ŠTO MISLITE O HOLDENU? JE LI JOŠ UVIJEK AKTUALAN?

Zadajete li Lovca u žitu za lektiru?

utorak, 3. ožujka 2020.

Salingerov Holden Cauflield nekad je bio univerzalni glas tinejdžerskoga gnjeva, ali za današnju je mladež previše čudan.

Zadajete li Lovca u žitu za lektiru?

Tinejdžerska tjeskoba nekad se smatrala svojstvenom ovoj dobnoj skupini, no ona je zapravo proizvod jedinstvenih okolnosti svake osobe: spola, klase, rase, vremena. Tjeskoba je univerzalna, ali je njezin sadržaj specifičan. To bi moglo objasniti zašto se današnja generacija ne povezuje s Holdenom Caulfieldom, nekad „univerzalnim” šesnaestogodišnjakom, koliko i prošle generacije.

Izdavačka kuća Electric Literature dala je sljedeće objašnjenje zastarjelosti knjige Lovac u žitu: „Ako ste bijelac, relativno imućan i stalno namrgođen mladić bez stvarnih problema, onda se možete vrlo lako povezati s glavnim likom. Problem nastaje kad niste ništa od navedenoga. Gdje je Lovac u žitu za sve one koji nisu imućni ni bijelci, dovoljno mladi ili muškog roda koji ne mogu podnijeti Holdenovo samosažaljenje?”

Razgovarala sam o Lovcu u žitu sa studentima kojima predajem kreativno pisanje na fakultetu i svi su se žalili kako ne podnose Holdena. U mom, doduše ograničenom, krugu mladih ljudi ne samo da nije više omiljen, već je postao nešto još tragičnije: vrlo „necool”.

Možda je mržnja prema Holdenu svojevrsni oblik adolescentske pobune. Lovac u žitu bio je „vrući” roman kad je objavljen te je bio zabranjivan u mnogim školskim okruzima. Čitajući ga, osjećali ste se prevratnički, no danas je on dosljedno prisutan u većini kurikuluma. A kad vam odrasli kažu da je nešto dobro, ne biste li to trebali mrziti?

Ali nisu samo djevojke i afroamerička djeca ti kojima se Holden ne sviđa. Primijetila sam kako ga ni mnogi bijeli i imućni mladići također ne vole.

Razgovarala sam s nekoliko učitelja engleskog jezika u javnim njujorškim školama i oni su potvrdili moje sumnje da nije samo Holdenov identitet ono što ga sprječava da se poveže s današnjom mladeži.

Široke promjene u kulturi dovele su do toga da je Holdenovo melankolično stanje postalo iritirajuće. Njegova potpuna izolacija od svijeta odraslih, koja je u samoj srži ovog romana, anatema je djeci koja su odrastala u kulturi koja ih tretira kao nešto najdragocjenije. U Salingerovo se doba od izgubljenog i depresivnog tinejdžera očekivalo da se sabere i ponaša se kao muškarac. Također, činjenica da je mogao potpuno sam nekoliko dana lutati po New Yorku bez nadzora ili bilo kakvog kontakta s odraslima potpuno je strana današnjoj djeci koja se „drže na kratkoj uzici”. Danas roditelji putem ručnog uređaja mogu pratiti točno kretanje svoje djece.

Iako se današnja djeca pomno prate, oni su istodobno vrlo povezani sa svijetom odraslih i jasno vide što se događa. Kako se netko može toliko uzrujati oko nekog „prijetvornog” kolege iz razreda ili brata koji se „prodao” Hollywoodu (uzbuđuje li se još itko kad se netko „proda”)?

Pročitala sam Lovca u žitu nekoliko puta u različitim fazama svog života. Prvi put s trinaest godina kao dijete koje je pohađalo prestižnu privatnu školu u New Yorku, zatim opet sa sedamnaest godina kad sam od besposlenosti patila od osjećaja nezadovoljstva i zaljubila sam se u knjigu.

Kad sam trebala diplomirati s 21 godinom osjetila onaj ubod nostalgije koji prati ključne prekretnice u mladosti i ponovno sam pročitala Lovca u žitu u potrazi za svojim starim prijateljem.  Ali dotad se Holdenova privlačnost već istrošila. Bilo je to kao kad sretnete staru simpatiju i shvatite da je sve što vam se na njima sviđalo samo vaša projekcija. Kad sam okrenula posljednju stranicu, pomislila sam: „Što sam uopće vidjela u tom momku?” Kao i za mnoge stvari u životu, čitanje Lovca u žitu samo je pitanje pravog trenutka.

Sad sam bliže četrdesetoj nego sedamnaestoj. Nedavno sam ponovno pročitala knjigu i vidjela sam nešto potpuno novo, što je, vjerujem, bliže onome što je bila Salingerova namjera: savršen portret nesavršenoga karaktera. Većinu onoga što sam ranije propustila uočila sam tek prilikom četvrtog čitanja.

Moj je prijedlog čitateljima pročitati Lovca u žitu  što ranije. I, ako morate, volite ili mrzite Holdena, nazovite ga razmaženim derištem zbog svog novca i prilika koje su mu omogućene i koje je potratio, a jest. Pustite da prođe vrijeme i nakon dvadeset ga godina ponovno pročitajte i vidjet ćete Holdena onakvim kakav jest: ne kao „zastupnika” svakog tinejdžera koji je ikad hodao Zemljom, već usamljenog pojedinca kojem su životne nepravde potpuno nepodnošljive.

.......................

NAPOMENA

  • UJEDINJENO KRALJEVSTVO: The Guardian – dnevne novine osnovane 1822. godine, a objavljuje ih Guardian Media Group. Mrežne stranice The Guardiana – guardian.co.uk – spadaju u najposjećenije internetske stranice na engleskom jeziku.
  • Izvor: theguardian.com
Vezani članci
Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

Školski portal: Trebamo li zadavati ljetnu lektiru?

Trebamo li zadavati ljetnu lektiru?

… koje pokazuju da djeca koja ne čitaju za vrijeme…

Školski portal: Raspored online nastave za utorak, 17. ožujka 2020.

Raspored online nastave za utorak, 17. ožujka 2020.

Isto kao i danas i u utorak će učenici razredne…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…