JA TAKO MISLIM

Oprezno i odgovorno s tehnologijom

četvrtak, 6. lipnja 2019.

Djeca se danas već u ranoj školskoj dobi nerado odriču ekrana, posebice mobitela i televizora. Svakodnevno višesatno korištenje ekrana pretvara se u ovisnost.

Oprezno i odgovorno s tehnologijom

Ovaj problem aktualan je u cijelom svijetu (u nekim zemljama već postoje i klinike za liječenje ovisnosti o medijima) i treba se shvatiti ozbiljno.

U svojoj školskoj praksi susretala sam se s izjavama učenika (najčešće dječaka) da su igrali računalne igrice po šest, sedam ili čak više sati odjednom, da se ustaju rano ujutro kako bi odigrali sat, dva prije škole, a katkad ostaju budni cijelu noć kako bi mogli igrati igrice dok roditelji spavaju.

Osim igrica, jako su im važni komunikacijski kanali, uglavnom Facebook, a u novije vrijeme Instagram te WhatsApp.

 

Napisala Valentina GRBIĆ, profesorica engleskog jezika i književnosti i pedagogije | OŠ Jurja Barakovića, Ražanac

……………..

Društvene su mreže postale glavno mjesto okupljanja vršnjaka te oni smatraju da moraju stalno biti dostupni za komunikaciju s „prijateljima” – stoga im je gubitak te mogućnosti nepremostiv problem i ne mogu zamisliti svoj dan bez toga.

Tehnologija sama po sebi nije nešto loše što nam se događa, trebamo raditi na tome da se njome koristimo kao alatom u radu i učenju, ali ne smijemo zanemariti odgovornost kada djecu okružujemo tehnologijskim uređajima.

Postoje razvojna razdoblja u životu svake osobe i moramo ih poštovati i kad je u pitanju uporaba tehnologije. Ne možemo djeci u dobi od 10 godina dopustiti otvaranje vlastitih profila na društvenim mrežama te samostalno postavljanje fotografija i podataka, pisanje komentara, „surfanje” internetom bez nadzora i drugo te očekivati od njih odgovorno ponašanje.

Ne smijemo se ni postaviti nezainteresirano za područje tehnologije i pustiti da se djeca osjećaju superiorno u odnosu na svoje roditelje kad je u pitanju tehnologija – to im otvara vrata slobode bez odgovornosti.

Škole također ne smiju zanemariti ovaj bitan segment u dječjem životu. Kao i roditelji, i nastavnici moraju biti ukorak s vremenom kad je u pitanju tehnologija.

Ako se njome ne koristimo na ispravan način, tehnologija počinje upravljati svim sferama života pa tako utječe na emocije, ponašanje, jezično izražavanje – i to na negativan način.

Tehnologija u nastavi može biti korisna, međutim mislim da nijednom nastavniku nije nužna za kvalitetno prenošenje znanja.

Što se tiče tableta, mislim da njihova korisnost neće biti tolika i da je za sada sasvim dovoljno opremiti škole računalima sa suvremenim operacijskim sustavima i projektorima. S obzirom na to da je školstvo u našoj državi obično zadnje po pitanju financiranja, tom se novcu svakako mogla naći korisnija primjena.

Posve je kontradiktorno pričati o ulaganju u školstvo i o modernizaciji škola, a istodobno zatvarati škole u ime izgradnje „mreže” škola. Od 20. stoljeća pedagogija naglašava važnost veće individualizacije nastave i ulogu učitelja kao mentora i voditelja, ali uvjeti za to postaju sve teži.

Dati djeci tablete u ruke ne znači osuvremeniti školu niti će to pomoći djeci da bolje svladaju gradivo. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisala Valentina GRBIĆ, profesorica engleskog jezika i književnosti i pedagogije | OŠ Jurja Barakovića, Ražanac ]

Vezani članci
Školski portal: Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Uz različite motive učenici istražuju fotografsku tehniku i na osnovi…

Školski portal: O nasilju se ne smije šutjeti

O nasilju se ne smije šutjeti

Kod mlađe djece često čujemo kako su se bojali nakon…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…