Kako se informacijski povezati s drugim nastavnicima?

četvrtak, 6. kolovoza 2015.
Kako se informacijski povezati s drugim nastavnicima?

U istraživanju provedenom 2012. pokazalo se da samo četiri posto učitelja surađuje s kolegama, dok je njih 44 posto uključenih u istraživanje odgovorilo kako bi voljelo da je taj postotak veći. Učiteljska profesija pomalo izolira – ako ne provodite svaki tren u školi poučavajući, dajući instrukcije ili mijenjajući kolegu, vjerojatno provodite vrijeme disciplinirajući, testirajući ili pokušavajući pojesti neki zalogaj na brzinu tijekom odmora. Uz to, dok se državni propisi i školstvo mijenjaju, učitelji su potpuno preplavljeni novim nametnutim pravilima pa nemaju vremena raditi na sebi. Nije rijetko da učitelji dođu do točke u kojoj samo žele zatvoriti vrata i poučavati onako kako znaju da je najbolje učenicima.

Osjećaj izoliranosti i manjka vremena obično je značio da učitelji nisu sposobni surađivati. Ipak, ti faktori znače da je suradnja među učiteljima i njihova povezanost važnija nego ikad prije. Uz nove medije i standarde koje se stalno mijenjaju, učiteljima je potrebna zajednica na koju se mogu osloniti. Trebaju mjesto na kojem mogu naći i pružiti podršku, razmijeniti ideje. Srećom, neki novih trendovi u tehnologiji i poučavanju mogu im pomoći da se međusobno povežu. Novi učitelji mogu na internetu naći mentore, ljude s iskustvom koji im mogu pomoći pri rješavanju raznih dvojbi s kojima su suočeni u učionicama. Učitelji veterani pak mogu naći razna istraživanja i nove informacije o tehnologiji i načinima da svoju praksu dovedu na višu razinu. Danas, uz online platforme, učitelji mogu surađivati iz udobnosti svojih domova.

 

5 platformi koje pomažu učiteljima da se povežu

Staffrm (http://staffrm.io/): ovaj relativno novi portal za edukatore lansiran je početkom ove godine. Lijepo je dizajniran i jednostavan za korištenje – to je dijelom blog, dijelom društveni medij. Jednostavno stvarate svoj profil i dijelite priče s drugima. Možete slijediti druge edukatore i uključivati se u razgovore i komentare, a vaše objave mogu biti organizirane korištenjem „hashtagova“. Najbolje je to što je Staffrm potpuno posvećen edukaciji. Možete o njemu misliti kao o najboljoj i najaktivnijoj Facebookovoj grupi za učitelje, ali bez oglasa i drugih distrakcija. Između ostalog, sadrži odlične postove o zidnim dekoracijama u učionici, planiranju lekcija i uputama kako koristiti papiriće/naljepnice (post-ite) u nastavi. Jedna od zanimljivih stvari je da je taj portal baziran u Velikoj Britaniji, što znači da je većina korisnika s Otoka. Učiteljima iz drugih zemalja to bi mogla biti odlična prilika da svoju učionicu učinite globalnom.

Twitter (https://twitter.com/): učiteljima koji su u stisci s vremenom Twitter bi mogao biti najbolji način za suradnju s drugima. Na Twitteru je niz resursa za povezane učitelje. Portal Edutopia je sastavio popis razgovora na Twitteru vezanih uz edukaciju: http://www.edutopia.org/blog/twitter-expanding-pln. Da biste sudjelovali u nekoj od tih rasprava, logirajte se na Twitter u određeno vrijeme i tražite određeni „hashtag“. Moderatori postavljaju pitanja, a vi „tweetate“ svoje odgovore zajedno s „hashtagom“. Svom profilu možete dodati i alat Tweetchat (http://www.tweetchat.com/), koji vam omogućuje da držite korak s brzim tempom razgovora. Možete i pretraživati edukacijske hashtagove da biste našli druge učitelje, resurse i ideje.

Google+: Mnogi učitelji diljem svijeta imaju svoje privatne e-mail profile na Googleu. Google+ dopušta učiteljima da se povežu u zajednice. Možete se priključiti nekoj zajednici, dodati objave i komentirati tuđe. Neke od aktivnih edukacijskih zajednica kojima se možete pridružiti su: The Educational Technology Community (https://plus.google.com/communities/117916783328771901842) i STEM Educators Community (https://plus.google.com/communities/112904336188381403474). Nakon što ste upoznali druge učitelje i uspostavili kontakte, možete koristiti svoj profil na Google+ za komuniciranje i druženje s drugima putem Googleova mjesta za druženje. Možete se i sastati s ostalima koristeći video hangout, da biste raspravljali o tekućim temama licem u lice, ili čak organizirati da članovi grupe demonstriraju najbolje prakse.

Podcastovi: Jessica i Brian Sztabnik pokrenuli su Talks with Teachers (http://talkswithteachers.com/podcasts/) da bi podijelili inspirativne priče i ideje učitelja diljem SAD-a. Oni su osmislili podcast-intervjue tako da budu dijelom biografski i dijelom praktični te lako primjenjivi savjeti. Svaki podcast prikupi nekoliko komentara koji vode do rasprava o učiteljskoj praksi. Edreach (http://www.edreach.us/) je portal koji nudi nekoliko edukacijskih podcastova. Teme se kreću od onih o stvaranju pozitivne klime u školi do izbora najboljih aplikacija za učitelje.

LinkedIn (https://www.linkedin.com/nhome/): ako ste napravili svoj profil na LinkedInu i niste još počeli koristiti društvenu komponentu te stranice, vrijeme je da počnete. Tu postoji nekoliko grupa vezanih uz edukaciju. Kad se pridružite nekoj, moći ćete naći istomišljenike iz cijelog svijeta i raspravljati o problemima koji su vam važni. Neke od grupa koje možete posjetiti su: Professional Learning Bord (https://www.linkedin.com/grp/home?gid=103817), Educators for Social Responsibility (https://www.linkedin.com/grp/home?gid=2453531) i Teacher’s Lounge (https://www.linkedin.com/groups/Teachers-Lounge-147237/about).

 

Ukratko

Natrpani rasporedi i obaveze u školi koje sežu izvan pukog učenja novih lekcija mogu učiteljima otežati suradnju. Ipak, većina smatra sebe cjeloživotnim učenicima koji su željni razviti svoje prakse i vještine. Današnji društveni mediji i online platforme omogućuju edukatorima diljem svijeta da se povežu i dijele ideje i iskustva. Provjerite neku od navedenih stranica i uspostavite profesionalne veze s ljudima poput vas.

 

Napomena: Portal Edudemic pokrenut je 2010. godine, a otad je postao jedno od najpopularnijih mjesta za teme poučavanja, učenja i spoznaja o tome kako tehnologija oblikuje našu edukaciju.

 

[ IZ DRUGIH MEDIJA | izvor: http://www.edudemic.com/connect-teachers-social-age/ ]

Vezani članci
Školski portal: Lisnata sobna biljka

Lisnata sobna biljka

… s nekoliko kapljica vode i tuš-perom krenuli oblikovati niz…

Školski portal: Ris – naša zaštićena životinja

Ris – naša zaštićena životinja

Učenici u mojoj učionici jako vole istraživati sadržaje, pa sam…

Školski portal: Priprema, pozor... matematika

Priprema, pozor... matematika

Matematičke igre u kojima će biti aktivan cijeli razred upravo…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…