JA TAKO MISLIM

Učenik [ipak] nije uvijek u pravu

petak, 31. svibnja 2019.

Roditelji pokušavaju na razne načine podcijeniti, omalovažiti rad i kompetencije učitelja. Jedan je od načina prijavljivanje učitelja ravnatelju, ministarstvu...

Učenik [ipak] nije uvijek u pravu

Budući da se približava kraj nastavne godine, za očekivati je i pritisak roditelja, odnosno trčanje za ocjenama kako bi uspjeh njihove djece bio što bolji. Iako ne pravi, objektivan, već friziran. Toga kad nas nema, jer se u sustavu e-dnevnika ocjene upisuju redovito, uz pisana praćenja učenikovih postignuća, te ne postoji mogućnost naknadnog „upisivanja petica”.

Međutim, brižni roditelji pokušavaju na druge načine podcijeniti, omalovažiti rad i kompetencije učitelja. Jedan od načina jesu prijave učitelja ravnatelju, resornom ministarstvu, Agenciji za odgoj i obrazovanje, inspekcijskoj službi...

 

Napisao Božidar KUČKO, ravnatelj OŠ Sveti Križ Začretje

…………………….

Zanimljivo je da nadobudni roditelji uvijek prijavljuju učitelje čiji učenici redovito (a među njima nisu njihova djeca) postižu zapažene rezultate na županijskim i državnim natjecanjima.

Navest ću samo jedan primjer iz ove školske godine. Zadaća iz prirode u petom razredu – izrada plakata s temom disanja životinja. Učenik moli učiteljicu bi li on i prijatelj, kolega iz razreda, mogli izraditi prezentaciju. Učiteljica im odobrava. Svi imaju rok za izradu sedam dana.

Napokon, stižu plakati, ali prezentacije na memorijskom štapiću nema. Prezentacije nije bilo ni na sljedeća dva sata prirode. Kad je napokon stigla, učenici su dobili ocjenu dobar (3).

Roditelji, koji nisu bili ni na jednom razgovoru kod učiteljice (iako je otvoreni sat svakog učitelja istaknut na stranicama škole, vratima škole, oglasnoj ploči...) pismeno se žale meni, ravnatelju. Razlog: učeniku nije omogućena „redundancija” prezentacije.

Nakon očitovanja učiteljice, uvida u pedagošku dokumentaciju, odgovaram roditeljima i pokušavam im objasniti da je njihov sin ustvari nagrađen, a ne kažnjen upisanom trojkom. Jer je učiteljica mogla rad tri puta ocijeniti ocjenom nedovoljan, a četvrti put odličan. Zbrojeno, rezultat je osam, podijeljeno s četiri... A učenik je dobio trojku.

Roditelji nisu bili zadovoljni odgovorom, nisu došli u školu na razgovor, već su se žalili Agenciji i MZO-u.

Nakon žalbe, u školu stiže dopis iz Ministarstva.

Morali smo se očitovati (i učiteljica i škola) Agenciji i Ministarstvu, poslati presliku učiteljičine diplome, godišnji plan, pripreme, bilješke iz imenika. Sve da bismo opravdali postupak učiteljice koja je mirne duše mogla tri puta „nagraditi nerad”.

Od brižnih roditelja nisam dobio odgovor na pitanje kako je moguće da isto računalo nije isti memorijski štapić prepoznalo tri puta nego tek od četvrte!?

Zbog „redundancije”, morao sam prolistati Klaića, ljutitog sam oca, koji je ujedno član Školskog odbora, podsjetio da je nedodirljivi sin mogao „redundirati” svoj rad u bilo kojoj učionici. Na bilo kojem računalu. I kod pedagoginje i kod mene.

Ovakvi primjeri bezuvjetnog vjerovanja djetetu ne pomažu nikome, već nama učiteljima nepotrebno otežavaju rad u razredu. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisao Božidar KUČKO, ravnatelj OŠ Sveti Križ Začretje ] 

Vezani članci
Školski portal: Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Uz različite motive učenici istražuju fotografsku tehniku i na osnovi…

Školski portal: O nasilju se ne smije šutjeti

O nasilju se ne smije šutjeti

Kod mlađe djece često čujemo kako su se bojali nakon…

Školski portal: Raspored online nastave za utorak, 17. ožujka 2020.

Raspored online nastave za utorak, 17. ožujka 2020.

Isto kao i danas i u utorak će učenici razredne…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…