PROSJEČAN RADNIK OTPRILIKE DESET SATI NA DAN SJEDI

Najjednostavniji način da provedete što manje vremena sjedeći

četvrtak, 11. siječnja 2018.

Prosječan radnik provede otprilike deset sati na dan u sjedećem položaju. Ako razmislite o tome, ta statistika ne iznenađuje previše – bez obzira na to pišemo li izvješća, provjeravamo e-poštu, telefoniramo…

Najjednostavniji način da provedete što manje vremena sjedeći

…surfamo internetom ili gledamo TV, većina nas cijelog je dana u sjedećem položaju.

No, dugoročno, sjedenje je povezano s povećanim rizikom od gomilanja masnog tkiva i debljanjem. Možda mislite da je to samo zbog toga što, dok sjedimo, mi ne izgaramo višak kalorija, ali zapravo postoji drugi razlog.

Kada ostanete u sjedećem položaju u duljem razdoblju, stavljate stanice svog tijela pod fizički pritisak. To potiče formiranje lipida unutar vaših masnih stanica te rezultira povećavanjem i širenjem masnog tkiva. Ta „stanična ekspanzija“ može značiti da vaše masne stanice narastu do 50 posto.

Da budemo precizni, sjedenje u duljem razdoblju potiče pohranu masnoća u stražnjici. Da stvari budu još gore, nakon što vaše masne stanice počnu rasti, one se i stvrdnu, zbog čega se tkivo teže premješta dijetom i vježbanjem.

KAKO ZAUSTAVITI ŠIRENJE MASNIH STANICA

Nasreću, postoji nekoliko jednostavnih poteza koje možete učiniti da smanjite rizik od brze akumulacije masnoća. Ukratko, morate se više kretati! BritanskiČasopis za sportsku medicinu objavio je članak u kojem savjetuje današnje radnike da je potrebno stajati i kretati se barem dva sata u prosječnome radnom danu.

Stoga, kako početi?

Ne morate izići iz ureda i otići u dugu šetnju – mali i jednostavni pokreti, koji se često ponavljaju u tijeku dana, zapravo su najučinkovitiji.

POČNITE SE MIGOLJITI

Nedavna studija istražila je navike migoljenja i povezanost migoljenja sa zdravljem u 12 tisuća žena te našla jasnu povezanost između migoljenja i trajanja života. Ukratko, što se više migoljite, smanjujete svoj rizik smrtnosti. Ako uzmete samo nekoliko trenutaka da se krećete na svome radnome mjestu, promijenite držanje, ustanete, i otiđete u kratku šetnju, to može drastično smanjiti rizike povezane s učinkom dugotrajnog sjedenja.

Ako ste zabrinuti da će uzimanje kratkih stanki naštetiti vašoj produktivnosti, opustite se! Nema dokaza koji bi išli tomu u prilog. Zapravo, istraživanja pokazuju da uzimanje kratkih pauza pojačava produktivnost i kreativnost. Stoga, nemojte se bojati vlastito fizičko zdravlje staviti na prvo mjesto tako da podijelite svoj radni dan na manje dijelove.

„CEMENTIRAJTE PROMJENE“

Uvedite pravilo da ćete se svjesno potruditi da se krećete svakih dvadeset minuta dok radite. Možete postaviti podsjetnik na svom mobitelu ili računalu da ustanete i protegnete se, da promijenite držanje ili otiđete u kratku šetnju ako je moguće. Što se više krećete, to bolje! Ako radite u blizini drugih ljudi, možete svi zajedno odlučiti da zadužite jedni druge za to da se međusobno opomenete na tu nužnost.

Zapamtite, ne možete si priuštiti da ostanete previše nepokretni. To možda zvuči dramatično, ali naše navike sjedenja pravi su rizik za naše zdravlje. Potrudite se da se redovito krećete i to će vam pomoći da regulirate tjelesnu težinu. Jednom kad formirate nove navike, one će ostati uz vas u sljedećim godinama.

………………….

NAPOMENE

  • Lifehack je portal koji nudi savjete i izvore za poboljšanje svih aspekata vašeg života na učinkovit i jednostavan način.
  • Izvor: lifehack.org
Vezani članci
Školski portal: Niskokalorično i superhranjivo povrće

Niskokalorično i superhranjivo povrće

… u svojim spisima ljekovito djelovanje kupusa. Iako se to…

Školski portal: Karamel – ljekovita i ukusna tvar dobivena od šećera

Karamel – ljekovita i ukusna tvar dobivena od šećera

Teško je zamisliti kuhinju i kuhanje bez običnoga stolnoga ili…

Školski portal: Uz veselje i vježbu i u zimskim mjesecima!

Uz veselje i vježbu i u zimskim mjesecima!

[ Piše: Dunja KUFNER, učiteljica savjetnica ] ... ali ako…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…