GLAZBENA ŠKOLA U VARAŽDINU

Ovacije varaždinskim učenicima na koncertu u Ravensburgu

srijeda, 11. travnja 2018.

Dugotrajni pljesak i ovacije najveća su nagrada mladim glazbenicima, učenicima Glazbene škole u Varaždinu koji su s kolegama iz glazbene škole iz njemačkoga grada Ravensburga održali koncert u tamošnjoj evangelističkoj crkvi.

Ovacije varaždinskim učenicima na koncertu u Ravensburgu

Nakon mjeseci priprema u svojim gradovima, mladi su glazbenici proteklih nekoliko dana zajedno uvježbavali izvedbu „Genesis suite” engleskog skladatelja Tolge Kashifa. Odzvanjali su crkvom u srcu Ravensburga, varaždinskoga grada prijatelja, zvuci obrade pjesama grupe The Genesis – The Ripples, Mad Man Moon, Land of Confusion i brojnih drugih, koje su, uobličene u višestavačnu suitu za simfonijski orkestar i zbor izveli učenici glazbenih škola Varaždina i Ravensburga.

„Rekao bih da je ovaj koncert ostvarenje snova kako nas profesora tako i učenika. Predivna je atmosfera ovih dana vladala tijekom priprema u Ravensburgu, sklapali su učenici nova prijateljstva, mi profesori razmjenjivali iskustva, a ovaj je koncert potvrda da, kada je riječ o glazbi i suradnji koja je uistinu divna, ni kilometri udaljenosti nisu nikakav problem. Naši su učenici vježbali sa svojim profesorima proteklih mjeseci u Varaždinu, baš kao i njihovi kolege u Ravensburgu. Nakon proba po sekcijama koje su počele odmah nakon dolaska u Ravensburg učenici su takoreći kliknuli i probe su protjecale u odličnom raspoloženju”, priča ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

„Budući da se u Ravensburgu održava i Classic kamp, ovo je bila i prigoda za naše učenike da upoznaju i kolege iz drugih glazbenih škola. Briljirali su u izvedbi ovoga grandioznog djela, a i sam je naziv suite Postojanje vezan za našu obljetnicu i sve je proteklo u slavljeničkom tonu 190. obljetnice Glazbene škole Varaždin. Kompozicija je iznimno zahtjevna i bila bi izazov i za profesionalne glazbenike, tako da smo još ponosniji što je ostvaren ovaj uspješni glazbeni projekt”, naglasio je ravnatelj Matačić. Proteklih su mjeseci mlade varaždinske glazbenike, puhače i gudače pripremali njihovi mentori. Profesorica Glazbene škole Dada Ruža uvježbavala je mješoviti zbor i gudače, profesor Nikola Novak puhačke dionice, a u izvedbi stavka Ripples pridružio se i donedavni učenik Glazbene škole, a sada student Muzičke akademije u Zagrebu, mladi pijanist Julijan Martinčević.

Među brojnim posjetiteljima koncerta, uz gradonačelnika Ravensburga Daniela Rappa i njegovih suradnika, bio je i zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Zlatan Avar.

„S gradom Ravensburgom Varaždin već godinama njeguje prijateljstvo i suradnju, a kako uvijek možemo reći da na mladima svijet ostaje, tako mi je drago što je došlo do ove glazbene suradnje mladih i škola. Varaždinska glazbena škola ime Varaždina preko svojih je učenika pronijela širom svijeta, a nesumnjivo da će i ovaj koncert ostati zapisan kao još jedna sjajna ostvarena suradnja i zalog za nove zajedničke projekte koje planiramo, kako bismo što više i bolje surađivali sa svojim prijateljima u Ravensburgu”, istaknuo je zamjenik Avar.

U ime Varaždinske županije učenicima je na odličnom nastupu čestitala Vlasta Cindrić, izaslanica varaždinskog župana i županijska vijećnica, te članica Školskog odbora koja je istaknula: „Uistinu je bilo divno slušati mlade glazbenike u izvedbi ovog dijela i mogu reći da smo svi ovdje iz Varaždina i danas mogli biti iznimno ponosni na ove mlade glazbenike, učenike Glazbene škole koja slavi svoj 190. rođendan. Pred njima je sigurno svijetla glazbena budućnost i ne preostaje drugo nego im čestitati na ovakvom divnom koncertu i s veseljem očekivati uzvratni posjet u Varaždinu idućeg tjedna.”

Veliku podršku u organizaciji ovoga varaždinskog gostovanja u Ravensburgu i realizaciji koncerta pružio je Koncertni ured Varaždin. „S gradom Ravensburgom sudjelovali smo na nekoliko zajedničkih kulturnih projekata, ali ovakvo gostovanje i projekt bio je veliki 'zalogaj' za sve. Više od 60 učenika i profesora iz Varaždina proteklih je dana u Ravensburgu finaliziralo ovaj glazbeni projekt. Znamo da kultura najbolje spaja, a kada se tome pridruže i mladi, budućnost suradnje između Varaždina i Ravensburga sigurno će biti svijetla”, rekao je Raymond Rojnik, v. d. ravnatelja Koncertnog ureda Varaždin.

U izvedbi Genesis suite učenicima iz Ravensburga i Varaždina pridružili su se i kolege iz gradova prijatelja Ravensburga – Mollet de Valles iz Katalonije i Rhondda Cynon Taff iz Walesa, tako da se publici predstavilo gotovo 160 mladih glazbenika.

Domaćini su za svoje varaždinske goste pripremili i izlete kao odmor od napornih proba, a druženja i prijateljstva nastavit će već za nekoliko dana u Varaždinu. Nakon koncerta učenici Glazbene škole vraćaju se u domovinu, a u četvrtak im u uzvratni posjet stižu kolege iz Ravensburga. Zajedno će Genesis suitu izvesti na glavnom varaždinskom gradskom trgu u subotu 14. travnja u 18.30. Bit će to pravi spektakl uz posebnu rasvjetu tijekom kojeg će se publika baš kao i u Ravensburgu opustiti i uživati uz predivne melodije u izvedbi mladih glazbenika iz prijateljskih gradova. [ IZ DRUGIH IZVORA | varazdinska-zupanija.hr  ]

Vezani članci
Školski portal: Zajednički koncert učenika Sesveta i Pečuha

Zajednički koncert učenika Sesveta i Pečuha

… na kojem su nastupili od domaćina Kvartet klarineta u…

Školski portal: „Naši koraci za Daniela”

„Naši koraci za Daniela”

Koncert organizira Vijeće učenika škole za njihova kolegu Daniela PLAŠĆA,…

Školski portal: Zajednički Božićni koncert

Zajednički Božićni koncert

U prohladnoj Bazilici Srca Isusova (popularnoj Palmi) u četvrtak navečer…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…