Aosta – na granici triju kultura

petak, 14. ožujka 2014.
Aosta – na granici triju kultura

AostaItalija nudi turistima bogatu paletu svjetski poznatih turističkih atrakcija, a one manje poznate još nisu uspjele dovoljno istaknuti svoje čari i izboriti se za mjesto među najpoželjnijim odredištima. Među takvim je skrivenim biserima i Aosta, glavni grad pokrajine Valle d'Aosta, najmanje talijanske regije. Samo 114 km od Torina, smještena između rijeka Buthier i Dora Baltea, okružena je planinama Becca di Nona, Mount Emilius, Punta Chaligne i Becca di Viou, djelićima velikoga alpskog lanca. S obzirom na to da regija graniči s Francuskom i Švicarskom, službeni su jezici talijanski i francuski, a većina frankofonskog stanovništva govori arpitanski što je verzija provansalskog dijalekta.

Povijest grada seže u davnu prošlost kada su, sve do 25. g. pr. Kr., njime dominirali Salassi, keltsko pleme koje je potom pokorio rimski car August. On je Aostu preimenovao u Augustu Praetoriju. Upravo je rimska dominacija utjecala na današnji izgled grada čije središte ne oskudijeva u tragovima iz tog doba. Grad rese razni rimski spomenici: ostatci gradskih zidina, amfiteatar, neizostavni Augustov slavoluk, a na samom su ulazu i četvera vrata koja i dandanas svjedoče o bogatoj povijesti Aoste: Porta Pretoria, Porta Principalis Dextera, Porta Principalis Sinistra i Porta Decumana. Utjecaj rimske civilizacije vidljiv je i u pravokutnom rasporedu ulica s jednakim stambenim blokovima (insulama).

AostaNedaleko od grada na maloj se površini prostire niz dvoraca i utvrda (čak 14!) iz rimskoga i srednjovjekovnog razdoblja, devet prirodnih rezervata, četiri botanička vrta te nacionalni park Gran Paradiso i park prirode Mont Avic u kojima su dom našle razne biljne i životinjske vrste.

Osim prirodnih ljepota i bogate povijesti, Aosta nudi i mnoge gastronomske delicije spajajući dvije svjetski najvažnije kuhinje – francusku i talijansku. Aostanski specijaliteti temelje se na siru fontina: fondue i okruglice, rebrica Aosta, žganci (sa sirom), soupe da valpellineintze (kruh, kupus, sir fontina i juha). Tu je još i meso divljači visoke kvalitete: gulaš od kozoroga, kastradina, sušeno meso divokoze, carbonade (mesni umak). Od slastica treba izdvojiti bademovu juhu, kremu od sira s borovičastim voćem i lou mécoulen (slatki kruh). Genepy je liker karakterističan za tu regiju.

Autorica: Morana Pavelić Trbović

Vezani članci
Školski portal: Buon Natale e felice anno nuovo!

Buon Natale e felice anno nuovo!

… za svoje vjerne korisnike pripremila dodatne listiće na temu…

Školski portal: Mjesec je bijeli, kada se svatko Božiću veseli!

Mjesec je bijeli, kada se svatko Božiću veseli!

Taj blagdan, koji je ujedno neradni dan, Talijani obilježavaju ukrašavanjem…

Školski portal: Pasta Italiana

Pasta Italiana

Tjestenina je Talijanima ozbiljna stvar. Nije slučajnost da se mogu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…