JA TAKO MISLIM

Povećati satnicu tjelesnoga

petak, 7. veljače 2020.

U vrijeme digitalizacije i općenito razvoja tehnologije koja „olakšava” život, važno je istaknuti da to istodobno znatno umanjuje tjelesnu aktivnost čovjeka od najranije dobi.

Povećati satnicu tjelesnoga

Zato valja poslušati kineziološku znanost, iznimno važno područje za skladan razvoj antropoloških, motoričkih, funkcionalnih, pa i kognitivnih obilježja djece i mladeži. Iz ovoga proizlazi usmjerenost nastave TZK-a prema optimalnom razvoju i usavršavanju znanja, sposobnosti i osobina primjerenima za učenike u pojedinim razvojnim razdobljima.

 

Napisao Davor ŠIJANOVIĆ, prof. tjelesne i zdravstvene kulture | Gimnazija Vukovar

………………

Međutim, činjenice i brojna istraživanja upućuju na to kako je sve više djece, od osnovne škole pa do visokih učilišta, manje tjelesno aktivno nego ikad prije.

S obzirom na realnost današnjega modernog društva u kojem djeca sve više vremena provode u zatvorenom prostoru i virtualnom okruženju, potrebno je osvijestiti činjenicu kako su jedan od najvećih problema suvremene medicine bolesti uzrokovane sjedilačkim načinom života (hipokinezijom).

Pod osvijestiti mislim na apeliranje roditeljima u pružanju podrške nama nastavnicima i ustrajnosti u ostvarenju zajedničkih ciljeva, a sve za dobrobit učenika.

Najistaknutiji znanstvenici u području kineziologije Republike Hrvatske već se godinama bore s našim tromim sustavom, koji nije prepoznao važnost tjelesnog vježbanja te omogućio povećanje satnice TZK-a na minimalno tri sata tjedno kako imaju učenici od 1. do 3. razreda osnovne škole.

Imao sam tu sreću i stekao iskustvo radeći u osnovnoj školi u SAD-u, gdje učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole imaju nastavu tjelesnoga svaki dan po 30 minuta, dok se u srednjim školama opredjeljuju za određene sportove prema talentu i sklonostima te svoju školu predstavljaju u tom sportu koji su odabrali.

U Republici Hrvatskoj svjedoci smo niza čimbenika koji nemaju zdravstveno uporište, a u određenoj mjeri odlučuju hoće li učenik biti tjelesno aktivan na satu TZK-a.

To su okruženje, odnosi učenik – roditelj, roditelj – nastavnik, nastavnik – učenik, genetske predispozicije, subjektivni čimbenici poput straha od neuspjeha i nesposobnosti, strah od reakcije vršnjaka, ozljeda i svakako strah od loše ocjene. Uključenost roditelja, medija, zdravstvenih ustanova, zapravo šire javnosti vrlo je važna, jer sinergijom svih ovih instanci možemo brže, više i jače promicati zdravstvene i odgojne vrijednosti sporta i općenito tjelesne aktivnosti, koje uz razvojnu imaju nadasve preventivnu i odgojnu funkciju naše djece.

Samo suradnjom i naporima možemo poboljšati degradirani smisao i važnost nastave TZK-a, a time, vjerujem, i utjecati na broj učenika koji će pametne telefone, tablete i slično u većoj mjeri zamijeniti aktivnostima u stvarnome, a ne virtualnom svijetu! [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisao Davor ŠIJANOVIĆ, prof. tjelesne i zdravstvene kulture | Gimnazija Vukovar ]

Vezani članci
Školski portal: Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Uz različite motive učenici istražuju fotografsku tehniku i na osnovi…

Školski portal: O nasilju se ne smije šutjeti

O nasilju se ne smije šutjeti

Kod mlađe djece često čujemo kako su se bojali nakon…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…