OSNOVNA ŠKOLA DRAGANIĆI | UDRUGA ZRAKA DRAGANIĆ

Poziv za smotru učeničkih lutkarskih skupina učenika OŠ

četvrtak, 21. ožujka 2019.

Pozvani ste da se sa svojim učenicima i lutkarskim družinama uključite i odazovete na smotru dječjih lutkarskih predstava Lutkarska zraka koja će se održati u prostorijama Kulturnog centra Draganići 7. svibnja 2019. …

Poziv za smotru učeničkih lutkarskih skupina učenika OŠ

…u organizaciji i suradnji OŠ Draganići i Udruge Zraka iz Draganića.

Projekt obuhvaća organizaciju lutkarske smotre učenika osnovnih škola i organizaciju dramsko pedagoških radionica iz područja lutkarstva za učitelje, voditelje lutkarskih skupina i izvannastavnih aktivnosti te suradnju s Hrvatima, pripadnicima nacionalne manjine u Republici Austriji i Hrvatima u Mađarskoj. Smotra je zamišljena i kao promocija lutkarskoga dječjeg stvaralaštv projekt je koji obuhvaća smotru lutkarskih predstava učenika osnovnih škola, izvedbu predstava na pozornici u prostorijama KC Draganići kao i samu razmjenu dječjih iskustava, ideja u izradi lutaka i osvrt na sam stvaralački proces.

Lutkarske edukacije, radionice o lutkarstvu za učitelje i voditelje lutkarskih i dramskih družina i voditelje izvannastavnih aktivnosti održat će se u prostorijama Kulturnog centra Draganići nakon smotre, a učenici, sudionici smotre, za vrijeme radionica za voditelje okušat će se u organiziranim tradicijskim dječjim igrama draganićkoga kraja.

Rijetko koji predmet ima toliko raznovrsnu i važnu ulogu u životu djece i učenika kao što je ima lutka. Ona potiče i razvija maštu, utječe na razvoj psihofizičkih osobina, koordinira pokrete, potiče pravilan govor, razvija smisao za život i rad u zajednici, njeguje i stvara osjećaj odgovornosti. Uporabom lutke u radu s učenicima različite dobi mogu se proigrati različite životne situacije u kojima se oni sami mogu naći, mogući susreti sa strancima, ponašanja u različitim ustanovama, mogu se predvidjeti njihove reakcije te vrlo dobro uputiti na posljedice određenih ponašanja.

Lutkarskim edukacijama želimo upozoriti na problem nedovoljne primjene ove metode i sredstva u nastavnoj praksi te različitim radionicama želimo istaknuti pozitivne učinke lutke u nastavnom procesu. Kod učitelja je jako važno naglasiti potrebu odbacivanja stereotipa u poimanju lutke te osvijestiti potrebu razvijanja pedagoške kompetentnosti za primjenu lutke u nastavi, osvijestiti prednosti lutke pri razvijanju komunikacijskih, odgojnih, obrazovnih i funkcionalnih zadaća, primjenom poticati zajedništvo, napraviti odmak od suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije i unaprjeđivati pozitivne vrijednosti svakog razreda temeljne su vrijednosti i ishodi u kojima nam kontinuirana primjena lutke u nastavi može pomoći.

Lutkarstvo je pomalo zapostavljeno u odnosu na druge umjetnosti te je učitelje i druge odgojno obrazovne djelatnike potrebno poučiti tehnikama lutkarstva, izradi lutaka, stvaranju i režiji lutkarskih predstava te im približiti lutku kao medij i moderno suvremeno didaktičko sredstvo i nastavno pomagalo kako u nastavi tako i u pristupu osjetljivim temama.

PROPOZICIJE SUDJELOVANJA:

  1. Na smotru se mogu prijaviti lutkarske družine učenika osnovnih škola sa svojim lutkarskim predstavama.
  2. Predstave mogu biti isključivo lutkarske, odnosno kombinacije scensko-lutkarskih izvedbi.
  3. U predstavama koje prijavljujete treba se koristiti nekima od vrsti lutaka: marionete – lutke na koncu, štapne lutke, ručne lutke – ginjole, maske, zijevalice, štapne lutke – javajke, gigantske ili velike lutke, kazalište predmeta ili materijala, kazalište sjena, crno kazalište
  4. Izvedba lutkarske predstave može trajati od pet do 15 minuta.
  5. Broj učenika nije ograničen.

Škole se sa svojim uradcima i lutkarskim predstavama mogu prijaviti ili na lutkarsku smotru ili učitelji samo za sudjelovanje na radionicama lutkarske edukacije nakon provedbe same smotre na e-mail OŠ Draganići ured@os-draganici.skole.hr ili na e-mail voditeljice projekta Matilde MARKOVIĆ matilda.markovic@skole.hr

  • najkasnije do 25. ožujka 2019. radi same organizacije smotre.

Molim vas da u prijavi za sudjelovanje ispunite i elektroničkim putem na navedene adrese pošaljete priloženi obrazac i prijavnicu.

Očekujemo vaše prijave, prijateljsko druženje, stvaranje novih prijateljskih veza kako među našim učenicima tako i uspješne poslovne suradnje naših učitelja i škola te se nadamo da će se ovim projektom potaknuti interes za bavljenje lutkarstvom u školama, da će se lutka primjenjivati u sklopu nastavnog procesa te da će naša općina Draganić postati malo mjesto lutkarstva i koje će obasjati dječja lutkarska zraka radosti i vedrine.

PRIJAVNICA Lutkarska zraka

Preuzmi 101.04 KB (.docx)

Privola roditelja

Preuzmi 95.27 KB (.docx)
Vezani članci
Školski portal: Prijavite se i sudjelujte na 2. Smotri učeničkih lutkarskih skupina učenika OŠ

Prijavite se i sudjelujte na 2. Smotri učeničkih lutkarskih skupina učenika OŠ

… u prostorijama Kulturnog centra Draganići 7. svibnja 2020. u…

Školski portal: Život bez adrenalina

Život bez adrenalina

Tako mora biti. No kad negdje naiđemo jedni na druge,…

Školski portal: Za Dan žena izložba portreta

Za Dan žena izložba portreta

Od 2015. godine u ovoj su školi realizirane brojne izložbe…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…