Kako motivirati učenike

NE POKUŠAVAJ USPOREDITI JEDAN CVIJET

Ili nauči, ili pouči ili bježi odatle

utorak, 11. listopada 2016.

Kažu da se treba bojati čovjeka koji je pročitao samo jednu knjigu zato što mu onda ta jedna jedina postaje mjerilo kojim prosuđuje sve ostalo. Sigurnost zone udobnosti je zamka: držiš se jednog načina na koji razmišljaš, živiš, obavljaš poslove...

Ili nauči, ili pouči ili bježi odatle

...uljuljan u uvjerenje da je to za tebe najbolji način. A zapravo ne znaš je li to doista tako, ne možeš znati dok ne usporediš. Uspoređivanjem učimo.

Dva su vrlo zanimljiva suvremena trenda u cjeloživotnome obrazovanju učitelja, a oba su povezana s praksom i uspoređivanjem. Prvi je UNCONFERENCE – konferencija ili kongres koji organiziraju, strukturiraju i vode sami polaznici umrežavajući se, demonstrirajući i raspravljajući o temama o kojima su se unaprijed dogovarali prijavljujući se. UNCONFERENCE se oslanja Web 2.0 tehnologije poput blogova, wikija, RSS, podcastinga i microblogginga za stvaranje bogatih okruženja za učenje. Online kolaboracijski alati omogućuju konferenciju ili kongres bez tradicionalnih troškova participacije, putovanja i smještaja, bez sveznajućih predavača i autoriteta predavaonica. UNCONFERENCE ima zgodnu filozofiju: Ili nešto nauči, ili koga pouči ili briši odatle i ne troši vrijeme na gluposti.

Drugi zanimljivi trend u cjeloživotnome obrazovanju učitelja je projekt ANANAS. Riječ je o sve popularnijoj praksi učitelja da jedni drugima dolaze na sat pokupiti ili razmijeniti koju dobru ideju o dizajnu poučavanja, komunikaciji s učenicima, načinu rješavanja problema... Naziv ANANAS povezan je sa tradicijskim simboličnim značenjem ananasa u tropskim kulturama: postavljen pred domove znači srdačan poziv i dobrodošlicu gostu. Za razliku od UNCONFERENCE koja zahvaljući tehnologiji može povezivati ljude sa svih strana svijeta, ANANAS je svojevrsna starinska razmjena dobre prakse unutar jedne škole ili susjednih škola. Funkcionira na tjednoj bazi: tjedan dana unaprijed svi učitelji koji imaju sat na koji žele pozvati kolege upisuju temu u pozivnicu za sljedeći tjedan. Ona može izgledati ovako:

 

Posebno su zanimljivi razlozi pozivanja i odzivanja drugih učitelja da budu prisutni na satu. Katkad je poziv vođen željom da se podijeli u praksi primijenjeno neko inovativno i djelotvorno rješenje ili neki iznimno zanimljivi sadržaji, ali često je to poziv kolegama da izbliza pogledaju problem s kojim se učitelj nosi na satu (nedisciplina, nemotiviranost...) kako bi nakon toga iz vlastitoga iskustva u razgovoru zajedno iznjedrili neki savjet ili prijedlog koji će pripomoći rješenju.

I za UNCONFERENCE i za ANANAS potrebno je isto: samopouzdanje, hrabrost da se pokaže svoj primjer, preispituje sebe i svoj rad, razbije predrasude, promijeni kut gledanja na problem, surađuje, bude otvoren i spreman učiti iz vlastitih pogrešaka i tuđih iskustava, spreman diskutirati, prihvatiti i pohvalu i  kritiku, rasti... Zato će te trendove teško prihvatiti učitelji koji se boje da nisu dovoljno dobri da bi prezentirali svoj rad, srame se mogućih pogrešaka i boje lošeg mišljenja kolega ili njihove ljubomore. To su strahovi koji nas drže zatvorenima u samonametnutoj zamci i izvor su stresa i frustracija.

Kad ja posumnjam u sebe, svoje predavanje ili članak koji pišem, pomogne mi da se sjetim Hemingwaya. On je za svoj roman Zbogom oružje  napisao čak 47 različitih inačica kraja. To je predivna pouka: Nije važno koja će se inačica na kraju pokazati najboljom. Važno je samo da se ne osudimo na jedno jedino rješenje. Najbolje učimo uspoređujući, a da bismo mogli uspoređivati potrebni su nam i promašaji.

Piše: Dinka JURIČIĆ

Vezani članci
Školski portal: Bolesna generacija

Bolesna generacija

„Što pitanja postaju složenija i teža, to ljudi sve više…

Školski portal: Riznice tišine

Riznice tišine

Tišina je, naime, ono mistično mjesto na kojem započinje čuđenje,…

Školski portal: Jedna knjiga godišnje

Jedna knjiga godišnje

… svojevrsni satirični pamflet s naslovom PRIJEDLOG ZA UKINUĆE HRVATSKE…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…