BULIMIJA I ANOREKSIJA

Kako prepoznati poremećaje hranjenja u djece i mladih

utorak, 9. kolovoza 2016.

Što su to bulimija i anoreksija? Zašto je važno rano otkrivanje i pravilno postupanje s oboljelima? Zašto su liječnici obiteljske/opće medicine važni za otkrivanje poremećaja hranjenja?

Kako prepoznati poremećaje hranjenja u djece i mladih

Odgovore na ta i brojna druga pitanja povezana s poremećajima hranjenja mogli su se čuti u na „Edukaciji za liječnike opće/obiteljske medicine i zainteresiranu javnost o pravodobnom otkrivanju poremećaja hranjenja u djece i mladih“, održanoj u prepunoj Velikoj dvorani Školske knjige.

Cilj edukacije bio je potaknuti uključivanje više oboljelih od anoreksije i bulimije u sustav psihoterapijskog liječenja, u čemu je osobito važna uloga liječnika obiteljske i opće medicine. Edukaciju je organizirao Centar za poremećaje hranjenja BEA pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu.

Sudjelovanje je bilo besplatno, a u ime Centra BEA nazočne je pozdravila mr. sc. Jelena Balabanić Mavrović, voditeljica Centra. Predavači na edukaciji bili su: doc. dr. sc. Darko Marčinko, pročelnik Specijalističkog zavoda za personologiju i poremećaje hranjenja, KBC Zagreb, doc. dr. sc. Ivan Begovac, pročelnik Specijalističkog zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju, KBC Zagreb, prim. dr. sc. Orjena Žaja, v. d. predstojnice Klinike za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice, dr. Hrvoje Handl, voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane pri PB Sv. Ivan (Jankomir), te dr. med. Tomislav Božek, zamjenik pročelnika Sveučilišne klinike „Vuk Vrhovac“.

Bilo je riječi o važnosti komunikacije obiteljskih liječnika s psihijatrima i drugim stručnjacima važnima u liječenju oboljelih od poremećaja hranjenja, o somatskim posljedicama poremećaja u jedenju, zatim kako razgovarati s roditeljima oboljelih od poremećaja hranjenja, kako prepoznati i razumjeti poremećaje hranjenja te o komorbiditetima i rizičnim skupinama za razvoj poremećaja hranjenja.

Centar za poremećaje hranjenja BEA utemeljen je u srpnju 2012. godine radi pružanja podrške oboljelima od poremećaja hranjenja i njihovim obiteljima, provedbe preventivnih programa, izobrazbe javnosti te povezivanja stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva u stvaranju što kvalitetnijeg sustava prevencije i liječenja oboljelih od anoreksije, bulimije i nespecifičnog poremećaja hranjenja (uključivo emocionalno prejedanje).

Centar BEA nastavak je dosadašnjeg višegodišnjeg rada stručnjaka u grupama podrške, savjetovanja, u preventivnom programu „Tko je to u ogledalu?“, izradi Strategijskih smjernica za unapređenje prevencije i liječenja poremećaja hranjenja u Republici Hrvatskoj te sudjelovanja u akcijama u zajednici. [ IZ DRUGIH IZVORA | centarbea.hr  ]

 

Vezani članci
Školski portal: Niskokalorično i superhranjivo povrće

Niskokalorično i superhranjivo povrće

… u svojim spisima ljekovito djelovanje kupusa. Iako se to…

Školski portal: Karamel – ljekovita i ukusna tvar dobivena od šećera

Karamel – ljekovita i ukusna tvar dobivena od šećera

Teško je zamisliti kuhinju i kuhanje bez običnoga stolnoga ili…

Školski portal: Uz veselje i vježbu i u zimskim mjesecima!

Uz veselje i vježbu i u zimskim mjesecima!

[ Piše: Dunja KUFNER, učiteljica savjetnica ] ... ali ako…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…