OŠ „ANTUN MIHANOVIĆ”, NOVA KAPELA, BATRINA

Pravi čuvari kulturne baštine i rječničkoga blaga

srijeda, 28. veljače 2018.

Može li i na koji način školska knjižnica biti promotorica kulturne baštine i čuvarica rječničkoga blaga? Mjesto u školi koje je nekad bilo sinonim za posudionicu lektire danas je mnogo više od toga.

Kulturno, multimedijsko i informacijsko središte škole, sudionik mnogih projekata, pokretač raznih školskih aktivnosti, posrednik u suradnji sa širom lokalnom zajednicom…

U Osnovnoj školi „Antun Mihanović” iz Nove Kapele, Batrina, učenici, učitelji i stručni suradnici školskoj su knjižnici dodijelili još jednu ulogu, promotora i čuvara kulturne baštine i rječničkoga blaga, a tomu je pridonijela i činjenica da se u blizini škole nalazi i mjesto Siče, čiji je zaštićeni govor na popisu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Uključivši se u nekoliko knjižničarskih projekata poput Tuluma s(l)ova, Riječi dana i Međunarodnoga projekta razmjene straničnika nastojalo se, kroz planirane aktivnosti u školskoj knjižnici, započeti i s obilježavanjem Europske godine kulturne baštine.

Projekt RIJEČ DANA, začetnice knjižničarke Ide Bogadi iz OŠ Gustava Krkleca iz Zagreba, poslužio je kao podloga za organiziranje i obilježavanje dva značajna datuma u knjižnici, Međunarodnoga dana pismenosti i Dana rječnika.

Projekt Riječ dana zanimljiv je, prije svega, jer svaki dan učenici i djelatnici škole saznaju značenja novih riječi. Učenik koji taj dan prvi uđe u knjižnicu bira riječ dana čije se značenje stavlja ispred knjižnice. To je još jedan primjer koliko knjižnica svojom informacijskom ulogom utječe na cjelokupan život i rad škole. Tim su povodom učenici imali prigodu sudjelovati u kvizovima Genijalci, Pravopisni redari i Rječotvorci.

Kviz Genijalci učenicima je bio osobito zanimljiv i poučan, jer su morali odgonetavati značenja zastarjelih riječi koje se upotrebljavaju i u sičanskom govoru, npr. trefiti, čitaba, veresija, belaj, beštek, katanac, otoman, džumbus, bešika, klafranje, džeme, veker, bljuzga, ausplac, rajfešlus.

Riječi su to kojima su rijetki pogodili pravo značenje, ali mora se istaknuti kako su one i danas dio našega rječničkoga blaga.

U kvizu Rječotvorci učenici su sami pokušali osmisliti riječi na zadane predmete, pa je tako LEPTIR postao kriloljep,NAOČALE – očobrani, PERNICA – svaštostav, pribornik i pribornic,ŠAL– hladnobran, griovrat…

U Mjesecu hrvatske knjige u knjižnici su održane radionice o hrvatskim mrežnim enciklopedijama kako bi učenike od najranije dobi upoznali o mogućnostima i prednostima pretraživanja mrežnih enciklopedija. U tu je svrhu poslužio Nastavnički dnevnik Školske knjige u kojemu je popisano 13 hrvatskih dobara koji se nalaze na UNESCO-ovom Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Učenici su dobili zadatke da na mrežnim enciklopedijama, kao što su Proleksis enciklopedija i Enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže, istraže podatke o slavonskom bećarcu, nijemom kolu s područja Dalmatinske zagore, klapskom pjevanju, Sinjskoj alci, medičarskom obrtu iz sjeverne Hrvatske, festi svetoga Vlaha i čipkarstvu.

Detaljnije upoznavši zaštićena kulturna dobra i želeći što više promovirati kulturni identitet svoga kraja, u Mjesecu školskih knjižnica sudjelovali smo u Međunarodnom projektu razmjene straničnika. Straničnici, izrađivani u obliku licitarskih srca i kravate sa zlatovezom, doputovali su čak do dalekog Tajvana, u jednu američku školu u kojoj su se učenici upoznali s kulturnim osobitostima našega kraja.

Vrlo popularan projekt u hrvatskim osnovnim i srednjim školama, projekt promicanja čitanja iz užitka TULUM S(L)OVA, nastao prema zamisli Draženke Stančić i razradi njezina tima za provedbu projekta iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, uz potporu Hrvatske udruge školskih knjižničara i Hrvatske mreže školskih knjižničara, u našoj se školi provodi već četvrtu školsku godinu. Početkom studenoga 2017. godine u školskoj je knjižnici održan noćni čitateljski susret Tulum s(l)ova na kojemu su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda. Koordinatori projekta večer su obogatili predavanjem o bećarcima tako što su na susret pozvali predsjednika KUD-a Šokadija iz Batrine, Tomislava Dujića, koji je učenicima održao predavanje o pjevanju i sastavljanju bećaraca u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Kao neizostavni dio tradicije, bećarac se njeguje u KUD-u Šokadija već dugi niz godina, što dokazuje i osvojena nagrada za najuspješnije stihove na Bećarfestu održanom u Babinoj Gredi 2015. godine. Na kraju su se učenici i sami okušali u pisanju bećaraca, duhovitih i maštovitih stihova, u kojima su opjevavali svoje prijatelje i učitelje iz škole.

„ Pričali smo ja i Šebo mnogo,

ukorio fizičar nas strogo.”

Alen VLAIĆ, 6. b

U siječnju je organiziran Skup pamtitelja riječi. Tom su prigodom okončane sve planirane radnje vezane za projektne aktivnosti. Na Skupu je, prema utvrđenim pravilima, izabran učenik koji će školu predstavljati na Velikom skupu pamtitelja riječi u Zagrebu, koji će se održati u travnju.

Ponosni na kulturu i običaje, u Osnovnoj školi „Antun Mihanović” iz Nove Kapele, Batrina, nastavit će održavati razne aktivnosti i skupove u školskoj knjižnici, poveznici školske i lokalne sredine.

………….

Dragana HARAMUSTEK

………….

Izvori:

BERBIĆ, Kolar. E., Kolenić, Lj. Sičanske riči. Osijek : Sveučilište J. J. Strossmayera, Učiteljski fakultet, 2014.

Tulum s(l)ova_čitanje naglas

Preuzmi 338.27 KB (.pptx)

Upute i priprema-za-radionicu_Sat razrednika_online enciklopedija

Preuzmi 42.50 KB (.doc)
Vezani članci
Školski portal: U Zagrebu predstavili neretvansku kulturnu baštinu

U Zagrebu predstavili neretvansku kulturnu baštinu

… na 20. Državnoj smotri projekata iz područja Građanskog odgoja…

Školski portal: Terenska nastava trećih razreda

Terenska nastava trećih razreda

Proširiti i utvrditi znanje o Sisačko- moslavačkoj županiji bio je…

Školski portal: Sjajna prezentacija projekta – kulturna baština

Sjajna prezentacija projekta – kulturna baština

…pa su se odlučili istraživati materijalnu i nematerijalnu baštinu našega…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…