DIKTAT PUTEM IPADA

Ovako se održava nastava u jednoj od najmodernijih škola u Njemačkoj

ponedjeljak, 24. veljače 2020.

Savezna će vlada s pet milijarda eura konačno uvesti škole u digitalno doba. Jedna je javna škola u općini Leutenbach kraj Stuttgarta u Njemačkoj na dobrom putu. FOCUS Online bio je na licu mjesta.

Ovako se održava nastava u jednoj od najmodernijih škola u Njemačkoj

U 3. a razredu piše se diktat. Tanja FUHRMANN može, naravno, diktirati tekst, no umjesto toga ona kaže: „Sad možete uključiti vaš iPad.”

Svi već pale svoje uređaje, uključuju slušalice i tonu u zadatak. Pripremljena su tri teksta različite težine, s različitim vokabularom. Tanja ih je sve sama snimila. Djeca sad trebaju odbrati jedan od njih i zapisati ga rukom.

Školu pohađa 464 djece i mladih od prvog do desetog razreda. Nastava uz pomoć digitalnih uređaja ovdje je više svakodnevica nego iznimka. To je, svakako, slučaj u učionici Tanje Fuhrmann.

Učiteljica je uvjerena kako tableti u nastavi nisu samo moderne igračke, već imaju i dodanu vrijednost. „U svakom trenutku imam nastavni materijal za različite razine znanja. Uređaji mogu također preuzeti ulogu predavača, što mi omogućuje dodatno vrijeme za individualnu podršku učenicima.”

Njezini učenici Leni i Aarib također su oduševljeni. „Jednostavno je zabavno”, kaže Leni. Kod kuće se katkad koristi očevim tabletom. Učiteljica je oduševljena koliko se osmogodišnjak dobro snalazi u radu s uređajem.

Diktat putem tableta ima brojne prednosti. Učenici mogu odabrati stupanj složenosti koji im odgovara i preslušati rečenicu onoliko puta koliko im je potrebno. Ispod ploče je kućište za punjenje tableta. Nakon sata uređaji se ovdje priključe na ponovno punjenje kako bi se mogli upotrijebiti na sljedećem satu.

VELIKO ZANIMANJE ZA DIGITALNI PAKT

Kad bi se pitali mnogi znanstvenici i političari, nastava bi se u svim školama provodila kao u osnovnoj školi u Leutenbachu. Digitalne vještine važne su za budućnost svakog školarca, naglašava savezna ministrica obrazovanja Anja KARLICZEK, kako za njihovo buduće zanimanje tako i za privatni život.

Ipak, Njemačka u digitalizaciji obrazovanja zaostaje za mnogim drugim zemljama. Digitalni pakt za školu trebao bi to promijeniti. Savezna je vlada izdvojila pet milijarda eura za idućih pet godina. Novac bi školama trebao utrti put u digitalno doba s interaktivnim pločama, mobilnim uređajima i potrebnim ožičenjem školskih zgrada.

Novac se, naravno, ne dijeli automatski. Većina škola administrativne zahtjeve smatra pretjerano složenima. Kandidati moraju ispuniti detaljan online upitnik. „Ovo je općenito vrlo složen proces, zahtijeva mnogo truda uprave i školskih zaposlenika. Odgovorni su dobili pomoć od okružnoga medijskog centra, a škola je prethodno izradila plan razvoja medija koji će slijediti. Ipak, bilo je to puno posla, uloženo je mnogo prekovremenog rada. Bili bismo sretni kad bismo za taj rad dobili veću naknadu”, kaže učiteljica Eleni HIMONIDOU.

Mnogo ovisi o angažmanu nastavnika. Fuhrmann i Himonidou vode računa o upravljanju računalima, instaliranju aplikacija i brisanju podataka. Himonidou je zagovornik digitalizacije. Studirala je informatiku i očigledno uživa predajući tablete u ruke svojih učenika, baš kao danas osmašima.

Djeca su prethodno napisala vlastitu pjesmu o svojoj domovini. Rukom, naravno. Sada dolazi sljedeći korak: koriste se aplikacijom za upisivanje stihova, oblikovanje teksta i dodavanje fotografija koje su samostalno snimili. Elena Himonidou šeće učionicom i pomaže. Pomoću aplikacije Classroom – App može sa svog stola pratiti sve što učenici rade na svojim uređajima.

Osmogodišnjakinja Sophie Klein na stvar gleda pragmatično. Smatra da je važno nastaviti upotrebljavati papir i olovku. Ali dodaje: „Nastava će, u svakom slučaju, biti zanimljivija služimo li se tabletima.” Nastavnici su također otkrili kako je s digitalnim uređajima lakše motivirati djecu za obavljanje zadataka koje inače smatraju dosadnima, kao što je, na primjer, pisanje pjesama ili diktata.

..................

NAPOMENA

  • NJEMAČKA: Fokus – jedan od najprodavanijih njemačkih tjednih časopisa.
  • Izvor: focus.de
Vezani članci
Školski portal: Najinovativnija zemlja u svijetu

Najinovativnija zemlja u svijetu

… Izrael, Finska, Danska, Sjedinjene Američke Države i Francuska. Njemačka…

Školski portal: Dualni obrazovni sustav i njegovi paradoksi

Dualni obrazovni sustav i njegovi paradoksi

Poduzeće je osnovano sredinom 1990-ih i trenutačno u Njemačkoj i…

Školski portal: Premije učiteljima za rad u provinciji

Premije učiteljima za rad u provinciji

 Tko je prihvati, obvezuje se da će nakon studija i…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…