Za bistre i znatiželjne glave

ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE

Otoci, otoci ...

četvrtak, 23. studenoga 2017.

Koji je otok najveći, koji najopasniji, koji najudaljeniji? Kako su Kanarski otoci i Kuba dobili ime? Kakve su legende vezane za neke otoke?

Otoci, otoci ...

Otoci su dijelovi kopna potpuno okruženi morem (površine veće od 1 km2). Nalaze se u moru, jezerima i rijekama. Uglavnom su stalni, a neki povremeni, za vrijeme plime (Mont Saint-Michel). Spomenut ćemo neke za koje su vezane zanimljive priče.

Kanarski otoci

Kanari ili Kanarski otoci nalaze se u Atlantskom oceanu, sjeverozapadno od obale Afrike. Čini ih otočje od sedam otoka, vulkanskog podrijetla. Na španjolskome se nazivaju Islas Canarias (Otoci pasa). U početku se to ime primjenjivalo samo za otok Gran Canaria (treći po veličini u toj skupini). Otkrili su ih još stari Grci, a kad su se 1402. godine španjolski pomorci iskrcali na obalu jednog od otoka zaprepastila ih je čudna mješavina zvukova koja je dolazila iz unutrašnjosti otoka. Sa svih strana čuo se lavež pasa i cvrkut ptica. Sjetili su se priča koje su čuli od pomoraca koji su tuda plovili da tu postoje otoci na kojima žive ljudi psećih glava. Oprezno su išli kroz šumu u unutrašnjost otoka. Vidjeli su da u šumi žive mnogobrojni čopori pasa i jata žutih ili zelenih ptica s crnim prugama. Pomorce je više impresionirao izgled i lavež pasa nego pjev ptica. Tada su ih Španjolci nazvali Islas Canarias. Ptice su poslije prenesene u Europu i nazvane kanarincima (po otocima).

Santorini

Santorini je sigurno jedan od najljepših grčkih otoka. Nalazi se u Egejskom moru u skupini Ciklada. Bio je naseljen još 2000. godine pr. Krista.U velikoj erupciji oko 1440. – 1450. godine pr. Krista nestao je veliki dio otoka pa sada ima oblik polumjeseca. Taj je naziv dobio u 13. stoljeću po crkvi sv. Irene. Prije se zvao Kallístē (najljepši), Strongýlē (okrugli) i Thera (po kralju). Prema legendi nastao je od grumena zemlje koji je Jazonu i Argonautima dao bog Triton, a koji im je poslije ispao baš na tome mjestu gdje se Santorini nalazi.

Tinos

Tinos je još jedan grčki otok otočne skupine Ciklad u Egejskome moru, sa zanimljivom legendom. Antičko ime mu je Ophiusa (ophis, grč. = zmija) jer je u davna vremena tu bilo mnoštvo zmija. Ime Tenos, iskrivljeno u Tinos, vuče korijen od feničke riječi tenok (zmija). Legenda kaže da je bog Posejdon oslobodio otok od zmija poslavši na njega rode. Stanovnici tog otoka tvrde da imaju najčistiju vodu u Grčkoj, uz dobro vino. Ako idete tamo, provjerite i ne plašite se zmija.

Bahami

Bahamske otoke otkrio je 1492. godine Kolumbo ploveći jugoistočnom obalom Amerike. Poslije su španjolski istraživači te otoke nazvali Lycayos –Koralnim grebenima (los cayos = koral) jer da je more oko otoka puno koralnih grebena i tako opasno za plovidbu. Poslije su otoci slušbeno nazvani Bahamima po španjolskoj riječi bajamar = plitko more.

Kuba

Kuba je najveći i najzapadniji otok u Velikim Antilima, na ulazu u Meksički zaljev. Otkrio ju je Kolumbo 1492. godine na svome prvom putovanju u Novi svijet. Budući da je mislio da je došao u Kinu, raspitivao se kod domorodaca za njihova vladara, velikoga kana, i za nalazišta zlata. Domorodci su pokazivali prema unutrašnjosti otoka i govorili mu: „a kubanakan”. Kolumbo je to pogrešno shvatio. Mislio je das u mu pokazivali gdje je kan i nalazište zlata. Odmah je tamo poslao svoje ljude, ali nisu našli ni kana ni zlato. Riječi „a kubanakan” su značile „u unutrašnjosti”. Poslije je po tim riječima nazvan otok Kuba.

 ■ Još zanimljivosti o otocima 

  • Najveći otok na svijetu je Grenland, arktički otok u Sjevernoj Americi, autonomni je teritorij Danske. Površina mu je 2 166 086 km2.
  • Najudaljeniji naseljeni otok na svijetu – Tristan Da Cunha. Udaljen je 2 816 kilometra od afričkoga kontinenta, a od obala Južne Amerike 3 360 kilometara.
  • Najopasniji otok na svijetu je sigurno Ilha de Queimada Grande ili Otok zmija, koji se nalazi uz obalu Brazila – oko145 kilometara od centra grada Sao Paulo. Procjenjuje se da na otoku živi između dvije do četiri tisuće zmija Bothrops insularis (što bi značilo u prosjeku jedna zmija na svaki četvorni metar).
  • Najveći riječni otok na svijetu je Marajó na delti Amazone u brazilskoj državi Parán (površina mu je 40 145 km².)
  • Najveći hrvatski otok jeCres (405,70 km2).
  • Smokvica Vela, nenaseljeni otočić u hrvatskom dijelu Jadrana, najmanji je naš otok površine 1,04 km2.
  • Naš otok s najduljom obalom je Pag – 269,2 km, a otok s najvišom nadmorskom visinom je Brač (s Vidovom gorom na visini 780 m).

…………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin nastavnica je mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedan je od autora zbirki Fizika oko nas za sedmi i osmi razred. Voditeljica je Županijskoga stručnog vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).

 

 

Vezani članci
Školski portal: Prodajem Pinokija

Prodajem Pinokija

U ovoj drugoj, gudačkoj, ništa im se ne da, sve…

Školski portal: Druga strana medalje

Druga strana medalje

Naime, dosta pojedinaca drži da mogu raspolagati našim slobodnim vremenom.…

Školski portal: Nova učenica u razredu

Nova učenica u razredu

Ne zaostaje za drugom djecom, jer gradivo lovi svojim ritmom,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…