PET LEKCIJA INOVATIVNIH ŠKOLA

Kako pripremiti učenike za Četvrtu industrijsku revoluciju

utorak, 10. ožujka 2020.

Šesnaest škola, sustava i inicijativa diljem svijeta priprema novu generaciju za svijet koji se svakodnevno mijenja. Najinovativnije institucije iz temelja mijenjaju tradicionalne školske pristupe.

Kako pripremiti učenike za Četvrtu industrijsku revoluciju

Važno je da učenike opskrbimo digitalnim vještinama koje su potrebne za Četvrtu industrijsku revoluciju.

Nove škole i novi pogledi na poučavanje niču diljem svijeta kako bi pomogli pripremiti učenike sljedeće generacije za novu industrijsku revoluciju i zahtjeve današnjeg tržišta rada.

Ovo ispitivanje metoda poučavanja i obrazovanja prijeko je potrebno – ne samo zbog brzog tempa svakodnevnih promjena koje možemo pripisati digitalnim tehnologijama, umjetnoj inteligenciji i dostupnosti podatcima već i zbog toga što su sadašnji modeli poučavanja i obrazovanja i dalje čvrsto ukorijenjeni u praksama starijima od 200 godina.

U novom se izvještaju Škole budućnosti: Definiranje novih modela obrazovanja za Četvrtu industrijsku revoluciju Svjetski gospodarski forum osvrnuo na nužnost promjene u obrazovanju. Izvještaj je prepoznao osam „ključnih obilježja u sadržaju i iskustvu učenja” te istaknuo 16 škola, sustava i inicijativa diljem svijeta koje prednjače u tome.

Donosimo vam pet primjera koji se za novo doba – Obrazovanje 4.0 – pripremaju na svježe i uzbudljive načine.

1. DJEČJA IGRA U KIN 

Anji Play utemeljen je u kineskoj provinciji Zhejiang 2002. godine. Ovaj program slijedi kurikulum ranog djetinjstva koji njeguje učenje uz igru koju djeca sama vode.

Osnovni je stav da bilo koje okruženje može postati okruženje za učenje, uz to da je najmanje 90 minuta svakog dana određeno za igru na otvorenome, koristeći se opremom poput ljestava, kanti i kocki za penjanje. Za uspjeh ovog modela ključno je to što se služi jeftinim ili već dostupnim predmetima, i to posebno onima s niskim primanjima.

Na početku je 14 000 djece u Zheijangu bilo upisano u program Anji Play. Idućih se godina program proširio na više od 100 javnih škola u 34 provincije u Kini, a sad postoje takvi pilot-programi u SAD-u, Europi i Africi.

2. USPJEŠNI FINSKI PODUZETNICI 

Finski obrazovni sustav smatra se jednim od najboljih u svijetu. Osnovana 1958. godine, Srednja škola Južna Tapiola jedna je od najboljih u zemlji. Osim što slijedi finski nacionalni kurikulum, posebno je usmjerena na poučavanje suradnje uz  poduzetništvo, aktivno građanstvo i društvenu svjesnost s primjenama iz stvarnog svijeta.

Školski program mladih poduzetnika daje učenicima priliku da rade u grupama kako bi sami osmislili posao te zatim prijavili svoje ideje za državna natjecanja.

3. ZELENI VOĐE U INDONEZIJI

Izgradnja zelenih vođa budućnosti temelj je Zelene škole, koja je pokrenuta na Baliju 2008. godine. Školu pohađaju djeca u dobi od tri do 18 godina, a sad se planira proširiti na Novi Zeland, Južnu Afriku i Meksiko do 2021.

Održivo okruženje jedna je od glavnih školskih aktivnosti, a u školskoj godini 2017./2018. učenici su mjesečno proizvodili više od 150 kilograma hrane. Godine 2018. škola se udružila s tvrtkom Sunseap – najvećim opskrbljivačem čiste energije u Singapuru, kako bi pomogla školi da postane samoodrživa.

4. IZBJEGLICE U KENIJI POVEZUJU SE POMOĆU TEHNOLOGIJE 

Belgijski učitelj, aktivist i poduzetnik Koen Timmers pokrenuo je 2015. kampanju grupnog financiranja za izbjeglički kamp Kakuma u Keniji. Poslao je više od 20 prijenosnih računala (uključujući vlastito), solarne ploče te internetsku opremu u kamp da bi povezao učitelje volontere s izbjegličkom djecom. Sad postoji više od 350 učitelja diljem šest kontinenata koji djeci u kampu nude učenje na daljinu iz engleskog jezika, matematike i znanosti.

Model Kakuma sad se širi mrežom Inovacijskih laboratorija škola u Tanzaniju, Ugandu, Nigeriju, Maroko, Argentinu, Južnu Afriku, Brazil te arktički dio Kanade.

5. URANJANJE U TEHNOLOGIJU U VIJETNAMU 

TEKY je prva STEAM (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika) akademija u Vijetnamu za djecu u dobi od šest do 18 godina. Osnovana 2017., u protekle je tri godine utemeljila 16 centara u pet gradova širom zemlje.

U partnerstvu s 30 škola u Vijetnamu, akademija TEKY nudi tehnološke tečajeve u trajanju od devet do 18 mjeseci te kamp kodiranja koji se održava tijekom praznika.

TEKY poučava module o programiranju, robotici, mrežnom dizajnu, višemedijskoj komunikaciji, animaciji, a učenici se za učenje uglavnom služe tehnologijom.

……………..
NAPOMENA

  • Švicarska: Svjetski gospodarski forum organizacija je za međunarodnu suradnju privatnog i javnog sektora. Forum potiče političke, poslovne i druge društvene vođe na oblikovanje globalnih, regionalnih te industrijskih ciljeva.
  • Izvor: weforum.org
Vezani članci
Školski portal: Učitelji će morati postati mentori, a ne prenositelji znanja

Učitelji će morati postati mentori, a ne prenositelji znanja

Tehnologija će učitelje natjerati da prestanu prenositi sadržaj već da…

Školski portal: Tri ključne stvari koje digitalno učenje čine učinkovitijim

Tri ključne stvari koje digitalno učenje čine učinkovitijim

Škole uvode Chromebook, iPad i druge uređaje više nego ikad.…

Školski portal: Ove godine Finida i Žbandaj dobivaju nove škole

Ove godine Finida i Žbandaj dobivaju nove škole

– Prošlu, ali i ovu godinu obilježava izgradnja osnovnih škola…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…