JA TAKO MISLIM

Ne zaboravite da slijede – dječji praznici!

ponedjeljak, 23. prosinca 2019.

Kraj prvog polugodišta se bliži i učenici će na zasluženi zimski odmor. S obzirom na to da će ove godine taj dio odmora biti nešto kraći, evo nekoliko prijedloga kako ga provesti što kvalitetnije.

Ne zaboravite da slijede – dječji praznici!

Budući da je većina roditelja u to vrijeme također kod kuće predlažem da s djecom provedu što više vremena. U većini su gradova organizirana adventska događanja pa prošećite s djecom, ispričajte im pokoju priču o starim običajima u gradu ili selu u kojem živite. Vaše dogodovštine iz djetinjstva djeca rado slušaju.

Napisala Tajana TINTOR, učiteljica razredne nastave | OŠ Gustava Krkleca, Zagreb

.................

Većina današnje djece nikad se nisu susrela s božićnim čestitkama (koje nisu slane mobitelima) niti su se ikad igrala na slami ispod stola djeda i bake. Podsjetite se i vi svojih sretnih trenutaka kad ste bili djeca.

U većini gradova otvorena su klizališta pa odvedite djecu na klizanje. Možda i niste baš vični u tome, ali oni će se jako veseliti i nasmijati kako ste nespretni i rado će vam ponuditi pomoć da vas nauče. Budite i vi dijete na jedan dan, a oni vaši učitelji. Samo oprezno, led je opasan.

S obzirom na to da se boravak zimi većinom svodi na boravak u zatvorenom prostoru pogledajte zajedno neki film po djetetovu izboru, ispecite goleme količine nezdrave hrane i dugo u noć gledajte filmove. Najvjerojatnije ćete vi zaspati prije njih.

Možda nam se ove godine posreći pa padne i snijeg. Izađite s njima van, grudajte se, sanjkajte, bacajte po snijegu, kotrljajte, radite anđele. Možda će vas djeca u početku čudno gledati, ali im pokažite da se i vi još uvijek znate dobro zabaviti na snijegu.

Jesu zimski praznici, ali uvijek možete sugerirati djetetu da posudi neku knjigu po njegovu izboru. Posudite i vi neku pa svaku večer uz topli kakao ili čaj organizirajte čitalačku večer.

Tulume djeca obožavaju, a ne moraju biti noćni. Pozovite im nekoliko vršnjaka, ispecite pizzu i organizirajte druženje. Ne zaboravite se na tih sat, dva maknuti u drugu sobu. Neka misle da su sami.

Treba li učiti za vrijeme zimskog odmora? Ako je ostvaren zadovoljavajući uspjeh na kraju polugodišta, ne. Baterije je najbolje napuniti odmorom i fizičkom aktivnošću.

I ono njima najvažnije – videoigre, mobiteli i računala. Ne zaboravimo i na njih. Uza sav napor i animaciju ovo je ono što je njima trenutačno najvažnije. Budite demokratski orijentiran roditelj pa zajedno dogovorite dnevni limit na npr. PS4. Nađite se na sredini. Učimo se demokraciji i kompromisu.

Možda će neki reći da sam nadobudna, optimistična i sanjarka i da je pola od ovoga neostvarivo. Možda su i u pravu, ali dok ima volje ima i načina.

Pustite djecu da budu djeca, pokušajte im organizirati neke aktivnosti, dopustite da im bude i dosadno, ali i da bulje u ekrane. Ovo su samo njihovi zimski praznici! [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisala Tajana TINTOR, učiteljica razredne nastave | OŠ Gustava Krkleca, Zagreb ] 

Vezani članci
Školski portal: Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Uz različite motive učenici istražuju fotografsku tehniku i na osnovi…

Školski portal: O nasilju se ne smije šutjeti

O nasilju se ne smije šutjeti

Kod mlađe djece često čujemo kako su se bojali nakon…

Školski portal: Raspored online nastave za utorak, 17. ožujka 2020.

Raspored online nastave za utorak, 17. ožujka 2020.

Isto kao i danas i u utorak će učenici razredne…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…