OŠ FRAN KONCELAK, DRNJE

Za Dan žena izložba portreta

ponedjeljak, 9. ožujka 2020.

U OŠ Fran Koncelak u Drnju povodom 8. ožujka – Međunarodnog dana žena postavljena je skupna izložba radova učiteljica, stručnih suradnica i asistenata u nastavi.

Od 2015. godine u ovoj su školi realizirane brojne izložbe s učenicima. Prvi su put, za Dan učitelja 2019. godine, učenici portretirali učitelje i stručne suradnice. Prema riječima učitelja likovne kulture Marija DIMIĆA, ohrabren svojim neočekivano dobrim uklapanjem u drnjanski kolektiv, za Dan učitelja 2020. postavio si je izazov da mentorira učiteljicama i stručnim suradnicama u portretiranju odabranih kolegica iz kolektiva ili poznatih osoba koji su svojim djelovanjem ostavili neizbrisiv trag na svjetskoj sceni.

S obzirom na to da je grafika područje likovnog izražavanja učitelja Dimića, odlučio se za veliki izazov povodom ovogodišnjega Međunarodnog dana žena i njegovih deset godina rada u Drnju.

Predložio je kolektivu da u tehnici linoreza po svom izboru portretiraju žensku osobu koja je mijenjala svijet pravima za glas i emancipaciju žena.

Odaziv je bio iznad svih očekivanja te je izrađeno 14 linoreza, a izložba je uspješno otvorena u petak, 6. ožujka 2020.

Linorez zahtijeva posebnu pripremu skice u jakom kontrastu crnih i bijelih ploha te se skica prenosi na linoleum. Sama izrada linoreza vještina je umjetnika, ali i mehanička radnja, ako je skica dobro pripremljena. Za ovu je izložbu bilo samo bitno da likovi žene budu prepoznatljivi, jer su autori linoreza likovni amateri.

„Ne dopuštam nikome da bilo što prigovori ovim radovima, jer se ovakva izložba može realizirati samo u Drnju, gdje vlada veliko zajedništvo kolektiva i gdje nema mjesta ničijem egu”, rekao je učitelj Mario DIMIĆ. A učiteljica Ana TUSTONJIĆ DOMBAJ k tome je dodala: „Budući da u prosvjeti uglavnom rade žene, ovaj je projekt bio zanimljiv na mnogo načina. Žene su tijekom povijesti svašta proživjele i doživjele i rijetko su bile uspješne, odnosno nije im se dopustilo da budu uspješne. Linorez Angele Merkel prikazuje ženu koja je vladala i još uvijek vlada Njemačkom – velesilom u Europi. Kao prva kancelarka nije samo oblikovala politiku Savezne Republike Njemačke već i Europe. Jedna je od najmoćnijih žena na svijetu.” Dunja VALENČAK, također učiteljica, pojašnjava: „Linorez mi je ostao u dobrom sjećanju još iz osnovnoškolskih dana i sati Likovne kulture s učiteljem Ignacom. Kolega Mario bio je izvrstan mentor te je izrada tekla glatko, baš kao što su glatko naši nožići oblikovali portrete više i manje znanih junakinja. Sviđa mi se što nam ovakva iskustva omogućavaju da se vratimo u djetinjstvo, da se opustimo na malo drukčiji način i na kraju da i naučimo nešto novo.” Njihova kolegica Maja HIŽMAN zaključuje: „Kad ti netko gurne pribor u ruke i kaže 'Vjerujem u tebe', imaš li pravo odustati, a da nisi ni pokušao? Dobar, odličan, savršen ili samo portret, više nije ni važno. Pribor sam vratila i rekla 'I ja vjerujem u sebe'. Bogatija sam za još jedno iskustvo koje život čini ljepšim!”

„Raditi rad za ovu izložbu bilo je zahtjevno, ali i zabavno. Ovom tehnikom nisam radila od osnovne škole, stoga je bilo lijepo prisjetiti se starih dana. Zadovoljna sam kako je rad uspio i mislim da je osoba prepoznatljiva. Hvala Mariju na podršci i mentorstvu” – kaže vjeroučiteljica Ksenija MARIĆ, a Sanja ŠPOLJAR dodaje: „Nakon prvog izazova crtanja portreta, došao je novi, još zahtjevniji – linorez. Na početku je izgledalo kao nemoguća misija. Budući da nisam baš nešto likovno talentirana, mislila sam da to neću moći napraviti. S druge strane, portret je ispao prilično dobro, stoga sam pokušala pa što bude. Izabrala sam osobu i bacila se na posao. Uz mnogo savjeta i riječi podrške našega kolege Marija, napredovala sam malo po malo. Na kraju sam zadovoljna rezultatom.”

Školska knjižničarka Stjepana KADIĆ podsjetila je: „Marina Abramović svjetski je poznata konceptualna umjetnica, koja je svojim postignućima dokazala da žena može ostvariti ono za što je predodređena, unatoč negodovanju, manjku podrške i nerazumijevanju okoline, a posebno bližnjih. Sretna sam što je upravo Marina moj prvi linorez.”

Psihologinja Lana CVRTILA priznaje da je umalo odustala od prijave za izložbu linoreza pod izlikom da je, kako sama kaže, apsolutni antitalent, ali kolege su je nagovorile da se ipak okuša: „Sad kad je sve gotovo nije mi žao. Radeći linorez vrijeme je proletjelo, a poslužilo je i kao svojevrsna antistresna terapija. Naš kolega i mentor, prof. Dimić, sjajno nas je vodio i motivirao. Na kraju, otkrila sam da nisam baš toliko loša u likovnoj umjetnosti kao što sam to prethodno mislila. Čast mi je biti dijelom ovog projekta.” I na kraju riječ-dvije asistentice u nastavi Petre CIGANEK OPAČAK: „Izrada portreta te linoreza bio mi je veliki osobni izazov s obzirom na to da sam potpuni početnik. No uz dobre upute i mentora nije bilo teško svladati zadatak. Hvala mu!”

Zahvaljujući entuzijazmu učitelja Marija Dimića i znatiželji učitelja, Ana Tustonjić Dombaj, Andrea Pandurić, Dunja Valenčak, Elena Belec, Igor Stubičar, Lana Cvrtila, Maja Hižman, Ksenija Marić, Marina Salaj, Petra Ciganek Opačak, Renata Tišler, Sanja Špoljar, Stjepana Kadić i Vlatka Horvat ostvarili su jedinstvenu izložbu linoreza, kao primjer dobre suradnje školskoga kolektiva.

………………

Stjepana KADIĆ, školska knjižničarka | OŠ Fran Koncelak, Drnje

Vezani članci
Školski portal: Zahvaljujući mobilnosti SLAMathic Drnjani boravili u Ateni

Zahvaljujući mobilnosti SLAMathic Drnjani boravili u Ateni

Svrha je projekta popularizacija STEM područja, a s obzirom na…

Školski portal: Teslin dan u Drnju

Teslin dan u Drnju

Jedna je od projektnih aktivnosti SLAM-a obilježavanje dana posvećenog znanstveniku…

Školski portal: Život bez adrenalina

Život bez adrenalina

Tako mora biti. No kad negdje naiđemo jedni na druge,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…