Za bistre i znatiželjne glave

ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE

Kako su dobili ime

četvrtak, 18. svibnja 2017.

Svakodnevno koristimo ili čujemo neke riječi i zapitamo se – zašto se baš tako kaže? Odakle ta imena – laureati, gladijatori, higijena, atlas, akademija...

Kako su dobili ime

LAUREATI

Rimski vojskovođe ovjenčavani su lovorovim vijencem na povratku u Rim s ratnih pohoda. Lovorov vijenac stavljao se na glavu i pobjednicima Olimpijskih igara, ali i istaknutim pjesnicima. Pjesnik koji je bio ovjenčan lovorom nazivao se “poeta laureatus, a to je bilo veliko priznanje. I pjesnik Francesco Petrarca je 1341. godine ovjenčan lovorovim vijencem na svečanosti u Capitolu, u Rimu. Njemački su carevi osobno dodjeljivali to počasno zvanje svojim pjesnicima suvremenicima sve do 18. stoljeća. Još od vremena Richarda Lavljeg Srca na engleskom dvoru postojali su tzv. dvorski pjesnici koji su bili povremeno nagrađivani ili ovjenčavani. Hrvatski latinist, humanist, pjesnik i prozaist Ilija Crijević (1463. – 1520.) godine 1484. ovjenčan je lovorovim vijencem za svoje erotske pjesme. Iz tog običaja, od latinske riječi za lovor Laurus nobilis, nastao je izraz laureat, kojim se označava dobitnik prestižne javne nagrade za znanost ili umjetnost, ili pobjednik prestižnog umjetničkog natjecanja.

TENK

Tenk je oklopno vojno vozilo na gusjenicama, konstruirali su gotovo istodobno u Francuskoj i Engleskoj tijekom Prvog svjetskog rata. Tijekom završnog testiranja Englezi su eksperimentalne modele morali premještati s jednog na drugo mjesto, jer je tenk pravljen u strogoj tajnosti. Engleski odbor zadužen za novo oružje morao je čuvati tajnu. Stoga je neki član odbora predložio da se tajni konvoji nazovu “water carriers” (nosači vode), što bi značilo njihovu uporabu i u ratu u pustinjskim uvjetima. Ali, drugom se članu nikako to nije svidjelo jer, budući da su se uglavnom koristili inicijali, nije želio biti članom WC (water carriers) odbora. Nakon kratke rasprave prihvaćen je izraz tenk (eng. tank = spremnik), koji se i do danas zadržao.

ATLAS

Pod nazivom atlas mislimo na zbirku astronomskih i geografskih karata sustavno sređenih u sadržajnu cjelinu. Zašto baš taj naziv? Pojam atlas uveo je belgijski geograf i kartograf Gerardus Mercator (1512. – 1594.). Dotad su zbornike karata nazivali “ptolomejima”, u čast čuvenog aleksandrijskog znanstvenika, antičkog geografa Klaudija Ptolomeja iz 2. stoljeća. Rukopisni zbornik karata bio je prethodnik suvremenih atlasa. Sam naziv “atlas” potekao je od crteža na koricama Mercatorovog zbornika, koji je predstavljao grčkog junaka Atlasa (Atlanta) kako drži na ramenima nebeski svod u obliku lopte. Taj je Mercatorov atlas objavljen tek nakon njegove smrti, 1595. godine. Po uzoru na njega, gotova dva stoljeća od tada svi su novi atlasi na koricama imali crtež grčkog junaka Atlasa. Ali, danas neki smatraju da je Mercator svom zborniku dao ime prema mauretanskom kralju Atlasu.

GLADIJATORI

Čuli ste svi za gladijatore, a zašto su baš tako nazvani?

Gladijatori su, kao što znamo, bili borci u arenama u starom Rimu koji su zbog zabave gledatelja izvodili borbe mačevima i kopljima. Najčešće su regrutirani iz redova robova ili zarobljenika, a ponekad su bili i slobodni ljudi. Ime gladijator dolazi od kratkog rimskog mača široke oštrice zvanog gladius, koji je služio za bodenje i sječenje. Tim je mačem bila naoružana regularna rimska vojska legionara.

 HIGIJENA

Higijena obuhvaća niz općih i praktičnih postupaka koji osiguravaju dobro zdravlje, čistoću i red. Riječ higijena potječe od Higije (grč. Hygieia; lat. Hygia), božice zdravlja u antičkoj Grčkoj. Na grčkom jeziku njezino ime znači “liječiti, donijeti zdravlje”, pa su je zato smatrali zaštitnicom ili personifikacijom zdravlja. Vezivala se uz sprječavanje bolesti i održavanje zdravlja. Često je prikazivana kao djevojka koja u ruci drži zdjelicu iz koje se napaja zmija. Brojna svetišta-lječilišta, tzv. asklepioni, bili su posvećeni njoj i njezinom ocu Asklepiju (Eskulapu), bogu liječnika.

AKADEMIJA

Platonova Akademija, mozaik iz Pompeja

Akademijom danas nazivamo (po B. Klaiću ) znanstveni zavod, društvo učenjaka, književnika i umjetnika, najviši znanstveni zavod neke zemlje. Ali, akademija je prvotno bio naziv škole koju je u 4. stoljeću prije Krista sjeverozapadno od Atene, kraj rijeke Kefiza, osnovao starogrčki filozof Platon. Platonova filozofska škola bila je u šumici posvećenoj grčkom junaku Akademu i nosila je njegovo ime. Kasnije, preuzevši ime mjesta, i Platonova je škola nazvana akademijom.

…………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin je nastavnica mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedna je od autora zbirki Fizika oko nas za 7. i 8. razred. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).

Vezani članci
Školski portal: Baš nisu imali sreće

Baš nisu imali sreće

Jedan od najvažnijih pjesnika kineske književnosti Li Po (701. –…

Školski portal: Ah, ta vjerovanja

Ah, ta vjerovanja

■ Majmuni na Gibraltaru Berberski makaki  je vrsta majmuna koja…

Školski portal: Čarobna bijela pjena

Čarobna bijela pjena

Popularno i najstarije alkoholno piće „čarobne bijele pjene” s malom…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…