JA TAKO MISLIM

Opasnosti velegrada

četvrtak, 14. studenoga 2019.

Prilikom dolaska u naš učenički dom, mnoge učenice, ali ni njihovi roditelji, iz raznih krajeva Hrvatske, niti ne razmišljaju o opasnostima koje su prisutne u velegradu poput Zagreba.

Opasnosti velegrada

Naime, veći gradovi nude pregršt mogućnosti, ali i mnoge zamke u koje mogu upasti mladi, često naivni i životno neiskusni adolescenti, posebno oni koji dolaze iz manjih, zatvorenijih i sigurnijih sredina.

U učeničkim smo domovima i te kako svjesni ovih problema, jer su oni naša svakodnevica.

Sam je promet u gradu uvelike drukčiji nego onaj na koji su naviknuli u svojim mjestima pa na samom početku, prvi dan, zadužimo starije učenice da novima pokažu put do škole, na koji tramvaj trebaju ići, gdje sići, kako paziti preko ceste i sl.

………………

Napisala Ivana HARAPIN GAJIĆ, pedagoginja Učeničkog doma Dora Pejačević, Zagreb

………………

Također isti ili drugi dan nakon dolaska u Zagreb s učenicama obiđemo središte grada, pokažemo im znamenitosti, ali i dijelove gdje je sigurno izlaziti i družiti se.

Tijekom programa adaptacije u domu se održava predavanje našega kvartovskog policajca i/ili socijalne radnice PU zagrebačke o sigurnosti u gradu na kojem učenice budu upozorene o svim opasnostima na koje bi mogle naići.

Alkohol i droga ono su od čega roditelji najviše strepe, i to s pravom, jer je oboje prisutno kod mladih u ovako velikome gradu.

U našem domu provodimo preventivni program za sva rizična ponašanja i mišljenja smo da je edukacija najbolji način osvješćivanja i osnaživanja naših adolescenata za borbu protiv njih.

U cijeloj Hrvatskoj postoje centri za mlade pri Zavodu za javno zdravstvo, koji imaju stručne timove koji provode različite programe te individualne i grupne tretmane/terapije za one koji ipak pokleknu.

Naravno da ovdje veliku ulogu imaju i roditelji bez čije se podrške dijete teže izvede na siguran i pravi put. Ali i u tome uspijevamo.

Još jedan izazov koji imamo u domovima jest maloljetnička trudnoća. Nedovoljna educiranost, strah, sram te potreba za spolnim odgojem koja nažalost još uvijek izostaje, dovode do toga da u gotovo svakoj generaciji imamo jednu trudnicu ili već majku.

Ovo pokušavamo prevenirati programom Spolno zdravlje koji već godinama provodimo u domu, a kad se dogodi prije svega nastojimo biti podrška djevojci i roditeljima, a onda i konkretno pomoći – premjestiti učenicu na prvi kat da ne mora puno hodati po stepenicama, izuzeti je od čišćenja sobe, pratiti je liječniku ako roditelji ne mogu, često i skupiti opremu za bebu te joj tako pomoći na početku.

Odustajanje od školovanja najveći je problem s mladim majkama pa nam je najvažnije da se učenica nakon poroda i razdoblja babinja vrati u školu i završi je.

Jedino će na taj način moći biti samostalna i neovisna te skrbiti za sebe i dijete u budućnosti. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisala Ivana HARAPIN GAJIĆ,pedagoginja Učeničkog doma Dora Pejačević, Zagreb ] 

Vezani članci
Školski portal: Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Uz različite motive učenici istražuju fotografsku tehniku i na osnovi…

Školski portal: O nasilju se ne smije šutjeti

O nasilju se ne smije šutjeti

Kod mlađe djece često čujemo kako su se bojali nakon…

Školski portal: Satove će voditi naši vrhunski sportaši

Satove će voditi naši vrhunski sportaši

… za svaki razred od dva do tri sata emitirat…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…