JA TAKO MISLIM

Nadoknada [izgubljenih] dana

ponedjeljak, 20. siječnja 2020.

Zabrinjava li nas činjenica što će drugo obrazovno razdoblje trajati gotovo šest mjeseci, s tek malom pauzom? Da, zabrinjava. Ali i to ćemo riješiti, sat po sat, dan po dan, tjedan po tjedan

Nadoknada [izgubljenih] dana

Ova će školska godina sigurno ostati zapamćena po velikom štrajku prosvjetnih djelatnika, koji je kulminirao masovnim prosvjedom na Trgu bana Jelačića 25. studenoga 2019. godine. Goruća tema koja je u sjenu bacila sva ostala zbivanja u zemlji, pa i šire, završila je, praćena burnim raspravama u grupama na društvenim mrežama, brojnim člancima u medijima i nebrojenim televizijskim i radijskim prilozima i emisijama, nakon punih 36 dana.

Napisala Dalia KAGER, dipl. uč. | OŠ Eugena Kvaternika, Velika Gorica

…......................

Uz golemu i nezapamćenu podršku roditelja i drugih građana, učitelji, nastavnici i profesori izborili su se za svoja prava.

Sad je sve to iza nas. Priveli smo prvo obrazovno razdoblje kraju. Pitanje točnog datuma njegova završetka zabrinjavalo je sve, posredno i neposredno uključene u odgojno-obrazovni proces.

Školske ustanove zbog organizacije nastave i drugih aktivnosti, učenike zbog broja slobodnih dana na praznicima, a roditelje zbog davno planiranih (i uplaćenih) zimovanja. Uz to, svima nam se činilo da smo bitne informacije o tom pitanju dobili u zadnji čas i da su one bile nesigurne i promjenjive.

Iako se završetci prvog i početci drugog obrazovnog razdoblja u ovoj školskoj godini razlikuju od škole do škole, od grada do grada, od županije do županije, jedno je sigurno – sad znamo na čemu smo.

Negdje smo dodali, a negdje oduzeli i ovo je, u krajnjem slučaju, za sve dobitna situacija (ma kako to čudno zvučalo).

Svi oni roditelji koji su u planu imali zimovanja na njih su i otišli. Dovoljno je bilo napisati zahtjev za dopust iz škole i u pravilu im se izašlo u susret.

Neke su se škole pak odlučile za jednu ili dvije radne subote koje će se u tim školama odraditi kroz terensku nastavu, već uvedenu u školski kurikulum.

Ni s te strane ne treba imati bojazan da će učenike, nakon što su pet dana toga tjedna proveli na nastavi, netko baš u subotu pitati povijest ili da će pisati test iz matematike. Tu su i projektni dani…

Vremena za nadoknadu broja radnih dana izgubljenih u štrajku ima dovoljno. To sigurno ne će biti lako odraditi, toga smo svi svjesni.

Međutim, s pedagoške strane gledano, prosvjetni su djelatnici dovoljno kompetentni da znaju balansirati što će, kad i kako odraditi sa svojim učenicima. Zabrinjava li nas činjenica što će drugo obrazovno razdoblje trajati gotovo šest mjeseci, s tek malom pauzom? Da, zabrinjava.

Ali ako na tu novonastalu situaciju gledamo iz kuta rješavanja problema, onda je prvi, a ujedno i najvažniji korak raščlaniti problem na manje dijelove. Sat po sat, dan po dan, tjedan po tjedan. Mjesec po mjesec. Uvijek se žalimo da vrijeme brzo prolazi, pa tako će proći i ova školska godina.

Sigurna sam da ćemo svi to nekako prebroditi. Davno je pisao Krleža: „Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu.” [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisala Dalia KAGER, dipl. uč. | OŠ Eugena Kvaternika, Velika Gorica ]

Vezani članci
Školski portal: Nedostaje nam povezanost predškolskih ustanova i škola

Nedostaje nam povezanost predškolskih ustanova i škola

Dijete koje nema psiho-fizičke sposobnosti za završavanje prvog razreda trebalo…

Školski portal: Za pad godine kriv je sustav, a nikako dijete

Za pad godine kriv je sustav, a nikako dijete

Ipak, zabrinjava podatak da svake školske godine na ponavljanje razreda…

Školski portal: Raspored online nastave za utorak, 17. ožujka 2020.

Raspored online nastave za utorak, 17. ožujka 2020.

Isto kao i danas i u utorak će učenici razredne…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…