KAKO NE ODUSTATI OD POUČAVANJA

Većina razloga za nezadovoljstvo učitelja pod njihovim je nadzorom

utorak, 21. svibnja 2019.

Čak četrdeset posto novih učitelja napušta poučavanje u razdoblju od pet godina. To je zaista velik broj koji još više zabrinjava s obzirom na krizu zapošljavanja učitelja u nekim zemljama.

Većina razloga za nezadovoljstvo učitelja pod njihovim je nadzorom

Iako su niska plaća, veliki razredni odjeli i nedostatak autonomije sigurno važni čimbenici, većina razloga za nezadovoljstvo učitelja zapravo je pod njihovim nadzorom. 

To pak ne znači da je to njihova krivnja!

Programi za obrazovanje učitelja jako ih loše pripremaju za stvarnost u učionicama, a ni određene škole nisu u tome ništa bolje. Međutim, uz odgovarajuće znanje i predanost, bilo tko može imati dugačku i sretnu karijeru.

EVO KAKO:

1)  BUDITE STRUČNJAK ZA UPRAVLJANJE RAZREDOM.

Ovo je najvažnija stvar koju možete napraviti da biste počeli uživati u svome poslu. Kad su učenici poslušni i pažljivi, sve je lakše. Vaše samopouzdanje raste, stres nestaje, a posao postaje zadovoljavajući. Vrijeme koje učenici provode u radu također se dramatično povećava te čak i rezultati ispita postaju bolji.

Stvorite učionicu koju će vaši učenici voljeti i u kojoj će željeti provoditi vrijeme te zbog koje ćete zavoljeti poučavanje – bez obzira na to gdje radite.

Postanete li stručnjak u ovom jednom području, to će vam omogućiti da izbjegnete stres i profesionalno sagorijevanje.

2) RECITE NE.

Ne može biti toliko teško reći ne, pogotovo ako ste novi učitelj i želite udovoljiti. Ako pristojno odbijete biti član raznih odbora ili izvanškolskih programa koji nisu obvezatni, to može uštedjeti mnogo vremena, a time ćete zapravo steći više poštovanja.

Reći ne kolegama koji vole tračati, učenicima koji se žele družiti s vama tijekom odmora te roditeljima koji svaki drugi dan žele raspravljati o napretku svog djeteta može biti posebno oslobađajuće. Time ćete steći vrijeme za razmišljanje ili tek da biste napravili stanku, sjeli i samo disali.

Također možete odbiti učenike koji od vas traže da napravite za njih ono što zapravo mogu sami napraviti – a to je obično mnogo više nego što učitelji zapravo shvaćaju – ili da iznova poučavate ono o čemu ste govorili prije samo nekoliko minuta. 

Usmjeravanjem na vaše osnovne odgovornosti, koje se uglavnom sastoje od prenošenja gradiva i pripremanja učenika za uspjeh, postajete mnogo učinkovitiji. 

Također ćete moći otići s posla u pristojno vrijeme, što je ključno za treću stavku.

3) POBRINITE SE ZA SEBE.

Prema Američkom savezu učitelja, 61 posto učitelja kaže da je njihov posao uvijek ili često stresan. Druge studije ističu čak i šokantnije rezultate – 93 posto.

To ističe važnost ne samo činjenice da morate postati stručnjak u upravljanju učionicom i naučiti reći ne, već i toga da se pobrinete za sebe i privatni život.

Svakog se dana na nekoliko sati morate odmaknuti od razmišljanja o poučavanju i ograničiti, ako ne i posve ukloniti, rad vikendima.

Hranite se zdravo i vježbajte barem tri puta tjedno da biste poboljšali energiju i smanjili stres. Istezanje, disanje i meditacija također mogu biti učinkoviti, a odgovarajući san čini čuda.

Provedite kvalitetno vrijeme u druženju s prijateljima i obitelji ili na hobije i stvari koje vas zanimaju izvan poučavanja. Smijte se i uživajte u životu. Neka to postane vaš fokus.

Učitelji koji svoje zanimanje smatraju samo dijelom svoga života sretniji su i učinkovitiji od onih koji dopuste da im to postane prioritet.

 UZVRATITE UDARAC

 

Ne morate biti mučenik koji žrtvuje svoje zdravlje i sreću za učenike, roditelje, ravnatelja, školu, društvo ili bilo koga drugoga.

Ne morate dopustiti da vas izrabljuju, ostajati dokasna u školi ili biti frustrirani svakom novom promjenom u politici i kurikulumu ili nekom drugom odgovornošću.

Ne morate trpjeti svakodnevno neprimjereno ponašanje ili nepoštovanje.

Jedan je od mitova da se morate zabrinjavati stvarima koje su izvan vaše kontrole, a koji nastavljaju širiti nesretni učitelji i administratori.

Morate uzvratiti udarac.

Morate biti odlučni te pronicljivo i neumoljivo raditi ono što je najbolje za vaše učenike, vašu karijeru, vaše dugoročno zdravlje i obitelj.

  • Javilo nam se na tisuće učitelja koji su promijenili svoje živote i karijere pridržavajući se ovog pristupa.
  • To može svatko.

……………..

NAPOMENA

  • SAD: Blog Smart Classroom Management je projekt Michaela Linsina, učitelja s 27 godina iskustva i autora nekoliko bestsellera. Smart Classroom Management je jedan od najposjećenijih blogova posvećenih temi upravljanja učionicom, s više od 120 000 pretplatnika.
  • Izvor: smartclassroommanagement.com
Vezani članci
Školski portal: Ja volim poučavanje, čak i kad poučavanje ne voli mene

Ja volim poučavanje, čak i kad poučavanje ne voli mene

Na podu se mogu vidjeti olovke i razni papirići. Učitelj…

Školski portal: Poboljšajmo naše poučavanje

Poboljšajmo naše poučavanje

Projektna koordinatorica i učiteljica Hrvatskoga jezika Gorana Babić sudjelovala je…

Školski portal: Moramo imati povjerenje u učitelje i škole, rezultati će sigurno uslijediti!

Moramo imati povjerenje u učitelje i škole, rezultati će sigurno uslijediti!

… odbijanje svjetskih vlada da se prema učiteljima ponašaju kao…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…