KAKO UČINKOVITO PRENIJETI TEŠKU PORUKU

Što napraviti kad vas čeka zahtjevan razgovor?

srijeda, 15. siječnja 2020.

U školskome se okruženju teški razgovori rijetko vode smireno i racionalno. Svi smo barem jednom bili predmet kritike roditelja, ravnatelja, učenika ili kolega.

Što napraviti kad vas čeka zahtjevan razgovor?

To može biti neočekivano i uvredljivo. Katkad i boli. Što se upravljanja u konfliktnim situacijama tiče, sudjelovao sam već u mnogima, a način na koji sam se nosio s njima kao učitelj i školski vođa (te odnedavno roditelj) znatno je varirao tijekom moje karijere. Ako ovakav razgovor nije promišljen, bit će vjerojatno emocionalan, a ne racionalan.

IMATE LI PODRŠKU?

U jednoj sam teškoj situaciji imao podršku svog sindikata nakon što se roditelj jednog učenika požalio na mene. Naravno, otišao sam sa sastanka prilično ljutit, ali nasreću s vrlo jasnim očekivanjima. Kao školski vođa bio sam odgovoran za manju skupinu ljudi. Kad sam postao ravnatelj porastao je, jasno, i broj osoba kojima sam nadređen (200 članova školskog osoblja i 1500 učenika), a s njima i odgovornosti, i to dramatično. Nisam za to bio osposobljen, ali sam imao veliku podršku kolega s kojima sam radio. Jedna je od najvećih potreba školskih vođa koje susrećem na svojim putovanjima upravo osposobljavanje za upravljanje u teškim situacijama.

ŠTO UZROKUJE SUKOB?

U obrazovnom okruženju konflikt može biti izazovan iz mnogo razloga. Stoga je važno da svaki vođa ima dobru definiciju vrste ponašanja koja vode do „škakljive” situacije, ne samo s učenicima već i s odraslima. Kad izbije sukob, trebamo jasno definirati problem kako bismo sukobljenim stranama ponudili rješenje i podršku, a ona treba počivati na učiteljskim standardima ili pravilima ponašanja zaposlenika. Najvažniji je način na koji vodimo ovakve razgovore.

KAKO UPRAVLJATI TEŠKIM RAZGOVOROM?

Ako se nađete u situaciji u kojoj morate ponuditi odgovor na upravljanje konfliktom, tad ne samo da ćete trebati određeno znanje, već će vašoj snalažljivošću postaviti temelje rješavanja takvih problema i u budućnosti. Prvi put je uvijek najteže, stoga je ključno biti jasan, objektivan i držati se činjenica.

1. RAZGOVARAJTE S OSOBOM ŠTO PRIJE.

Prečesto odgađamo zahtjevne razgovore zato što znamo da neće biti jednostavni. Iako je važno ne ulijetati u nešto, odugovlačenje samo pogoršava situaciju. Neka stvar ostane privatna i profesionalna.

2. DRŽITE SE ČINJENICA.

Pažljivo opišite ponašanje koje vas je dovelo do toga da morate razgovarati s određenom osobom. Spremno iznesite činjenice. Opišite utjecaj ponašanja na druge, npr. učenike, kolege ili na vas same. Pobrinite se da osoba razumije zašto mora doći do promjene u ponašanju. Uvijek se pozovite na profesionalne standarde i školske politike. Ako ih trebate citirati, dajte osobi dovoljno vremena da pročita detalje prije nego što odgovori. U najboljem slučaju, nećete morati biti tako detaljni bude li inicijalni razgovor kvalitetno vođen da bi se mogla riješiti situacija.

3. USMJERITE SE NA BUDUĆNOST.

Pričajte o onome što će biti drukčije u budućnosti. Ovisno o prirodi razgovora, to bi mogli biti određeni postupci ili jednostavno usmena obveza da će druga osoba poduzeti određene korake.

4. POKAŽITE POŠTOVANJE.

Bez obzira na to koliko je problem važan, uvijek pokažite poštovanje prema pojedincu. Problem uzrokuje ponašanje, a ne osoba. Dajte joj stoga vremena da protumači informacije, odgovori i osvrne se na situaciju.

5. OMOGUĆITE DOVOLJNO VREMENA.

Čak i kad je problem savršeno jasan i mora biti riješen, pobrinite se da i druga strana ima pravo glasa. Kad rješavate određen problem, također oblikujete proces koji pokazuje poštovanje za sve. Najvažnije od svega, druga osoba napušta sukob s jasnim očekivanjima i mogućim rješenjem ili posljedicom.

6. DRŽITE VLASTITE EMOCIJE POD KONTROLOM.

Nemojte dopustiti svojim emocijama da vas svladaju. Izražavanje opravdane zabrinutosti na neopravdan način stvara dodatne probleme. Ako ste za drugu osobu problem upravo vi, podsjetite je na činjenice. Uvijek budite profesionalni i zapamtite da ni druga osoba ne uživa u ovome! I uvijek imajte spreman paket maramica u blizini te naučite kako najprikladnije odgovoriti ili završiti razgovor.

7. OSVRNITE SE.

Nemojte iznova vrtjeti razgovore u svojoj glavi; što ste trebali reći, što niste... – to može biti iscrpljujuće. Prihvatite ono što je iza vas i krenite dalje. Katkad je dobro naknadno kratko popričati s određenim kolegom kad ga sljedeći put sretnete.

Ako kod nekoga kolege prepoznate problem, trebate iskreno popričati s njim. To je pitanje profesionalnog poštovanja.

………………

NAPOMENA

  • Portal Teacher Toolkit učiteljima pruža profesionalnu platformu za objavljivanje svojih ideja i resursa kako bi učiteljima diljem svijeta ponudio podršku koja im je potrebna za razvoj i uspješnost u ovako izazovnom zanimanju.
  • Izvor: teachertoolkit.co.uk
  • Photo by Francisco Moreno on Unsplash
Vezani članci
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava bez uljepšavanja komunicirati probleme…

Školski portal: Nismo socijalno osviještena zemlja

Nismo socijalno osviještena zemlja

… čija stajališta cijeni i struka i javnost i koja…

Školski portal: Nema interesa za obrazovanje u odrasloj dobi

Nema interesa za obrazovanje u odrasloj dobi

… kad mu je dodijeljeno posebno Priznanje za znanstveni doprinos…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…