(Iz)vrsne učionice

IZ[VRSNE] UČIONICE [04]

Nahrani soba i zalij cvijeće

utorak, 18. veljače 2020.

Kad je već sredinom studenoga u jednom trgovačkom centru ugledala okićen bor [ili ono što zovemo borom, a zapravo je jela, za ovu priču nebitno] moja je nećakinja od nepune tri godine pitala svoju mamu: „Zašto su oni već okitili bor?”

Nahrani soba i zalij cvijeće

Na pitanje si je, kako to djeca već znaju, sama odgovorila: „Ma sigurno su se zabunili.” Pametnome dosta. Kao ono dijete u priči o Carevu novom ruhu koje je jedino imalo petlje reći „Car je gol!”.

Tema blagdani pojavljuje se u svim nastavnim predmetima, a djeca, naravno, vole pričati o blagdanima. Vezu pronalaze tamo gdje veze realno i nema.

TKO PROSI U PROSINCU?

Učili smo mjesece u godini i otkrivali kako su hrvatski nazivi za mjesece dobili imena. Travanj, logično, po travi koja raste, s kolovozom i kolima već je bilo muke, za lipu nikad nisu čuli, na rujno su se vino nasmijali, ali su zato u vezi s prosincem bili vrlo sigurni i suvereni. „Prosinac je ime dobio po tome što djeca u prosincu prose!”

Na moje širom otvorene oči, podignute obrve i roj upitnika iznad glave hladno su rekli: „Pa poklone! Djeca u prosincu prose poklone. Zato se zove prosinac!”

Ne znam što vi u prosincu prosite, ja najčešće prosim malo mira. Prije blagdana razjasnili smo da advent nisu „one kućice u Zagrebu”, a advent nije ni klizalište na Trgu kralja Tomislava. Otklizali smo u sigurnu zonu.

Sa sobom Rudolfom i Djedom Mrazom nema grešaka. A ni dosadno nije. Da sam Djed Mraz ja bih… trebalo je dovršiti rečenicu. Ja bih bila mršava. I nosila bih ljubičasto…napisala je jedna djevojčica. Za mene je to baš razmišljanje izvan kutije. Tko kaže da onaj debeli s bijelom bradom u crvenom kaputu mora uvijek biti debeli s bijelom bradom u crvenom kaputu. Kad smo već kod kaputa i kila – kaput čak i ne bih mijenjala, može crveni, ali za koju kilu manje potpisujem odmah. Ili barem od ponedjeljka. Samo što mene nitko nikad nije pitao što bih ja kad bih bila Djed Mraz.

UĐI U BAKINE CIPELE

Napiši pet poslova koje Baka Mraz radi, iako ih baš ne voli raditi, jer su dosadni i ne da joj se. To je bio zadatak s kojim sam htjela da malo uđu u tuđe (bakine) cipele. I da nije sve u životu ludo zabavno i urnebesno zanimljivo, a ipak se odraditi mora. Na njihovu se popisu uobičajeno dosadnih poslova poput kuhanja, brisanja prašine i sličnoga našla i sljedeća aktivnost: Ne voli grickati nokte na nogama Djedu Mrazu.

– A zašto misliš da mu ona gricka nokte na nogama? – pitala sam.

– Pa, on ne može od trbuha! – odgovor je stigao u trenu.

Napiši tri savjeta Djedu Mrazu.

  1. Dok piješ ne vozi!
  2. Jedi više voća.
  3. Nahrani soba.

ŠTO ĆEMO SA SOBOM?

Za prva dva savjeta skidam kapu. Pazite, u pitanju su pokloni [a djeca u prosincu prose poklone].

Pa, ne možeš, čovječe, pardon Djede, piti dok voziš poklone! Što se voća tiče – ono je, naravno, saveznik zdrave prehrane [posredno i vitke linije]. Znači piće van, voće unutra. Došli smo do soba.

Savjet Nahrani soba mene je trenutačno izuo iz cipela.

A što ćemo sa sobom? Što ćete Vi sa sobom? Što ću ja sa sobom? Ako smo sa sobom odlučili poduzeti nešto u mjesecu kad se odlučuje (i prosi), a već u mjesecu u kojem se mačke veljaju na to zaboravili – sjetimo se da je naš sob onaj kojeg svako jutro prvoga ugledamo u ogledalu. Nekad juri, nekad se vuče. Nije bitno ima li crveni nos ili crveni kaput – hranite li ga dobro ili mu nešto usput dobacite, kupite u prolazu?

Tek toliko da preživi. Nabacite li mu katkad podržavajući osmijeh ili mu stalno dajete nove i nove zadatke, pomičete granice i podižete ljestvicu?

Moj sob voli čitati, voli planinariti, često se smije, vjeruje u moć molitve za sebe i druge. Voli svoju obitelj. Oprez! Blagdani su prošli i opet će doći, a sob vam ostaje. Zato zalijte cvijeće, nahranite soba sami, jer to nitko drugi neće. Puno sreće!

................................................

Piše: Marija MAPILELE, učiteljica razredne nastave, OŠ Bogumila Tonija, Samobor

  • Photo by Sébastien Goldberg on Unsplash
Vezani članci
Školski portal: Prodajem Pinokija

Prodajem Pinokija

U ovoj drugoj, gudačkoj, ništa im se ne da, sve…

Školski portal: Ideje joj zvrcnu poput leptirića

Ideje joj zvrcnu poput leptirića

… da bi taj maturant mogao ponovno pročitati Antigonu državne…

Školski portal: Rođen u Lici

Rođen u Lici

… istraživačke zadatke zadajem kao male projekte koje rade kod…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…