Kako motivirati učenike

NE MOŽEŠ DOTAKNUTI NEKOGA TKO JE ODSUTAN

Zelena zona za učenje

petak, 18. kolovoza 2017.

Učenika možemo smatrati osobom koja je brižno zaštićena od svih životnih problema kako bi se mogla posvetiti jednom jedinom zadatku: učenju i napredovanju u školi.

Zelena zona za učenje

Mnogo je realnije, međutim, učenika smatrati mladom osobom s hrpom emocionalne prtljage s kojom se ne zna nositi...  pa zbog toga često svojim lošim odlukama i ponašanjem stvara probleme i sebi i drugima.

Kad uđemo u razred vidimo – učenike. Ne vidimo tužnu djevojčicu koja je sinoć saznala da njezina simpatija izlazi s drugom, ne vidimo učenika čiji je dragi djed teško bolestan, čija su roditelji prezaposleni jurnjavom za karijerom (i novcem) pa nemaju vremena za njega, učenika koji svakodnevno prolazi kroz mučne obiteljske drame, trpi zlostavljenjanje ili zanemarivanje, učenika čiji su nezaposleni roditelji nemoćni vezati kraj s krajem svaki mjesec pa očaj utapaju u alkoholu, zabrinutog učenika, tužnog, uplašenog, zbunjenog, ranjenog, punog pubertetskih kompleksa i problema... Učeniku koji tegli svoju golemu nevidljivu emocionalnu prtljagu doista ni najmanje nije stalo do onoga što ga ja kanim naučiti taj sat: ne sluša me, ne tiče ga se, ne čini ono što tražim od njega, ne mogu ga motivirati... Mogu ga natjerati da sjedi u klupi, ali ne mogu spriječiti da mu misli lutaju negdje daleko...

Upravo se takvim problemima u ovo doba godine bavi sjajni portal https://studyskills.com/ koji vodi Suzan KRUGER. Prije nekoliko dana objavila je članak jednoga učitelja koji opisuje trikove kojima na početku svakoga sata razdrma učenike. Riječ je o malim rutinama na početku sata, o nekoliko dragocjenih minuta u kojima navede svoje učenike da nakratko zaborave na svoje osobne probleme i uvede ih u zelenu zonu za učenje. Za svaki dan u tjednu ima posebnu temu i tih se tema drži cijele godine.

  • Ponedjeljkom ispriča neku svoju šašavu (ne)zgodu koju je doživio tijekom vikenda. (Učenici vole male i zanimljive osobne priče svojih učitelja.)
  • Utorak je dan koji započinjem mozgolomkom najčešće iz knjige Two-Minute Mysteries Donalda J. Sobola iz 1991.  Vrlo duhovite i domišljate mozgolomke možete pronaći i OVDJE .
  • Srijedom je na redu raspravica potaknuta luckastim pitanjem Što biste radije? Na primjer: Biste li radije da vam na svakom prstu zaglavi po jedna bočica ili da vam noga zapne u kanti i da je ne možete izvući? (Pitanje jest budalasto, ali svaki se učenik neopterećeno može uključiti u takvu  raspravu, ne mora dokazivati kako je pametan, a može pokazati svoju duhovitost...)
  • Četvrtak je dan za izazovne tražilice, zagonetke i optičke iluzije.
  • Petak je dan za loše viceve. Onakve zbog kakvih će učenici poželjeti da ih prestanemo daviti vicevima i počnemo već jednom tumačiti gradivo.

Ideja s uvlačenjem učenika u zelenu zonu za učenje doista bi mogla biti zgodna i djelotvorna. Tih nekoliko minuta na početku sata neće pomoći učenicima da riješe svoje osobne probleme,  ali im  itekako može pomoći da zaborave na svoju emocionalnu prtljagu. Čekat će radoznalo ponedjeljke, utorke, srijede... da čuju što smo im za taj tjedan pripremili. Nasmijat će se. Vrlo brzo će shvatiti da se na taj način trudimo oraspoložiti ih iako nam to nije zadano planom i programom. Cijenit što im dragovoljno darujemo tih nekoliko minuta kako bismo im pomogli opustiti se i pripremiti se za sat. Prići će nam bliže, otvoriti se za učenje i dopustiti da ih dotaknemo onim što smo taj sat planirali poučavati. Kad nas sretnu nakon dvadesetak godina priznat će nam da su im te naše male priče najljepša školska uspomena...

Imate previše gradiva koje treba obraditi i premalu satnicu pa ne možete svaki dan odvajati nekoliko minuta za takvo uvođenje učenika u zelenu zonu za učenje? Probajte razmišljati drukčije: previše je gradiva i premala je satnica za kvalitetan rad s NEMOTIVIRANIM učenicima.

Piše: Dinka JURIČIĆ

Vezani članci
Školski portal: Bolesna generacija

Bolesna generacija

„Što pitanja postaju složenija i teža, to ljudi sve više…

Školski portal: Riznice tišine

Riznice tišine

Tišina je, naime, ono mistično mjesto na kojem započinje čuđenje,…

Školski portal: Jedna knjiga godišnje

Jedna knjiga godišnje

… svojevrsni satirični pamflet s naslovom PRIJEDLOG ZA UKINUĆE HRVATSKE…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…