Za bistre i znatiželjne glave

ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE

Đir po trgovima

četvrtak, 7. prosinca 2017.

Gdje je Piazza Navona, gdje Trg heroja? Što se događalo na Trgu sloge, a što na Crvenom trgu?

Đir po trgovima

Trgovi su otvoreni prostori okruženi kućama, a obično se nalaze u srcu gradova. Često ih ukrašavaju skulpture, spomenici ili fontane. Na njima se obično održavaju politički skupovi, koncerti, razni drugi skupovi. Napravimo đir po nekima od najljepših svjetskih trgova. Imai h još lijepih, ali o njima u nekome drugom điru.

Piazza Navona

 

Mnogi su izjavili da im pogled na trg Piazza Navona oduzima dah. Jedan je od najboljih baroknih remek-djela u Rimu. Nastao je u 17. stoljeću na mjestu stadiona Vespazijanova sina Domicijana. Stadion je bio elipsast jer su se na njemu održavale utrke dvokolica pa je i sam trg ostao elipsast. Trg i fontane na njemu osmislio je G. L. Bernini, prema nekim izvorima za 48 000 zlatnika. Na sredini trga nalazi se čuvena Fontana četiri rijeke. Na sjevernom dijelu trga je Neptunova fontana, a na južnom dijelu Fontana del Moro.

Trg sv Marka

 

Trg sv Marka (Piazza San Marco), najveći je, a zapravo i jedini trg u Veneciji. Ostali su trgovi manji pa ih nazivaju campo (polje), a ne piazza. Mnogi tvrde da je to jedan od najljepših trgova na svijetu. Navodno je i sam Napoleon rekao za nj da je „najljepši salon Europe”. Okružuju ga Duždeva palača, bazilika sv. Marka, Toranj sa satom, Nacionalna knjižnica sv. Marka, neobičan zvonik odvojen od bazilike visok oko 99 m (pa je jedan od najviših u Italiji )…

Trg heroja

 

Trg heroja (Hősök tere) smješten je u peštanskom dijelu Budimpešte. Jedan je od najljepših trgova Mađarske. Ukrašava ga Milenijski spomenik, podignut u povodu tisuću godina dolaska Mađara na ovo područje. Središnja figura spomenika je korintski stup, visok 38 metara, na čijem je vrhu anđeo Gabriel, koji u jednoj ruci drži mađarsku krunu, a u drugoj križ. Taj je spomenik dobio nagradu Grand Prix na Svjetskoj izložbi 1900. godine u Parizu. Na bočnim stranama trga nalaze se dva muzeja – Muzej lijepih umjetnosti i Muzej suvremene umjetnosti.

Trafalgar Square

 

Trafalgar Square , koji se smatra srcem Londona, najprepoznatljiviji je simbol toga grada. Iako je prvobitni naziv trga trebao biti Trg kralja Williama IV., nazvan je Trafalgar Square u spomen na pobjedu nad Francuzima u bitci kod Trafalgara. Za pobjedu je bio zaslužan admiral Horatio Nelson pa mu je na trgu 1842. podignut spomenik – Nelsonov stup. To je korintski stup visok 52 metra. Naknadno su postavljeni kipovi četiriju lavova uz podnožje stupa. Na trgu su dvije predivne fontane, a okružuju ga poznate građevine, među kojima je nacionalna galerija.

Crveni trg

 

Crveni trg je najpoznatiji moskovski trg. Prvi put se spominje u službenim spisima potkraj 15. stoljeća. Tada je car Ivan III. naredio da se sve drvene građevine koje su se nalazile na tome mjestu sruše zbog čestih požara koji su izbijali i brzo se proširili. Tu se razvila glavna moskovska tržnica. Zato mu je prvi naziv bio Trgovački trg. Poslije je služio za razne javne svečanosti, a i kao mjesto krunidbe ruskih careva, dok je u vrijeme komunizmabio poznat po vojnim paradama. Naziv Crveni trg dobio je u 17. stoljeću. Na ruskom mu je naziv Krasnaja ploščad. Pridjev krasnaja ima dva značenja. Jedno značenje je crveni, a drugo lijepi, odnosno krasni, što se odnosilo na obližnju katedralu Vasilija Blaženoga, a poslije prešlo na cijeli trg. Godine 1991. Crveni trg je, zajedno s Kremljem, uvršten na Unescov popis svjetske baštine

Trg sloge

 

Trg sloge (Place de la Concorde) najveći je pariški trg i jedan od najvažnijih. Cijeli je trg nastao da bi kip kralja (Luja XV.) na konju imao dostojno okružje. No u Francuskoj revoluciji taj je kip uništen. Na početku je nosio naziv Trg kralja Luja XV., za Francuske revolucije preimenovan je u Trg revolucije, a a od 1795. nosi naziv Trg sloge. Mogli su ga nazvati i Krvavi trg jer je na njemu 1793. godine postavljena giljotina, a u sljedeće dvije i pol godine pogubljeno 1119 osoba. Na trgu se nalazi čuveni Luksorski obelisk, koji je egipatski potkralj Muhamed Ali 1833. poslao francuskoj vladi.

…………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin nastavnica je mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedan je od autora zbirki Fizika oko nas za sedmi i osmi razred. Voditeljica je Županijskoga stručnog vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).

Vezani članci
Školski portal: Prodajem Pinokija

Prodajem Pinokija

U ovoj drugoj, gudačkoj, ništa im se ne da, sve…

Školski portal: Druga strana medalje

Druga strana medalje

Naime, dosta pojedinaca drži da mogu raspolagati našim slobodnim vremenom.…

Školski portal: Nova učenica u razredu

Nova učenica u razredu

Ne zaostaje za drugom djecom, jer gradivo lovi svojim ritmom,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…