Sandrina učionica

SANDRINA UČIONICA

Međupredmetna tema Građanski odgoj i obrazovanje [1.]

ponedjeljak, 10. veljače 2020.

Međupredmetna tema Građanski odgoj i obrazovanje je, prema mojemu mišljenju, spona između znanstvenosti i stvarnoga života, između teorije i umijeća življenja, između razvoja kreativnosti...

Međupredmetna tema Građanski odgoj i obrazovanje [1.]

...u pojedinca i socijalne osjetljivosti prema društvu u kojemu odrasta.

Građanski odgoj i obrazovanje međupredmetna je tema čija je svrha osposobiti i osnažiti učenike za aktivno i učinkovito obavljanje građanske uloge. To podrazumijeva odgovorne članove razredne, školske, lokalne, nacionalne, europske i globalne zajednice. Građanski odgoj i obrazovanje omogućava učenicima lakše snalaženje u pluralističkome društvu u kojem žive, pouzdanje u vlastite snage i pronalaženje vlastitih odgovora i rješenja za aktualne društvene probleme i izazove. Stjecanjem građanske kompetencije, koja uključuje građansko znanje, vještine i stavove, učenici se osposobljavaju za uspješno sudjelovanje u životu demokratske zajednice. (Kurikulum GOO-a)

Građanski odgoj i obrazovanje obuhvaća znanja o ljudskim pravima, obilježjima demokratske zajednice i političkim sustavima. Vještine, na razvoj kojih je Građanski odgoj i obrazovanje ponajviše usmjeren, su kritičko mišljenje na etičkim načelima i komunikacijske vještine potrebne za društveno i političko sudjelovanje. Prije svega to su medijacijska znanja, vještine i vrijednosti, umijeće mirotvorstva i mirnog rješavanja sukoba, umijeće rješavanja društvenih problema na demokratskim načelima (istraživanje, dijalog, poštovanje drugog i drugačijeg, umijeće prepoznavanja zajedničkih ciljeva u različitosti. Odgovornost, ljudsko dostojanstvo, sloboda, ravnopravnost i solidarnost temeljne su vrijednosti koje se promiču učenjem i poučavanjem Građanskoga odgoja i obrazovanja, a osobita važnost pridaje se razvoju odgovornoga odnosa prema javnim dobrima i spremnosti doprinošenju zajedničkomu dobru. (NN, srpanj 2019.)

Potaknuta tim definicijama, za svoj sam razred smislila nekoliko projekata vezanih za GOO. Želja mi je bila proširiti tu međupredmetnu temu još nekim stavovima, vještinama i znanjima.

MEMENTO PRIJATELJSTVA – projekt koji ulazi u 7 godinu provedbe, projekt koji je odobrio i MZO, projekt koji se temelji na radionicama koje u učenika razvijaju socijalnu osjetljivost i prihvaćanje različitosti, odnosno upoznavanje i prihvaćanje svih pojedinaca unutar razredne zajednice.

 

O projektu sam više puta pisala. Još uvijek u njemu nalazim toliko stvari na koje mogu upozoriti učenike. Nadalje, on u učenika razvija komunikacijske vještine i potiče ih na uvažavanje tuđega mišljenja. Svaki mjesec imamo jednu radionicu u sklopu toga projekta.

 

Drugi projekt koji sam smislila na početku godine zove se „ISTRAŽIVANJE DJEČJIH PRAVA“. 

Projekt je razredni i nije prijavljen ni na jednoj platformi. Nastao je na temelju provođenja ideja i radionica iz knjige „Istraživanje dječjih prava“.


Knjigu možete preuzeti OVDJE.
                               

Naše radionice:

Istraživanje dječjih prava i toga kako učenici mogu utjecati na lokalnu zajednicu dovelo nas je do novoga projekta. O njemu ću pisati u sljedećoj kolumni. 

………..

Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja ■ Moj web https://xn--sandrinauionica-z3b.weebly.com/  ■  Razredna stranica 3. B https://sites.google.com/view/svetanedelja3b/ ■ Webučionica web alati za rad u nastavi https://webucionica.weebly.com/ ■

Vezani članci
Školski portal: Prodajem Pinokija

Prodajem Pinokija

U ovoj drugoj, gudačkoj, ništa im se ne da, sve…

Školski portal: Učiteljica koja je kolegama blizu i na daljinu

Učiteljica koja je kolegama blizu i na daljinu

Svi koji znaju Sandru ili prate njezin rad znaju s…

Školski portal: Druga strana medalje

Druga strana medalje

Naime, dosta pojedinaca drži da mogu raspolagati našim slobodnim vremenom.…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…