Kako motivirati učenike

IGRA JE NAJVIŠI OBLIK UČENJA

GuruShots - srž gemifikacije

utorak, 14. ožujka 2017.

Nemoguće je razumjeti nečiju obuzetost poslom ako nismo iskusili strast igre. Igra nas uči uživjeti se u ono što radimo, fokusirati se, radovati se trenutku, rastu, napredovanju.

GuruShots - srž gemifikacije

Uči nas ustrajnosti, rješavanju problema, prevladavanju prepreka, suradnji. Igra nas uči razmišljati, odlučivati i učiti iz svojih i tuđih pogrešaka. Igrom stječemo iskustvo, brusimo vještine, razvijamo kreativnost, gradimo samopouzdanje...

Psiholog Mihaly Csikszentmihayli veli ozbiljno, analitičko razmišljanje o problemu nije baš najbolji recept za kreativno razmišljanje. Tajna dobroga učenja i kreativnoga rješavanja problema je u tomu da se uroni u igru, dopusti sebi biti zanesen, preplavljen, oduševljeno obuzet onim što radiš. Tu je zanesenu obuzetost Czikszentmihalyi nazvao FLOW. Flow je onaj čudesni dodatak koji svaki posao čini blagoslovljenim, a život pretvara u radost.

Problem s motiviranjem učenika nastaje kad učenici imaju iskustvo koje nama nedostaje, kad zahvaljujući igricama iskuse čari flow stanja. Nakon toga iskustva sve što ih ne oduševi toliko da zbog toga zaborave jesti, spavati i odlijepiti se od računala... čini im se nezanimljivo. Drugim riječima, da bih motivirala svoga učenika, moram osobno iskusiti taj doživljaj oduševljene obuzetosti igrom. Kako?

GuruShots je puno više od online natjecateljske igre za sve koji vole fotografirati (bez obzira na to imaju li vlastiti vrhunski opremljeni studio ili snimaju mobitelom). Gurushots je istovremeno i sjajno motivacijski organizirana škola učenja o tome kako se uči, gleda, razmišlja, postaje kreativan...

Elementi igre su:

1. tjedni izazovi

Svaki tjedan igra poziva na nekoliko novih fotografskih izazova: treba prijaviti četiri fotke kojima interpretirate neku izreku, boju, posao; odgovarate na neku temu (nešto slomljeno, hrana, vlakovi) ili zadanu tehniku (snimanje noću, retro, neobičan kut snimanja, neobično osvjetljenje). Prijavljene se četiri fotografije objavljuju u rubrici izazova anonimno kako bi ostali natjecatelji za njih glasovali, a istovremeno se objavljuju i na osobonoj stranici natjecatelja gdje ih se može lajkati.

2. sustav napredovanja

Svi počinju kao novaci, a onda ovisno o broju bodova osvojenih na izazovima napreduju do kadeta,  izazivača, naprednog, veterana, stručnjaka, šampiona, majstora do – gurua.

Zbroj osvojenih bodova za sve četiri fotografije prijavljene na izazov donosi bodovni status. Ima 5 bodovnih statusa. Za najniži je potrebno osvojiti samo 50 bodova, a za najviši 150.000 bodova, 30 puta biti među 30 najboljih, jednom pobijediti u izazovu...

3. sustav bodovanja

Bodovi se zarađuju tako da u galerijama fotografija koje odgovaraju jednom izazovu drugi natjecatelji odaberu i glasuju za vaše fotografije. Fotografije onih natjecatelja koji češće glasuju, češće se pojavljuju pri vrhu galerija za glasovanje.  

4. bonusi

Za svaki drugi uspješno završen izazov, natjecatelj osvaja pravo da neku svoju loše bodovanu fotku zamijeni boljom, ključ kojim može svoju najbolju fotku lansirati kako bi se češće pojavljivala u galerijama...

Igra je zarazna, stalno te uvlači u nove izazove i gura u nove načine gledanja, razmišljanja, kombiniranja, traženja kreativnih rješenje, iskušavanje nečeg novog. Budući da su natjecatelji prisiljeni glasovati jedni za druge, zapravo jedni od drugih uče, preuzimaju ideje i rješenja ili ona potiču na smišljanje vlastitih. U svakom trenutku svaki igrač ima točnu povratnu informaciju o broju bodova, mjestu na rang ljestvici izazova, ali ima i mogućnost vidjeti i ocijeniti fotografije natjecatelja koji imaju broj bodova jednak njegovom. Napredovanje u igri izravno ovisi o broju prihvaćenih izazova i onomu što si naučio uspoređujući i proučavajući fotografije koje su snimili najbolji.

Ja sam slučajno otkrila GuruShots i ne samo da sam prvi put u životu osjetila zanos online igre i napredovanja od početnika do izazivača,  nego sam u mjesec dana otkako sam se uključila naučila neusporedivo više o fotografiji nego što sam cijeloga života naučila iz bezbrojnih priručnika koje sam proučavala. Osim toga, zahvaljujući još uvijek otvorenom izazovu JerusaLENS, zahvaljujući tisućama fotografija Jeruzalema imam dojam da sam putovala, posjetila taj prastari grad, svet trima najvećim religijama svijeta, šetala njegovim ulicama i gledala ljude koji žive na istom mjestu, ali ne žive zajedno i bolno jasno osjetila kako isključivosti ne mogu donijeti ništa osim – nesreće.   

Gemifikacija je primjena motivacijskih trikova kompjutorske igre u dizajnu klasičnog poučavanja na satu. Eto izazova: treba osmisliti (ili preuzeti iz neke igre koju vaši učenici vole) sustav napredovanja i bonusa, učenje novih sadržaja pretvoriti u neprekidni  niz izazova, formativnim praćenjem i pohranjivanjem materijala u osobnim učeničkim e-portfolijima omogućiti da svaki učenik u svakom trenutku može provjeriti koliko je u međuvremenu napredovao, koliko je trenutno dobar i uspješan u usporedbi s drugima, omogućiti mu da može učiti od drugih, donositi odgovorne odluke i upravljati svojim napredovanjem... Čini se komplicirano, čini se da je puno posla? Jest, ali samo dok se igra osmisli i postavi. Ali kad se učenici navuku na igru, sve postaje čisti užitak. Svima. Za to se doista vrijedi u početku malo pomučiti, zar ne?

Piše: Dinka JURIČIĆ

 

 

Vezani članci
Školski portal: Bolesna generacija

Bolesna generacija

„Što pitanja postaju složenija i teža, to ljudi sve više…

Školski portal: Riznice tišine

Riznice tišine

Tišina je, naime, ono mistično mjesto na kojem započinje čuđenje,…

Školski portal: Jedna knjiga godišnje

Jedna knjiga godišnje

… svojevrsni satirični pamflet s naslovom PRIJEDLOG ZA UKINUĆE HRVATSKE…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…