U SRCU TORINA > PIAZZA DELLA REPUBBLICA

Porta Palazzo – najveća europska tržnica na otvorenom

ponedjeljak, 5. lipnja 2017.

Osim vrhunske gastronomije, prepoznatljivog stila, nogometnih velikana, bogate povijesti, dugom se popisu stvari kojima se odlikuju Talijani pridružila još jedna malo manje poznata…

… Porta Palazzo (Vrata palače) – najveća europska tržnica. Smještena je u srcu Torina, na Piazzi della Repubblica, nekoliko minuta hoda od glavnog gradskog trga Piazza Castello, a krase ju šareni i slikoviti štandovi iz kojih se šire različiti šareni, privlačni mirisi i okusi. Porta Palazzo tržnica je koja se proteže na 51.300 četvornih metara i na kojoj je moguće naći uistinu sve što se poželi: od prehrambenih proizvoda (s obzirom na mnogo imigranata, štandovi vrve autentičnim poslasticama iz cijelog svijeta), odjeće i obuće, kućanskih potrepština, igračaka pa sve do namještaja ili alata.

Osim što plijeni pozornost impozantnom veličinom i šarenilom, Porta Palazzo glavna je turistička meta svih posjetitelja glavnog grada regije Pijemonta zbog svoje drevne prošlosti. Ime je dobila po jednoj poterni (sporednim vratima grada), San Michele, koja su spajala obližnja naselja s tržnicom Piazza delle Erbe, trenutačnim trgom Palazzo di Città. U to je doba bila izvan grada, sve do XVII. stoljeća, kada je napokon pripala Porta Palatini, glavnim gradskim vratima. Iako pripada povijesnom centru grada, Porta Palazzo zadržava neke karakteristične značajke (urbani oblik, povijest, naseljeno stanovništvo, gospodarske djelatnosti) koje ga označavaju kao „narodno naselje“, s jakim identitetom i osjećajem pripadnosti.            

Posjet toj tržnici rezultirat će skokom u sjecište multikulturnog svijeta, raznih boja i tradicija. Mjesto jedinstvene mješavine kultura korijene ima u ne tako dalekoj prošlosti, upravo zato što je zbog atraktivne pozicije bilo sklonište generacijama imigranata. Naime, tijekom prošlog stoljeća Torino je predstavljao prosperitet Talijanima s juga koji su bježali na sjever u potrazi za poslom i boljim životom, jednako kao što posljednjih godina to čine ljudi iz različitih dijelova svijeta, posebice sjeverne Afrike.

Golemi prostor osmerokutnog oblika, Piazza della Repubblica omogućuje uspješan suživot otkrivenog i natkrivenog dijela tržnice različitim kategorijama proizvoda. Otvoreni dio nudi različite vrste artikala (hrana, obuća, odjeća, kućanske potrepštine, biljke, voće i povrće) i nalazi se na poznatom Tettoia dei contadini (Krov seljaka), gdje svi lokalni proizvođači dnevno izlažu plodove svog rada.

Drugi je dio natkriven i sastoji se od četiri različita područja: ribarnica, centar Palatin, namijenjen prodaji odjeće i obuće, tržnica Orologio te tržnica hrane u kojoj su štandovi visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda kao što su meso, kobasice, sir, kruh, svježa tjestenina...

Osim spomenute široke dnevne ponude, Porta Palazzo nudi posjetiteljima i drugi vid aktivnosti: svake subote plac dobiva novu dimenziju u obliku Balona, poznatog buvljaka koji se opravdano smatra jednom od gradskih institucija. Svake druge nedjelje, pak, mnoštvo kafića, restorana, 250 štandova i 50 trgovina oplemenjuju Balon, pretvarajući ga u Gran Balon, koji tradicionalno radi već 27 godina.

Kao što im i ime govori, Vrata palače puštaju svoje posjetitelje sa svih strana Europe i svijeta koji dolaze kako bi se izgubili u vrtlogu intenzivnih mirisa, okusa, boja i oblika. Zašto ne biste i vi?

…………

Morana PAVELIĆ TRBOVIĆ

Vezani članci
Školski portal: Buon Natale e felice anno nuovo!

Buon Natale e felice anno nuovo!

… za svoje vjerne korisnike pripremila dodatne listiće na temu…

Školski portal: Mjesec je bijeli, kada se svatko Božiću veseli!

Mjesec je bijeli, kada se svatko Božiću veseli!

Taj blagdan, koji je ujedno neradni dan, Talijani obilježavaju ukrašavanjem…

Školski portal: Pasta Italiana

Pasta Italiana

Tjestenina je Talijanima ozbiljna stvar. Nije slučajnost da se mogu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…