PRIMJERI > NJEMAČKA

Premije učiteljima za rad u provinciji

utorak, 11. prosinca 2018.

Tristo eura svaki mjesec, do kraja studija. To je ponuda grada Gardelegena na sjeveru savezne pokrajine Saska-Anhalt u Njemačkoj.

Premije učiteljima za rad u provinciji

 Tko je prihvati, obvezuje se da će nakon studija i pripravničkog staža potražiti posao u slabo naseljenoj regiji. I da će ondje ostati najmanje onoliko dugo koliko je primao stipendiju, priča lokalna političarka CDU-a Sandra HIETEL. Ona je jedna od inicijatora ove ideje:

– Razmišljali smo, kad već druge komune dijele stipendije kojima se bore protiv nedostatka liječnika, pa onda i mi možemo isto napraviti protiv nedostatka učitelja i nastavnika.

Može li ta ideja uopće funkcionirati? To će Gardelegen ispitati s pokrajinskom vladom. Krajem listopada predstavili su se prvi stipendisti u okviru projekta Gardelehrer (Garde-učitelji).

Učitelje se ne traži samo u ovome gradu, već u cijeloj Njemačkoj. I vrlo je teško pronaći potreban kadar – ovisno o vrsti škole, kombinaciji predmeta i regiji o kojoj se konkretno radi. Prema proračunima Konferencije njemačkih ministara kulture, do 2030. godine potrebno je zaposliti 32 tisuće učitelja – i to svake godine!

Dok se u zapadnim saveznim pokrajinama (brojčano) obrazuje više nastavnog osoblja nego što je potrebno, na istoku (uključujući Berlin) velik je jaz između ponude i potražnje. Za gimnazije se tako obrazuje previše pedagoga, za osnovne škole premalo.

Posljedice ima i trend da se sve više ljudi seli u veće gradove: ako ondje živi više ljudi, potrebno je i više pedagoga – no svejedno se u većim gradovima lakše popunjavaju prazna mjesta. Saska-Anhalt nije usamljen slučaj, priča Ulf Rödde iz Sindikata obrazovanja i znanosti.

Isti je fenomen prisutan i u Saskoj i Mecklenburg-Vorpommernu, pa i u nekim regijama na zapadu Njemačke. Projekt Gardelehrer potpuno je nova ideja u učiteljskom sektoru, komentira predsjednik Njemačkog udruženja učitelja Heinz-Peter MEIDINGER:

– Ako se takvu obvezu koju preuzimaju stipendisti može i pravno sasvim čisto provesti u djelo, onda bih ja pozdravio takav model.

Jer, pretjerano mnogo strategija u borbi protiv nedostatka nastavnog osoblja baš i nema, dodaje Meidinger. U Bavarskoj ovaj problem dugo uopće nije postojao, jer su pokrajinske vlasti doduše dopuštale učiteljima da navedu željeno mjesto rada – ali se nove kolege u nastavnom pogonu ipak raspoređivalo tamo gdje je bilo potrebno, pa i u krajeve koji su se posve razlikovali od njihovih preferencija.

No sad, kad se i tamo uočava sve veći nedostatak učitelja, dosadašnji model više ne funkcionira. Manjak nastavnog osoblja u Gornjoj Bavarskoj trenutačno je mnogo veći nego u drugim regijama.

Učitelji koji se natječu za neko radno mjesto danas često, za razliku od ranijih vremena, uopće ne počinju raditi ili pokušaju ponovno nešto kasnije dobiti željeno mjesto, pa i u drugim pokrajinama.

– U pokrajinama u kojima se kolegice i kolege mogu izravno natjecati za rad u konkretnoj školi, problem je posebno dramatičan, u Saskoj primjerice – dodaje Meidinger.

Tamošnja vlada stoga svim pripravnicima od iduće godine želi platiti dodatak i do tisuću eura ako se odluče za nastavu u provinciji. „Buschzulage” u slobodnom je prijevodu dodatak za rad u divljini, tako to u šali naziva ministar obrazovanja iz susjedne pokrajine Saska-Anhalt Marco TULLNER – vremenski ograničeni bonus za mjesta koja je teško popuniti.

Već su u prvom pokušaju tako popunjena 24 otvorena radna mjesta od njih 55, većinom u ruralnim predjelima. Hoće li to doista funkcionirati, još ne možemo sigurno reći, rezimira Meidingers.

A tek treba vidjeti i hoće li funkcionirati projekt Gardelehrer u sasko-anhaltskom Altmarku. Inicijatori su iznimno optimistični: već je u prvome krugu stiglo 28 molbi za posao, kaže Hietel, a to je mnogo više nego što su očekivali.

Zbog velikog zanimanja Grad je odlučio financijski pomoći trima studentima – umjesto jednoj osobi, kako je bilo planirano.

– Hoće li stipendist na kraju dobiti posao kod nas ili ne, mi na to doduše ne možemo utjecati – kaže Hietel.

To je u nadležnosti Ureda za školstvo, on provjerava potencijalne kandidate. Ali na ovaj su način barem povećani izgledi da se u ovoj regiji ubuduće poveća broj učitelja. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Deutsche Welle ]

Vezani članci
Školski portal: Ovako se održava nastava u jednoj od najmodernijih škola u Njemačkoj

Ovako se održava nastava u jednoj od najmodernijih škola u Njemačkoj

U 3. a razredu piše se diktat. Tanja FUHRMANN može,…

Školski portal: Najinovativnija zemlja u svijetu

Najinovativnija zemlja u svijetu

… Izrael, Finska, Danska, Sjedinjene Američke Države i Francuska. Njemačka…

Školski portal: Dualni obrazovni sustav i njegovi paradoksi

Dualni obrazovni sustav i njegovi paradoksi

Poduzeće je osnovano sredinom 1990-ih i trenutačno u Njemačkoj i…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…