KORE(A)KTIVNI KORAK (2.)

Prehrana, igra i korektivna gimnastika

petak, 26. svibnja 2017.

Prehrana uz tjelesnu aktivnost i organiziranu tjelovježbu vrlo je važna u razvoju dječjega organizma i održavanju djetetova zdravlja. Djecu treba naučiti kako se pravilno i zdravo hraniti.

[ Piše: Dunja KUFNER, diplomirana učiteljica mentorica ]  Preporučuje se dnevne obroke rasporediti na pet manjih obroka u danu, tri veća i dva manja.

Količinu obroka je najjednostavnije odrediti tako da odgovara veličini dječjega dlana ili onoliko koliko stane u šaku.

Najvažniji obrok u danu je doručak i stoga je važno poticati djecu na doručkovanje u školskoj kuhinji. Iz iskustva znam da neka djeca ne vole ili nisu navikla jesti ponuđene namirnica te ih stoga izbjegavaju i osjećaju odbojnost prema njima.

Njihova najdraža užina često su burek ili pizza, najomraženija je namaz s ribljom paštetom ili varivo. Učenike valja poučiti, objasniti im zašto je važna pravilna prehrana te kakvu korist organizmu donose pojedine hrane i/ili namirnice.

Bez potrebnih nutrijenata organizam se umara te djeca nemaju dovoljno energije za učenje ili vježbanje. U školama se jelovnik slaže prema kakvoći namirnica, raznovrsnosti, energetskim vrijednostima i koristi za zdravlje djece.

Učenici su vrlo pozitivno reagirali na uvođenje dodatne užine, voća, jednom tjedno. Voće jedemo svi zajedno i obično u to vrijeme razgovaramo o prehrani i razmjenjujemo razmišljanja i iskustva.

Prvašići su u tome najsimpatičniji jer su iskreni i spontani pa im ponekad prodam svakakve priče poput: Trebamo jesti ribu jer ćemo bolje znati matematiku ili tko pojede…, bit će najsnažniji u razredu.

Umjerena tjelesna aktivnost nekoliko puta tjedno iznimno pozitivno utječe na zdravlje, sprječava nastanak bolesti, poboljšava intelektualne sposobnosti, olakšava održavanje dobre tjelesne težine i poboljšava raspoloženje.

Brojni dokazi i istraživanja govore o važnosti kretanja u vrtićkoj i mlađoj školskoj dobi jer u nedostatku aktivnosti nastaju poteškoće i zdravstvene tegobe koje utječu na kvalitetu života i u kasnijoj dobi.

Prirodni oblici kretanja najviše su vezani uz igru.

Djeca većinu svog budnog vremena provedu u kretanju. Mogućnosti odabira aktivnosti su velike. To može biti igranje na igralištu, šetnja, vožnja bicikla, trčanje, igra lovice, penjanje na penjalice i ljuljačke i slično. Takve aktivnosti pomažu u razvoju jakih i čvrstih kostiju i jačanju mišića.

Cilj je potaknuti djecu na boravak u prirodi, kretanje i tjelovježbu. Neka što manje vremena provode ispred (raznih) ekrana. Svako nekretanje šteti zdravlju, usporava metabolizam, utječe na zdravlje kralježnice i leđne mišiće te time na pravilno držanje.

Djeca vježbaju dok se igraju, tijekom nogometnog treninga, školskoga odmora, igranja skrivača, plesanja...

Ako su takve aktivnosti svakodnevne, djeca će bolje spavati i bolje se nositi s emocionalnim izazovima koje im donosi svaki novi dan.

Većina odraslih uglavnom ne primjećuje da djeca vježbaju izdržljivost dok igraju lovice, snagu dok preskaču prepreke u parku, fleksibilnost dok vežu vezice na tenisicama. Samo ih trebamo pustiti jer ponekad u želji da ih zaštitimo postavljamo nepotrebna ograničenja i činimo propuste.

Svake školske godine u svibnju se provode razna sportska natjecanja u školama. Tako se i Međunarodni dan sporta obilježava uz različite događaje, natjecanja i manifestacije. Ove godine taj smo dan obilježili time što smo planirane aktivnosti podijelili na nekoliko tematskih dana.

Posebno bih izdvojila dan kad smo ugostili nutricionisticu Andreu Krivak, igrali se i izvodili vježbe korektivne gimnastike. Odmah nakon dolaska u školu, ujutro, lagano smo vježbali uz glazbu te se pripremili za dolazak gošće.

Naučila nas je kako se pravilno hraniti i kako jesti zdravo. Nakon toga smo zajedno pripremili voćne salate i naučili koje vrste voća je najbolje kombinirati u jednom obroku.

U dvorani smo odigrali nekoliko igara (lovimo s loptom, gađanje lopticom u cilj, vođenje lopte oko čunja, brza gusjenica) te u igri i zabavi odradili ozbiljno vježbanje na korist nama i našemu zdravlju.

Na kraju dana smo puni dojmova, veseloga raspoloženja i s mnoštvom novih spoznaja otišli kući i obećali da ćemo sve to ponoviti.

Nikad nije kasno za promjenu loših i nezdravih životnih navika. Razmislite o tome!

Dakle, zdrava prehrana, boravak na svježem zraku, igra i druženje uz puno radosti i vedrine ključ su dobroga zdravlja, uspjeha i sreće!

………………

Dunja KUFNER, diplomirana učiteljica, mentorica | OŠ Kneževi Vinogradi

…………….

 

 

Vezani članci
Školski portal: Niskokalorično i superhranjivo povrće

Niskokalorično i superhranjivo povrće

… u svojim spisima ljekovito djelovanje kupusa. Iako se to…

Školski portal: Karamel – ljekovita i ukusna tvar dobivena od šećera

Karamel – ljekovita i ukusna tvar dobivena od šećera

Teško je zamisliti kuhinju i kuhanje bez običnoga stolnoga ili…

Školski portal: Uz veselje i vježbu i u zimskim mjesecima!

Uz veselje i vježbu i u zimskim mjesecima!

[ Piše: Dunja KUFNER, učiteljica savjetnica ] ... ali ako…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…