Za bistre i znatiželjne glave

ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE

Bilo je posljednji put…

četvrtak, 4. siječnja 2018.

Koja se posljednja bitka vodila s brodovima na vesla, a koja brodovima s jedrima? Kada su bile posljednje antičke Olimpijske igre? Kada su Beatlesi održali posljednji koncert? Koji je planet posljednji otkriven?

Bilo je posljednji put…

Neki su događaji ušli u povijest kao posljednji. Možda nisu tako važni kao prvi, ali sjetimo ih se.

Posljednja bitka brodovima na vesla

  

Fernando Bertelli: Bitka kod Lepanta (Venecija1572.)

Bitka kod Lepanta 1571., u kojoj su se pomorske snage Osmanskog Carstva sukobile s flotom tzv. Svete lige, jedna od najvećih bitaka u povijesti pomorstva (nakon Bitke kod Akcija 31. pr. Krista), posljednja je bitka brodovima na vesla. U sklopu flote Svete lige bilo je 150 galija Mletačke Republike (među njima je bilo šest hrvatskih galija – iz Hvara, Krka, Raba, Cresa, Šibenika i Trogira), 79 španjolskih galija, 12 galija tadašnje „papinske države“, đenovski brodovi i malteški vitezovi.

Zanimljivo je da je Turska sudjelovala (i ponovo bila poražena) u posljednjoj bitci s brodovima na jedra 1827. godine kod Navarina.

Posljednji otkriveni planet Sunčeva sustava

 

Ako se izuzme Pluton, koji 1930. otkrio Clyde Tombaugh, sve do 2006. smatrao se devetim planetom Sunčeva sustava. Tada je izbrisan s popisa pa se ne ubraja više u planete. On je sada samo „patuljasti planet”). Neptun, koji je osmi planet od Sunca i najudaljeniji planet Sunčeva sustava, otkriven je 23. rujna 1846. godine Prvi je planet pronađen matematičkim izračunima, a ne empirijskim promatranjima.

Posljednje antičke Olimpijske igre

  

Od 776. godine pr. Krista u Olimpiji su se svake četvrte godine održavale Olimpijske igre. Posljednje antičke olimpijske igre (293.) održane su 392. godine, nakon čega ih je rimski car Teodozije II. Zabranio.

Posljednje Olimpijske igre samo za muškarce

 

III. Olimpijske igre modernog doba, održane 1904.u St. Louisu, u SAD-u, i dalje su poštovale pravilo uvedeno 1896. godine. Kao u staroj Grčoj, natjecati su se mogli samo muškarci. Već na sljedećim Igrama, 1908. u Londonu, među natjecateljima je bilo žena pa su igre u St. Louisu posljednje Olimpijske igre na kojima su se natjecali samo muškarci.

Posljednji koncert Beatlesa

 

The Beatles je 30. siječnja 1969. održao svoj posljednji nastup uživo, tzv. „The Rooftop Concert”. Bio je to koncert na krovu izdavačke kuće Apple Records u Londonu, nakon čega je taj liverpulski sastav otišao u povijest. Na zahtjev policije (uz prijetnju da će svi biti uhićeni), morali su prekinuti nastup nakon 42 minute i pet otpjevanih pjesama. John Lenon obratio se publici riječima: „Hvala vam, publiko! Nadam se da smo prošli audiciju.” Taj koncert na krovu snimljen je s pet kamera, a snimke su se našle u dokumentarnom filmu Let it be iz 1970. godine.

 Posljednja Beethovenova simfonija

  

Simfonija br. 9 u d-molu, op. 125, posljednja je Beethovenova simfonija. Skladao ju je gotovo deset godina. Na njezinoj praizvedbi 1824. godine u Beču dirigirao je Beethoven. Ona se smatra njegovim najvažnijim djelom. To je prva simfonija u kojoj pjevaju i solisti i zbor. Za himnu Europske unije izabrana je Oda radosti, koja u četvrtom stavku poziva na slobodu i zajedništvo.

…………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin nastavnica je mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedna je od autora zbirki Fizika oko nas za sedmi i osmi razred. Voditeljica je Županijskoga stručnog vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).

 

Vezani članci
Školski portal: Rastemo iz dana u dan!

Rastemo iz dana u dan!

O projektu „Webučionica“ pisala sam nekoliko puta: 1. dio −…

Školski portal: Moja matematika

Moja matematika

PRVA PRIČA Svi znate bajku Tri praščića braće Grimm. U…

Školski portal: U razredu

U razredu

... što je učionica izgubila onu toplinu kojom zrači dok…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…