Dnevnik jednog odrastanja

DNEVNIK JEDNOG ODRASTANJA

Kretanje, gibanje – motorički smo aktivni

ponedjeljak, 28. kolovoza 2017.

U prošloj sam generaciji primijetila motorički nemir u učenika. Bio je vidljiv u njihovu ponašanju od prvog dana.

Kretanje, gibanje – motorički smo aktivni

Sjećam se jednog svojeg prvoškolca koji nije mogao mirno pogledati cijelu priredbu na početku školske godine, nego je stalno ustajao, poskakivao i vrtio se. 

Promatrajući ga, šapnula sam kolegici: „Ovaj je dječak sigurno moj.“ Tako je i bilo – Vito je postao moj učenik. Da bi mi već prvi dan pokazao sve što zna, rukama se uspeo po dovratniku sve do vrha vrata – onako sitan poput buhe bio je u trenu na vrhu. Mislila sam da se neću znati nositi s njim, ali vrijeme je pokazalo da je Vito bio jedno od najdivnije djece koje sam učila. Sav svoj motorički nemir usmjerio je prema sportskoj gimnastici u kojoj danas postiže zapažene rezultate.

Taj mi je primjer u kasnijim godinama uvijek bio vodilja – mogla sam prepoznati kad učenici nešto nisu mogli napraviti, pa bih u trenutku ni iz čega napravila stanku za igru. U toj bismo stanci nekom motoričkom aktivnošću i igrom zamijenili dosadu i sjedenje u klupi. Tako bih u učenika potaknula želju za pobjedom i poboljšala im koncentraciju.

Prije tri godine smislila sam 24 aktivnosti koje sam provodila s prvašićima. One su bile najviše usmjerene prema finoj motorici, ali i gibanju. Puno sam hodala s njima – kada je kišilo, puhao vjetar, grijalo sunce… Njihova je jedina želja bila da barem jednom na tjedan otiđemo do parka koji ima mnoštvo sprava, pa su se u različitim skupinama (ovisno o onome što ih zanima) aktivno koristili svim dijelovima parka.

Tu sam metodu primijenila i s četvrtašima – hodanje, park, igra, ubrzano hodanje na povratku. Na taj sam način također postigla učeničko zadovoljstvo – odlazak u park bio im je poput nagrade, čak im je bio draži od sladoleda!

Zbog svega što sam spoznala i iskusila u takvu radu, odlučila sam raditi kratke stanke tijekom nastavnog sata s učenicima već od prvog razreda.

Kratke stanke temeljit ću na nekoliko osnovnih načela preuzetih iz:

Tijekom 2013. godine, na usavršavanju u Mensi, upoznala sam NTC sustav rada. Kasnije sam jednom na godinu išla na dodatna predavanja prof. Ranka Rajovića da bih ono što radim mogla što bolje objasniti roditeljima, učenicima i samoj sebi. Iz sustava sam preuzela ono što mi je potrebno u mojem radu – prilagodila sam i izmijenila određene igre, pa spremno očekujem prvašiće koji će se kretati sa mnom (hodati, penjati se, vrtjeti se…).

S Brain Gymom sam se upoznala na predavanjima prof. Novosel- Herceg koja je, osim zanimljiva načina predavanja, uvijek s nama radila i vježbe motoričkoga gibanja. Tako nas je pokrenula i pomogla nam da shvatimo da se može učiti i s pomoću motoričkih aktivnosti.

Tijekom ljeta sam prikupila mnoštvo materijala o tradicionalnim dječjim igrama u kojima se pjeva, zatim o dječjim igrama koje uključuju kretanje (brojalice) – igre koje možemo igrati u kratkim stankama.

Sad sve to treba provesti i u djelo. Veselim se svemu tome već sada, a držim da će se i učenici veseliti. Na kraju možda smislimo i neku plesnu točku na poznati dječji hit Volim se gibat', gibat'…

 Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja | https://sites.google.com/site/prvibsvetanedelja/  | UHURN Zvono

...........

Kolumna je utemeljena na osobnom iskustvu i gledištima kolumnista i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskog portala i Školske knjige.

 

Vezani članci
Školski portal: Malo edukacije (3. dio)

Malo edukacije (3. dio)

U suradnji sa svojim pripravnicama Lanom Jager i Nevenom Petrović…

Školski portal: Malo edukacije (2. dio)

Malo edukacije (2. dio)

Ljetos sam pronašla (dobila sam preporuku u grupi Grow with…

Školski portal: Malo edukacije [1. dio]

Malo edukacije [1. dio]

… na kojima možete pronaći sadržaje za samoučenje, a u…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…