O LEKTIRI JE RIJEČ

'Nastavnici najbolje znaju što njihovi učenici najradije čitaju'

ponedjeljak, 29. travnja 2019.

Spisateljica i sveučilišna profesorica Julijana MATANOVIĆ i bivši voditelj kurikularne reforme Boris JOKIĆ komentirali su popise izbornih lektira. Jokić ističe kako nema garancije da će odabrane knjige doći do djece.

'Nastavnici najbolje znaju što njihovi učenici najradije čitaju'

Nakon što je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka DIVJAK predstavila rezultate ankete među učiteljima, nastavnicima hrvatskog jezika i knjižničarima o izbornoj lektiri, za komentar o ovakvome sustavu preporuka pitali smo našu spisateljicu i sveučilišnu profesoricu Julijanu Matanović, te bivšeg voditelja kurikularne reforme Borisa Jokića.  Julijana Matanović, čija se knjiga “Zašto sam vam lagala” nalazi na popisu izborne lektire za srednju školu, ističe nekoliko problema.

- Već sam nekoliko puta isticala kako je satnica hrvatskog jezika u školama premala. Samo četiri sata tjedno u srednjoj školi je apsolutno premalo, potrebno je puno više. Potrebno je odvojiti vrijeme za povijest književnosti, za kanonske tekstove koje je neophodno poznavati kako bi se razumio materinji jezik. Pritom, nastavnici su mi često govorili kako su im ‘ruke zavezane’. Upravo tim riječima. Zato bi bilo idealno kad bi imali dva sata interpretacije tjedno, da s učenicima obrađuju lektiru kako svima odgovara - kaže Julijana Matanović u razgovoru za 24sata.

Osim toga, smatra ona, svaki učitelj najbolje poznaje svoje učenike.

- Ovi popisi su preširoki i mislim da nije dobro da jedni nastavnici nešto preporučuju drugima. Savjetovanje svakako, ali svi nastavnici jako dobro znaju što trebaju birati za čitanje. Tu dolazimo i do važnog elementa zavičajnosti koji je zanemaren u ovakvom procesu biranja lektire - dodaje. [...] 

Boris Jokić smatra kako provedba anketnog upitnika o izbornim književnim djelima koje je provelo ministarstvo neće imati baš nikakve posljedice za pojedinog učenika, nastavnika niti za školske knjižnice.

- Ono je isključivo informativnog karaktera jer na osnovu rezultata tog upitnika ministarstvo nije odlučilo donijeti odluku o preporučenom popisu suvremenih hrvatskih i svjetskih književnih djela za cjelovito čitanje u hrvatskim školama.

Da bude jasnije, ova anketa ne znači da će se hrvatski učenici susresti s Ježevom kućicom, likovima Kristiana Novaka, poezijom Pavleka Miškine ili Danijela Dragojevića, Annom Frank ili Smogovcima. Ova anketa ne znači niti da će školska knjižnica u Petrinji ili Županji imati dovoljno primjeraka Goniča zmajeva ili Sarajevskog Marlbora - ističe Jokić. [...]

 - Ova je anketa poslužila isključivo 'gašenju požara' koji se dogodio u situaciji kada je ministarstvo bilo suočeno reakcijom medija te stručne i šire javnosti na besmislene i štetne odluke koje je donijelo vezano uz književnost u hrvatskim školama. Baš kao i u brojnim slučajevima do sada, ovakvim je odlukama ministarstvo obrazovanja pokazalo da je vođeno principom odmicanja odgovornosti te prije svega intenzivnom promotivnom djelatnošću. Osim što pokazuju nedostatak hrabrosti i smislenog vođenja obrazovnih i kulturnih politika, ovakve odluke ne mogu sustavno poboljšati hrvatski sustav odgoja i obrazovanja, a još manje potaknuti strast za čitanjem kod mladih ljudi - jasan je Jokić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | 24sata.hr ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Vezani članci
Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

Školski portal: Zadajete li Lovca u žitu za lektiru?

Zadajete li Lovca u žitu za lektiru?

Tinejdžerska tjeskoba nekad se smatrala svojstvenom ovoj dobnoj skupini, no…

Školski portal: Raspored online nastave za utorak, 17. ožujka 2020.

Raspored online nastave za utorak, 17. ožujka 2020.

Isto kao i danas i u utorak će učenici razredne…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…