Za bistre i znatiželjne glave

ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE

Najpoznatiji likovi krimića

četvrtak, 11. svibnja 2017.

Tko je prvi počeo pisati krimiće? Tko su August Dupin, otac Brown, Inspektor Maigret…? Tko je 'kraljica krimića'?

Najpoznatiji likovi krimića

August DUPIN

  • August Dupin, ilustracija priče “Ukradeno pismo“

Američki pisac, pjesnik, urednik i književni kritičar Edgar Allan Poe (1809. – 1849.) smatra se “ocem krimića”. Prva prava kriminalistička priča, Umorstva u ulici Morgue, objavljena je u philadelphijskom časopisu Graham's Magazine, čiji je autor bio E. A. Poe. Glavni lik je C. August Dupin, detektiv amater kristalno čiste logike, potomak ugledne obitelji koji je, stjecajem raznih za njega nepovoljnih okolnosti, spao na to da kao jedino bogatstvo posjeduje “analitičku” moć zapažanja. On svojim dosljednim rasuđivanjem rješava i najkompliciranije zločine.

Sherlock HOLMES

  • Sherlock Holmes, ilustracija iz 1904. Autor Sidney Paget

Arthur Conan Doyle (1859. – 1930.), britanski autor kriminalističkih romana, slijedio je logičku stazu koju je utro Edgar Allan Poe i stvorio junaka detektiva Sherlocka Holmesa. Najprije mu je dao ime Sherrigford Holmes, pa ga je kasnije promijenio u Sherlock. Prvi roman o Scherlocku Holmesu, Studija u grimizu, objavljen je 1887. godine. Ali, prvi uspjeh nije vezan za tu priču, nego za priču Skandal u Češkoj, objavljenu u Strand Magazinu. Doyle je svog junaka smjestio na adresi Baker street 221b. Iako je Holmes izmišljeni lik, pa nikad nije ni mogao živjeti na toj adresi, mnogi su mu obožavatelji slali pisma na Baker street 221b. Conan Doyle se baš nije radovao uspjehu svojih detektivskih romana pa mu je vlastiti junak dojadio prije nego čitateljima. Odlučio je ubiti ga. Svoje okrutno djelo izvršio je u priči koja se odigrava u Švicarskoj, kraj vodopada Reichenbach. Čitaoci su bili zgroženi. U znak žalosti zbog smrti detektiva nosili su crne trake na šeširima i demonstrirali pred piščevim stanom tražeći da oživi njihovog miljenika. I, u jednoj novoj priči morao ga je oživjeti.

Otac BROWN

Gilbert Keith Chesterton (1874. – 1936.), engleski književnik, pjesnik, dramatičar i novinar, nije baš volio Scherlocka Holmesa i njegove metode. Stvorio je svog detektiva, oca Browna, katoličkog svećenika i amaterskog detektiva, čovjeka niskog rasta i neuglednog izgleda, ali odličnog poznavatelja ljudske psihologije. U nizu od 53 kratke priče otac Brown rješava misterije i zločine koristeći svoju intuiciju i izvrsno razumijevanje ljudske prirode, za razliku od Holmesa, koji radi na temelju činjenica. O ocu Brownu snimljeni su i filmovi i TV serije.

 Inspektor MAIGRET

Inspektor Jules Maigret fiktivni je francuski policijski detektiv kojeg je stvorio belgijski književnik Georges Simenon (1903. – 1989.). Neki ga smatraju jednim od najpopularnijih junaka krimića našeg vremena. Poznat je po glavnom pitanju koje zaokuplja tog detektiva, ne "tko je ubio", nego "zašto je ubio". Sedamdeset i šest novela i dvadeset i osam kratkih priča o Maigretu objavljeno je između 1931. i 1972. Taj je detektiv junak britanske TV serije i filmova. Zahvalni čitatelji podigli su 1966. godine inspektoru Maigretu spomenik (koji je izradio Pieter d'Hont) u nizozemskom gradu Delfzijlu, gdje je George Simenon napisao prvi roman o njemu.

Philip MARLOWE

 

Philip Marlowe je privatni detektiv, nastao u mašti američkog pisca Raymonda Chandlera (1888. – 1959.). Detektiv Marlowe se prvi put pojavio u romanu Veliki san, objavljenom 1939. Naizgled grub, taj duhoviti detektiv voli poeziju i šah, a često uživa i u piću. Kaže da voli piće i žene, ali ipak ne dopušta da ga prevare fatalne zavodnice. Za postizanje cilja ne primjenjuje nasilje, iako se ne boji fizičkog sukoba. Naravno, i taj zanimljivi detektiv je junak mnogih filmova. U njima su ga glumili Humphrey Bogart, Robert Montgomery, George Montgomery, Robert Mitchum, Dick Powell, Elliot Gould, Danny Glover, James Garner i James Caan. HBO je emitirao od 1984. do 1986. seriju Philip Marlowe, privatni detektiv.

Hercule POIROT

  • David Suchet kao Poirot

Britanska spisateljica Agatha Christie (1890. – 1976.) naziva se “kraljicom kriminalističkog romana” (iako je pisala i ljubavne romane). Po njoj je nazvana i nagrada za kriminalistički roman, Agatha. Stvorila je lik koji je, po nekima, jedan od najpoznatijih detektiva svih vremena. Simpatični Belgijanac, čovječuljak jajolike glave, ćelav, karakterističnih brkova, trbušast, pomalo kicoš i veliki hipohondar simpatični je detektiv Hercule Poirot. Male sive stanice rade mu velikom brzinom. Pojavio se u 33 romana i 54 kratke priče. Prvi put se pojavio u knjizi The Mysterious Affair at Styles, objavljenoj 1920. godine. Posljednji roman u kojem se pojavljuje mračan je i u njemu je simpatični detektiv ubojica i umire. Riječ je o romanu Curtain: Poirot’s Last Case, objavljenom 1975. godine. Nakon “smrti” detektiva Poirota u romanu, u New York Timesu se pojavila osmrtnica. Tako je Hercule Poirot prvi izmišljeni detektiv čija je osmrtnica objavljena u New York Timesu. Na filmu su ga glumili mnogi glumci, ali je najpoznatiji u izvedbi Davida Sucheta.

Miss MARPLE

  • Joan Hickson kao Miss Marple

“Kraljica krimića” stvorila je još jednog slavnog detektiva – miss Jane Marple. Miss Marple se pojavljuje u 12 romana i 20 kratkih priča. Simpatična bakica koja živi u selu St. Mary Meadu izgleda kao tipična usidjelica. Djeluje pomalo “ishlapjelo”, ali je vrlo oštroumna. Prije policije otkriva zločince pa ih tako često zna osramotiti. Prvi put se pojavila u kratkoj priči The Tuesday Night Club, objavljenoj u The Royal Magazineu u prosincu 1927. Njezin je lik ovjekovječen više puta na ekranu.

COLUMBO

 

Columbo je glavni lik istoimene američke kriminalističke serije koji su stvorili William Link i Richard Levinson. To je skroman policijski detektiv za ubojstva Policijske uprave Los Angeles, talijanskog podrijetla. Zaštitni znak mu je raščupana kosa, a nosi zgužvani bež baloner preko odijela i uvijek u ruci ima zapaljenu cigaru. I kolege i osumnjičeni podcjenjuju ga. Unatoč skromnom izgledu i prividnoj rastresenosti, izuzetno je inteligentan i spretno i uspješno rješava sve svoje slučajeve.

Jedan je francuski novinar pročitao točno 100 detektivskih romana, pa je načinio statistiku i ustanovio da je u tih 100 krimića ubijeno: 517 ljudi, 5 pasa i jedna papiga. Puškom se pucalo 81 put, automatom 68 puta, a osim toga je u romanima bilo 10 bombi, 8 granata, 3 mine, 2 topovske granate i 38 uboda nožem. Pucnjeva iz pištolja bilo je 926.

…………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin je nastavnica mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedna je od autora zbirki Fizika oko nas za 7. i 8. razred. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).

 

 

Vezani članci
Školski portal: Baš nisu imali sreće

Baš nisu imali sreće

Jedan od najvažnijih pjesnika kineske književnosti Li Po (701. –…

Školski portal: Ah, ta vjerovanja

Ah, ta vjerovanja

■ Majmuni na Gibraltaru Berberski makaki  je vrsta majmuna koja…

Školski portal: Čarobna bijela pjena

Čarobna bijela pjena

Popularno i najstarije alkoholno piće „čarobne bijele pjene” s malom…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…