MZO PREDSTAVILO JE REZULTATE ANKETE NA TEMELJU KOJIH JE PREPORUČILO IZBORNU LEKTIRU ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE

Za lektiru u sljedeće dvije godine više od 40 milijuna kuna

petak, 26. travnja 2019.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je rezultate ankete na temelju kojih je preporučilo izbornu lektiru za osnovne i srednje škole za koje će izdvojiti više od 40 milijuna kuna, te je potpisalo ugovore o suradnji s dvije akademske ustanove.

Za lektiru u sljedeće dvije godine više od 40 milijuna kuna

Željeli smo olakšati, ali ne i ograničiti nastavnicima izbor lektire, ali i ispitati koje naslove treba nabavljati u sljedeće dvije godine, kazala je ministrica Blaženka Divjak na  konferenciji za tisak i predočila papir prema kojem je za obnovu fonda knjižnica u dvije godina na raspolaganju 42,7 milijuna kuna.

Ona je potpisala ugovore o suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje kojem je cilj, kazala je, veće uključivanje akademske zajednice u reformske procese.

Filozofski fakultet i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje sudjelovat će u osmišljavanju kurikuluma i programa, osposobljavanju učitelja i nastavnika, prosudbi udžbenika, evaluaciji primjene kurikuluma i slično.

U anketi koja je trajala dva tjedna tijekom veljače i ožujka sudjelovalo je 8 344 učitelja razredne nastave, nastavnika i knjižničara, odnosno između 55 i 90 posto njihovog ukupnog broja.

Oni su izabrali ukupno više od 700 djela.

Deset i više osoba izabralo je za prve i druge razrede osnovnih škola 127 djela, od trećeg do petog razreda 186 djela, od šestog do osmog razreda 177 djela, te za sva četiri razreda srednjih škola 240 djela.

Prva su mjesta zauzela djela Pale sam na svijetu, Dnevnik Pauline P., Mali princ i Lovac u žitu, dok se na 15. mjestu u najnižim razredima našla nekad izbacivana Ježeva kućica,  a na 7. mjestu viših razreda osnovne škole Dnevnik Anne Frank.

IZBOR ZA SREDNJE ŠKOLE, pored Lovca u žitu, predvodi popis  djela: Nora – Lutkina kuća, Životinjska farma, Kabanica, Judita, Dekameron, Koraljna vrata, Otac Goriot, Gonič zmajeva, Don Quijote, Hotel zagorje itd.

Na 15. mjestu je Predstava Hamleta iz sela Mrduša Donja, na 21. Sarajevski Marlboro a na 22. Črna mati zemla.  

SREDNJA SKUPINA OSNOVNIH ŠKOLA djelo Priče iz davnine stavila je na 26. mjesto, a Regoča na 27.;dok su u gornjim razredima na drugom mjestu su Smogovci, na 10. Breza na 11. Duga, na 18. Alkar, a na 19. Moj tata spava s anđelima (Mali ratni dnevnik).

Ovo su preporuke nastavnika nastavnicima i način da se olakša izbor onima imaju nedoumice te ne mijenja kurikulum niti kanonski dio koji je određene kurikulumom, kazala je ministrica Blaženka Divjak i dodala da je cilj da nastavnici samostalno odlučuju o naslovima.

Kurikulum hrvatskog jezika i književnosti odredio je po dva kanonska djela u svakom razredu osnovne škole, te po tri, odnosno četiri djela hrvatske književnosti i po dva odnosno tri djela svjetske književnosti za srednje škole.

Pored njih, nastavnici će moći odabrati pet do osam djela godišnje, a popis koji je Ministarstvo predstavila u četvrtak kao rezultat ankete nije obavezan, rečeno je.

Dekanica Filozofskoga fakulteta Vesna VLAHOVIĆ-ŠTETIĆ izrazila je zadovoljstvo što će stručnjaci njezinom fakulteta moći pomoći razvoju u obrazovanja u Hrvatskoj, te što će doći do znanstvene i stručne primjena znanja vrhunskih stručnjaka u obrazovanju.

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko JOZIĆ dodao je da je važno da reforma ima institucionalnu potporu i izrazio zadovoljstvo što je hrvatski jezik prvi predmet kojem se tako pristupa. [ Hina ]

Vezani članci
Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

Školski portal: Zadajete li Lovca u žitu za lektiru?

Zadajete li Lovca u žitu za lektiru?

Tinejdžerska tjeskoba nekad se smatrala svojstvenom ovoj dobnoj skupini, no…

Školski portal: Satove će voditi naši vrhunski sportaši

Satove će voditi naši vrhunski sportaši

… za svaki razred od dva do tri sata emitirat…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…