OŠ FRAN KONCELAK, DRNJE

Zahvaljujući mobilnosti SLAMathic Drnjani boravili u Ateni

utorak, 18. veljače 2020.

Učenici i učitelji Osnovne škole Fran Koncelak iz Drnja boravili su u grčkoj prijestolnici Ateni u sklopu projekta Erasmus+ pod nazivom SLAM – STEM Learning Activities & Methods.

Svrha je projekta popularizacija STEM područja, a s obzirom na to da je Grčka kolijevka matematike upravo je škola 2. gymasio Neas Ionias Attikis odabrana kao partnerska u ovom projektu.

Osim učenika atenske i drnjanske škole Hane Široki, Vinka Fabuša, Ines Sataić, Alana Kovačića i Kevina Bregovića, u mobilnosti nazvanoj SLAMathic sudjelovali su i učenici partnerskih škola iz Estonije i Cipra. Svaka partnerska škola predstavila se prezentacijom o svojim projektnim aktivnostima. Prisustvovali su školskim satima grčkih kolega te se upoznali s grčkim obrazovnim sustavom, koji je sličan hrvatskom. Za usporedbu, grčka je škola slabije informatički opremljena, stoga se znatno manje koriste digitalizacijom.

Tjedan je bio posvećen STEM području pa su učenici sudjelovali u radionicama o Higgsovu bozonu, interaktivnom periodnom sustavu elemenata, glazbi u planetima i izradi svemirskog satelita.

Prezentacijom su se upoznali i s Europskom svemirskom agencijom.

Atena se često naziva kolijevkom zapadne civilizacije, a jedan od najboljih primjera klasične grčke umjetnosti i arhitekture svakako je Akropola, koju smo i mi posjetili. Ondje su učili o tehničkim vještinama starih Grka.

Da su stari Grci uistinu bili vješti matematičari uvjerili su se u Arheološkom muzeju Atene, gdje su na starim vazama uočavali geometrijske likove, a u kipovima proporcije.

U Muzeju mineralogije i petrologije učili su o vulkanima, svojstvima minerala, njihovoj uporabi u modernoj tehnologiji te o meteorima i meteoritima. Najzanimljiviji dio muzeja vidjeli su na kraju – mračnu sobu u kojoj minerali pod ultraljubičastim svjetlom svijetle svaki u svojoj boji.

Posljednji radni dan proveli su u Muzeju antičke grčke tehnologije i vidjeli koliko su Grci bili ispred svog vremena. Među ostalim, izumili su prvi robot, prvi zvučni alarm, kako ispumpati vodu i kola za gašenje požara. Osim što su učenici u sklopu muzeja uživali u igranju prvih društvenih igara, imali su priliku i susresti se s Nikolom Teslom. Naime, u muzeju je bila izložba postavljena njemu u čast te su se mogli vidjeti njegovi izumi i postignuća. Ovaj je muzej drnjanskim učiteljima dao mnoštvo ideja, kojima će se koristiti u radionicama za sve učenike škole.

Osim radom, posjet Grčkoj bio je prožet i prijateljskim druženjima učenika i učitelja. Za kraj boravka škola domaćin u suradnji s roditeljima i učenicima organizirala je Grčku noć, gdje su svi sudionici mobilnosti mogli kušati vrlo ukusne grčke tradicionalne specijalitete i naučiti plesati njihove tradicionalne plesove. Put u Grčku učenicima i učiteljima donio je nezaboravno iskustvo i nove ideje za daljnji rad. Cijeli je projekt financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

…………….

Stjepana KADIĆ, šk. knjižničarka | Osnovna škola Fran Koncelak, Drnje

Vezani članci
Školski portal: Za Dan žena izložba portreta

Za Dan žena izložba portreta

Od 2015. godine u ovoj su školi realizirane brojne izložbe…

Školski portal: Teslin dan u Drnju

Teslin dan u Drnju

Jedna je od projektnih aktivnosti SLAM-a obilježavanje dana posvećenog znanstveniku…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…