio poklon bračnom partneru. Međutim, kasnije je u Rimu postojao zakon prema kojem je zabranjen upravo poklon među bračnim partnerima. Kao obrazloženje navedeno je da se brak treba održavati ljubavlju, a ne poklonima. To bi se moglo objasniti i porastom broja brakova u kojima su supruge bile puno mlađe od svojih supruga, pa su se tim zakonom ugledni Rimljani uspjeli zaštititi od iznuđivanja poklona svojih supruga.

Zabrana svadbenog luksuza

U proljeće 1235. godine Malo i Veliko vijeće u Dubrovniku donijeli su zakon o zabrani svadbenog luksuza. Miraz nije smio biti veći od 200 perpera. Mlada je mogla potrošiti za nakit za ukras glave, ušiju i ruku najviše 10 forinti. Svadba je smjela trajati samo jedan dan, i to na dan vjenčanja. Isto tako, mlada nije smjela dijeliti poklone u crkvi kao što je to do tada činila. Kazne za one koji se nisu pridržavali tog zakona bile su stroge – isključenje iz crkve, nisu mogli nikoga tužiti niti svjedočiti na sudu, o njihovim zahtjevima na sudu nije se moglo raspravljati, a svi njihovi dokumenti gubili su vrijednost.

Propisi za rodilje u Vedama

Prema Vedama, ljepota žene cijenila se prema širini kukova i sposobnosti za rađanje. Prema njima, do začeća dolazi uslijed spajanja muškog sjemena i ženske krvi. Smatra se da trudnoća traje deset mjeseci i, da bi se spriječio prijevremeni porođaj, bile su propisane kućne svečanosti. Vjeruje se da začetku ploda škode vjetrovi i zli dusi koji izazivaju pobačaje, teške porođaje i smrt rodilje. Da bi se osigurao sretan porođaj, Vede preporučuju babice, ali i razne trave, molitve i vradžbine. Zapisano je da soba rodilje treba biti spremna, kađena i mazana mirišljavim uljima. Nakon porođaja, kako je bilo propisano, u kući je morala bez prestanka 12 dana gorjeti vatra na koju su bacani sjeme gorušice i riža. Nakon isteka vremena majka i novorođenče su kupani i premještani u drugu prostoriju.

Propis o visini kuće

 

  • Prikaz rimske vile

U starom Rimu postojao je propis o dopuštenoj visini kuća. Ni jedna privatna kuća nije smjela biti viša od dvostruke širine ulice u kojoj je bila. Taj je propis osiguravao da dovoljno sunčeve svjetlosti dopre do kraja ulice.

…………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin je nastavnica mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedna je od autora zbirki Fizika oko nas za 7. i 8. razred. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).

 

 

Vezani članci
Školski portal: Baš nisu imali sreće

Baš nisu imali sreće

Jedan od najvažnijih pjesnika kineske književnosti Li Po (701. –…

Školski portal: Ah, ta vjerovanja

Ah, ta vjerovanja

■ Majmuni na Gibraltaru Berberski makaki  je vrsta majmuna koja…

Školski portal: Čarobna bijela pjena

Čarobna bijela pjena

Popularno i najstarije alkoholno piće „čarobne bijele pjene” s malom…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…