Za bistre i znatiželjne glave

ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE

Kad se bratske ruke slože

četvrtak, 26. travnja 2018.

Tko su bila braća Grimm, tko braća Lumière, braća Wright, braća Grakho, Solunska braća ili braća Seljan? Lijepo je imati brata, odrastati s njime i dijeliti lijepe trenutke.

Kad se bratske ruke slože

A tek kad braća imaju iste interese, kad se nadopunjavaju, bave istim poslom i zajedno postižu uspjeh...

■ BRAĆA GRIMM

 

Svi smo odrasli uživajući uz priče o Crvenkapici, Trnoružici, Snjeguljici i sedam patuljaka, Ivici i Marici, Vuku i sedam kozlića…Njih ne bi bilo da nije bilo braće Grimm, Jacoba (1785. – 1863.) i Wilhelma (1786. – 1859). Željeli su sačuvati dio njemačke kulturne baštine od propasti. Zato su surađivali na istraživanju njemačkog jezika, folklora i kulture. Pričalo se da su braća Grimm bila nerazdvojna kao „prst i nokat”. Skupa su počeli skupljati stare narodne mitove, bajke i legende koje su se uglavnom prenosile usmenim putem. Postali su poznati nakon objavljivanja zbirke „Dječje i obiteljske priče” 1812. godine.

■ BRAĆA LUMIÈRE

 

Još su jedna složna braća – Lumière, Auguste (1862. – 1954.) i Louis (1864. – 1948.), pioniri kinematografije. Oni su 1895. godine izumili kinematograf –uređaj za projekciju filmova koji je ujedno bio filmska kamera, stroj za kopiranje i projektor. Prvi film „Izlazak radnika iz tvornice Lumière” snimili su 1895. godine, a prvu javnu projekciju održali su 28. prosinca iste godine u pariškom Garand Caféu. Ipak su braća Lumière smatrala da kinematograf baš i nema budućnosti, pa su ubrzo napustila bavljenje kinematografijom i okrenula se pronalaženju načina izrade fotografije u boji.

■ BRAĆA WRIGHT 

Prvi let Wright Flyer I, 17. prosinca 1903., Orville pilotira, Wilbur je trčao na krilima.

..........................

Američka braća Orville (1871. – 1948.) i Wilbur Wright (1867. – 1912.) bili su pioniri zrakoplovstva. Zajedno su konstruirali i gradili avione (izgradili su prvi avion s motorom). Iako je biskup Milton Wright izjavio: „Sposobnost leta imaju samo Bog i anđeli”, oni su tu izjavu opovrgnuli 17. prosinca 1903. godine, kada su izveli prvi let avionom u Kitty Hawku u SAD-u. Taj je let trajao samo 12 sekundi, a preletjeli su 37 metara.

■ BRAĆA GRAKHO

 

Braća Tiberije (163. pr. Kr. – 133. pr. Kr.) i Gaj Grakho (154. ili 153. pr. Kr. – 121. pr. Kr.) bili su rimski političari koji su bili tribuni. Ostali su poznati po tome što su pokušali provesti agrarnu reformu. Tiberije je 133. godine pr. Kr. predložio zakon o pravednijoj podjeli državnog zemljišta, ali su ga politički protivnici ubrzo ubili. Gaj je nastavio bratov rad, nastojeći provesti agrarnu reformu te ograničiti vlast optimata demokratizacijom rimskog ustava. Nažalost, i on je ubijen 121. godine pr. Kr.

■ SOLUNSKA BRAĆA

 

Solunska braća, Sveta braća i slavenski apostoli nazivi su pod kojima su poznata braća Ćiril, odnosno Konstantin (ime Ćiril uzeo je kad se zaredio) i Metod. Živjeli su i djelovali u 9. stoljeću u Solunu, koji je u to vrijeme bio okružen Slavenima.Godine 860., po nalogu bizantskog cara Mihala, odlaze kao misionari u Rusiju. Nakon toga, 862. godine odlaze u moravsku propovijedati kršćanstvo na slavenskom jeziku. Tamo je Ćiril sastavio glagoljicu – prvo slavensko pismo. Tako su stvorili prvi slavenski književni jezik i postavili temelje slavenskoj književnosti. Utjecaj Svete braće na hrvatske krajeve bio je velik. Katolička crkva 5. srpnja slavi dan sv. Ćirila i Metoda.

■ BRAĆA SELJAN

 

Mirko i Stjepan SELJAN

....................................

Hrvatski istraživači Afrike i Južne Amerike Mirko (1871. – 1913.) i Stjepan Seljan (1875. – 1936.), po mnogima „najveći hrvatski pustolovi”, pošli su 1899. godine na „put oko svijeta”. Neko su vrijeme bili u službi etiopskog cara Menelika II. Provodili su klimatska, geomorfološka i etnografska istraživanja. Na obali Rudolfova jezera (danas se zove Turkana) osnovali su naselje Seljanville. Od 1903. do 1913. istraživali su u Južnoj Americi. Tamo su skupljali podatke o životu domorodačkih plemena, odredili položaj slapova Saltos de Guayrá na rijeci Paraná kao i tok rijeke Aguapey. Nakon što je Mirko poginuo pod nepoznatim okolnostima, Stjepan se bavio istraživanjem ležišta manganove rude.

……………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin nastavnica je mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedna je od autora zbirki Fizika oko nas za sedmi i osmi razred. Voditeljica je Županijskoga stručnoga vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).

Vezani članci
Školski portal: Rastemo iz dana u dan!

Rastemo iz dana u dan!

O projektu „Webučionica“ pisala sam nekoliko puta: 1. dio −…

Školski portal: Moja matematika

Moja matematika

PRVA PRIČA Svi znate bajku Tri praščića braće Grimm. U…

Školski portal: U razredu

U razredu

... što je učionica izgubila onu toplinu kojom zrači dok…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…