Kako motivirati učenike

KAD SE POMIJEŠAJU KRUŠKE I JABUKE...

Formativno – pratiš; sumativno – ocjenjuješ

petak, 17. veljače 2017.

Ovih se dana opet digla buka oko jednog ispitnog listića. Pobunile se mame. Ovaj put – s pravom. Ispitni je listić sam po sebi u redu: provjerava učenikovu funkcionalnu pismenost...

Formativno – pratiš;  sumativno – ocjenjuješ

...pisan je u vrijeme kad prvašići uče nazive dana u tjednu pa zagonetkama i igrama asocijacije  provjerava jesu li djeca te nazive zapamtila. Ono što nije u redu jest – sumativno ocijeniti takav ispit. To je ispit za formativno praćenje. U čemu je razlika?

Najbolje opisanu razliku između sumativnog i formativnog u svom je blogu The Afl truth about assessment opisao Steve Wheeler: Formativno je kad kuhar sam kuša juhu. Sumativno je kad je kuša gost.

Bryan M. Mathers vizualizirao je tu misao u mem i proširio društvenim mrežama.

Istina, u Wheelera je kuhar – učitelj, a gost – oni zloglasni američki standardizirani testovi. U oba se slučaja, međutim, ispitivanjem se učeničkih odgovora zapravo ocjenjuje – UČITELJEVA USPJEŠNOST.

Smisao formativnoga praćenja je u tome da učitelj tijekom poučavanja prati i provjerava vode li metode kojima se koristi do ishoda koje želi postići. Zašto? Zato da stigne reagirati i pomoći učenicima svladati ono u čemu zapinju. Kad nakon formativnoga praćenja vidi da su učenici riješili problem s učenjem i gradivom, zadaje im ispit koji će ocijeniti. Formativno se, dakle, prati i komentira, savjetuje... a sumativno se dijele petice ili jedinice. Zadatak u  primjeru kojim smo započeli ovu kolumnu je zadatak za formativno praćenje. Što je učiteljica iz toga listića zaključila? Da učenik nije zapamtio imena dana u tjednu? Da ne razumije što čita? Da nije uočio kontekst ni povezao pitanje s kontekstom u kojem je postavljeno? Da, sve to. Što ne znači ni da je dijete glupo, ni da zadatci ne valjaju. Znači samo detektiranje onoga što dijete u ovome trenutku JOŠ nije sposobno odgovoriti te navrijeme upozorava i učitelja i roditelja na vještine koje učenik tek treba steći uz njihovu pomoć kako bi uspješno naučio ono što je zadano.

Popis onoga što bismo formativno mogli pratiti ovisi o predmetu i razredu, popis je dug. Izdvojila sam samo deset željenih ishoda čije ostvarenje formativno pratimo i pitanja koja si kao učitelji moramo postaviti ako uočimo da učenik ima problem.

Medijima je potrebna senzacija: kad je nema, oni je stvore. Nažalost, često ispada da je najčitanija vijest ona koja izazove najviše svađe te učitelje i roditelje prikaže kao žestoko sukobljene strane, a jadno dijete kao njihovu žrtvu. To je jeftino novinarstvo! Učitelji i roditelji su prirodni saveznici, udruženi protiv zajedničkoga neprijatelja: problema koje dijete ima u učenju. Te probleme mogu rješavati samo suradnjom. Pritom je i jednima i drugima formativno praćenje  dragocjen alat... ako se nauče njime služiti.

Piše. Dinka JURIČIĆ

 

Vezani članci
Školski portal: Bolesna generacija

Bolesna generacija

„Što pitanja postaju složenija i teža, to ljudi sve više…

Školski portal: Riznice tišine

Riznice tišine

Tišina je, naime, ono mistično mjesto na kojem započinje čuđenje,…

Školski portal: Jedna knjiga godišnje

Jedna knjiga godišnje

… svojevrsni satirični pamflet s naslovom PRIJEDLOG ZA UKINUĆE HRVATSKE…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…