OŠ EUGEN KVATERNIK, VELIKA GORICA

Svečano proslavljeno 400 godina školstva

ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

400 godina školstva u Turopolju i Osnovne škole Eugena Kvaternika proslavljeno je svečanom priredbom održanom u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

Svečano proslavljeno 400 godina školstva

Od početka obrazovanja i prvih školskih klupa, prvih đaka te prvih učitelja na velikogoričkom području prošla su puna 4 stoljeća. Davne 1617. godine na jednom Turopoljskom spravišću, Plemenita opčina Turopoljska donijela je odluku o osnivanju škole na ovim prostorima. Odlučeno je tada da će svaka obitelj izdvajati četvrtinu žita kako bi se skupilo za plaću učitelju – osobi koja će podučavati mlade naraštaje. Tako je nastala prva škola u Turopolju čiji je pravni nasljednik Osnovna Škola Eugena Kvaternika koja se današnjom proslavom uključila u obilježavanje ovog velikog jubileja.
- Prošlo je mnogo godina od pera koje se koristilo prije 400 godina do kemijske, od papirnatih oblika imenika pa sve do današnjih dana kada ga više nemamo u takvom obliku, nego su tu tableti i e-dnevnici. Puno se toga promijenilo. Školstvo teži usavršavanju. Napreduje obrazovanje, mijenja se kurikulum, plan i programi tako da i mi kao škola težimo tim koracima – rekla nam je ravnateljica OŠ Eugena Kvaternika, prof. Monika Brleković.

Pozdravivši prisutne uzvanike i goste istaknula je osobit ponos na kvalitetan rad svih djelatnika koji su danas i nekad radili u školi i podučavali mnoge generacije. Zahvalila se i ravnateljima koji su vodili školu u proteklim razdobljima i uložili mnogo truda kako bi se škola razvijala.

Okupljene je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Krešo Ačkar istaknuvši kako Grad Velika Gorica sustavno ulaže u školstvo na svome području.
- Grad smo prijatelj djece i jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji svim osnovnoškolcima osigurava besplatne udžbenike, radne bilježnice, sve što se tiče potrebnoga pribora. Organiziramo i putem kluba mladih besplatne instrukcije, profesionalne orijentacije. Tu su i projekti izgradnje škola i vrtića, sportskih dvorana. Upravo se završava školska kuhinja u OŠ Habdelić, tako da s time upotpunjavamo i završavamo jedan lijepi proces – rekao je Ačkar čestitavši učiteljima i učenicima jubilej školstva u našem gradu.

Na svečanoj priredbi prezentirana je povijest Osnovne škole Eugena Kvaternika i njen razvoj kroz godine od samih početaka do danas. Škola je to koja broji oko 700 učenika u matičnoj i dvije područne škole PŠ Lukavec i PŠ Dubranec.

U proteklim je godinama uređen ulazni hol te dvorište matične škole. Prva je to škola u Hrvatskoj koja je ugradila lift za osobe s invaliditetom i jedina s njime u široj okolici. Krase je brojni uspjesi učenika i učitelja, sportaša, a može se pohvaliti i s odličnom suradnjom sa zajednicom, roditeljima, župom, umirovljenicima.

- Sretna sam i ponosna što u školi imamo kvalitetan kadar, radimo na tome i na međuljudskim odnosima. Ponosna sam na svoju školu. Imamo 12 mentora, 4 savjetnika, 1 doktora znanosti. Mislim da je to jedna lijepa brojka. A kvalitetan učitelj znači i kvalitetan učenik - istaknula je ravnateljica Brleković.

Prezentaciju o školi, kroz koju je vodila profesorica hrvatskog jezika Ivana Dubovečak, pratilo je devet točaka u kojima su učenici Kvaternika pokazali da njihova škola nije samo mjesto u kojem se uči, nego i pleše, pjeva, svira, glumi... Izveli su tako nekoliko plesnih točaka, folklornih plesova i kratkih igrokaza razdragavši okupljenu publiku.

U predvorju Pučkog učilišta bila je pak postavljena izložba starih fotografija i dokumenata koji svjedoče o minulim vremenima, razredima, đacima i učiteljima, ocjenama i svjedodžbama. Svemu onom što se, iako ostaje daleko u djetinjstvu, doista nikad ne zaboravlja. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vgdanas.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Lijep i dobar kao što su i djeca

Lijep i dobar kao što su i djeca

Smib je nastao jedne zime u Masarykovoj ulici u Zagrebu.…

Školski portal: Nadoknada [izgubljenih] dana

Nadoknada [izgubljenih] dana

Ova će školska godina sigurno ostati zapamćena po velikom štrajku…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…