JA TAKO MISLIM

Znamo li komunicirati iskreno?

petak, 8. studenoga 2019.

Sve češće slušam primjedbe kako današnji mladi ne znaju razgovarati, previše su na mobitelu, samo im je do zabave itd. Nije rijetkost vidjeti i odrasle osobe kako sjede i istodobno pretražuju…

Znamo li komunicirati iskreno?

… svatko po svome mobitelu, voze se u automobilu i razgovaraju na mobitel, sjede na sastancima, a istodobno objavljuju na društvenim mrežama. Suvremeni način života svakako podrazumijeva potrebu i mogućnost brze razmjene informacija, ali i očekivanjima da smo dostupni, uključeni, informirani.

Napisala Mirjana KOZINA, mag. med. techn., savjetnica, Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb

……………………

Društvene mreže zanimljiv su globalni komunikacijski fenomen kojim se koriste sve generacije. Komunikacija putem društvenih mreža jednostavna je, dvosmjerna i kreativna. A je li realna i iskrena?

Korisnici društvenih mreža mogu sami kreirati i objavljivati svoje sadržaje, primjerice slike, pisane materijale, videozapise.

Oni spretniji koriste se današnjim tehnološkim dostignućima za učenje, slušanje glazbe, komuniciranje, gledanje filmova.

Digitalna kompetencija važna je u cjeloživotnom učenju svakog pojedinca i podrazumijeva sigurnu i kritičnu uporabu informacija i komunikacijskih tehnologija za rad, rekreaciju i komunikaciju.

Upravo je ta kritična uporaba izazov za odgojno-obrazovni sustav u planiranju zanimljivih izvannastavnih aktivnosti koje bi smanjile utjecaj društvenih mreža na kvalitetu i sadržaj slobodnog vremena djece i mladih.

Nužno je uputiti na važnost uspostavljanja ravnoteže u ponašanju, navikama i vrijednostima te istaknuti odgovornost odgojno-obrazovnoga sustava i nastavnika u osiguranju uvjeta i mogućnosti za njegovu realizaciju.

Neizmjernu odgojnu vrijednost vidim u neposrednoj i izravnoj komunikaciji kroz kurikulum školske medijacije. Učenjem o sebi i drugima, aktivnim osvještavanjem svojih misli, emocija potreba i reakcija u različitim životnim situacijama učenici medijatori znatno bolje razumiju i iskazuju svoje osjećaje i stajališta.

Lakše uspostavljaju pozitivne interakcije s okolinom, iskazuju asertivnost u društvenim kontaktima, učinkovito odgovaraju na vršnjački pritisak i bolje se osjećaju u školi.

Za razliku od redovite nastave, izvannastavne aktivnosti pružaju učeniku mogućnost slobodnog izbora i dobrovoljnosti sukladno njegovim interesima i potrebama.

Stvaralački i kreativni procesi koji se događaju unutar pojedinih skupina pridonose boljem međusobnom upoznavanju učenika, stvaranju bliskih prijateljskih odnosa.

Učenici u klubu medijatora vide mogućnost sklapanja prijateljstva u školi i izvan nje, grade kvalitetne odnose, preveniraju sukobe i promiču nenasilnu komunikaciju.

Upravo su te kvalitete vrlo jake pokretačke snage u pozitivnom osobnom razvoju i afirmaciji učenika. Uz nastavu kao temeljnu djelatnost, izvannastavnim aktivnostima škola snažno djeluje na razvoj osobnih potencijala učenika i vraća težište na odgojnu dimenziju škole. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisala Mirjana KOZINA, mag. med. techn., savjetnica, Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb ] 

Vezani članci
Školski portal: Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Uz različite motive učenici istražuju fotografsku tehniku i na osnovi…

Školski portal: O nasilju se ne smije šutjeti

O nasilju se ne smije šutjeti

Kod mlađe djece često čujemo kako su se bojali nakon…

Školski portal: Raspored online nastave za utorak, 17. ožujka 2020.

Raspored online nastave za utorak, 17. ožujka 2020.

Isto kao i danas i u utorak će učenici razredne…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…