Dnevnik jednog odrastanja

DNEVNIK JEDNOG ODRASTANJA

Igre sa slovima i riječima

utorak, 16. kolovoza 2016.

Ne ispravljajte prva slova svog djeteta, ne rugajte se grbavim crtama, ne tražite da vam piše u pisanku. Pustite da ta slova budu izraz dječje znatiželje, istraživanja, a ne školska zadaća

Igre sa slovima i riječima

Kako se bliži polazak u školu, svakom roditelju naviru različita pitanja – kakvu torbu kupiti, kakve papuče, kakvu odjeću za prvi dan, treba li naručiti knjige… No, sada ćemo još malo vremena provesti u igri. Pri "testiranju" budućeg prvašića za upis možda je osoba koja je testirala dijete pitala nešto kao "Možeš li riječ bubamara rastaviti na glasove?"

Upoznat ću vas s dva pojma koji učitelji koriste u 1. razredu na početku polugodišta.

a) Glasovna analiza

Dijete čuje glasove oko sebe, skup svih glasova je riječ, riječ nam je potrebna za sporazumijevanje. Glasovna analiza je rastavljanje riječi na glasove. Ako bih govorila iz svog učiteljskog kuta, uvijek u razredu imam barem troje djece koji NE čuju te glasove, zato je potrebno prije škole razviti tu sposobnost.
Navest ću neke od mogućih igara/scenarija kako razvijati dječju koncentraciju i sposobnost da čuju glasove (od lakšeg prema težem):

Igramo se SLOVICE – zadate glas/slovo, a dijete mora naći što više riječi koje počinju tim glasom/slovom, D kao Darko, M kao Marija…

Nešto teže – nađi što više riječi koje u sredini skrivaju glas/slovo, recimo M – mama, tama, rama … Kad dijete uoči kako, neće mu biti problem uočiti rimu u drugom razredu jer, eto, to se već igralo prije škole.

Najteže je kad tražite da dijete pronađe što više riječi koje završavaju na neki glas/slovo, recimo T prst, hrast, tat… (da vam prišapnem – budite spremni za igru, pripremite se, mene moja cura pobijedi bez problema – dok ja brojim glasove, ona skupi deset riječi).

Igre oblikovanja plastelinom – slovo A oni moraju izraditi plastelinom – predmet koji počinje tim glasom i oblikovati slovo, tu ste vi da im pomognete, možda čak da izradite kartice sa slovima, ali najviše od svega osluškujte je li vaše dijete zainteresirano za slova.

b) Glasovna sinteza

Ona spada u težu skupinu zadataka za svako dijete, traži više kognitivne povezanosti i povezivanja glasova u riječ. Glasovna sinteza je spajanje glasova u cjelovitu riječ.

Pokušajte sa suprugom/partnerom/prijateljem razgovarati slovkajući, na primjer – M-o-l-i-m t-e d-o-d-a-j m-i j-a-b-u-k-u. Vrlo brzo će prvašiću to biti zanimljivo i on/ona će se željeti uključiti u igru. To je sposobnost koju svi mi učitelji priželjkujemo da djeca imaju razvijenu s polaskom u prvi razred. Djeca koja nauče tu igru vrlo brzo uoče da mogu osmisliti svoj jezik pa tako nastaju "šatrovački" i ostali oblici koje dijete može koristiti u igri.

  • POTAKNITE ZANIMANJE ZA UČENJE

Neka djeca pokazuju zanimanje za slova. Nemojte biti učitelj, ali budite izvor znanja svom djetetu. Ako dijete zanimaju slova, napravite kartice s njima (veliko tiskano slovo), a dijete neka oslika slovo simbolom koje povezuje s njim. Tu karticu zalijepite oko prostora gdje se dijete igra ili spava. Zašto? Jer dijete voli imati podsjetnik da je nešto novo naučilo, napravilo, izradilo samostalno i to mu trebamo omogućiti. Nema većeg veselja u razredu nego kad učenik ugleda svoj rad na panou, pa još kad se pohvali kod kuće, pa dođe mama i fotografira taj rad. Trebate vidjeti to veselje!

  • SLOVA – RIJEČI – REČENICE

Slovo je pisani znak za glas i moja je preporuka da se igrate glasovima, ali ako dijete baš želi, omogućite mu da napiše svoje ime, da shvati od kojih se glasova (slova) sastoji njegovo ime. Vrlo brzo će tražiti nove riječi, i to će uvijek biti nešto njemu poznato, nešto iz okoline – mama, tata, baka, seka, braco… Ne ispravljajte njegova/njezina prva slova, ne rugajte se grbavim crtama, ne tražite da vam piše u pisanku. Pustite da ta slova budu izraz dječje znatiželje, istraživanja, a ne školska zadaća. Jer, ako se već sada, prije prvog razreda, postavite kao netko tko kori, zahtijeva, prijeti – dijete se neće veseliti školi, jer šaljete mu poruku da je u školi netko tko će isto tako od njega tražiti savršenstvo.

Ponekad djeca ne znaju objasniti neku svakodnevnu riječ, recimo svitati, zato se igrajte otkrivanja i značenja riječi. Neka vam objasni što znači pojedina riječ, recimo cvjetati, šetati, pupati, pljuštati…Vidjet ćete da igra i nije sasvim jednostavna.

I na kraju – umjesto pisanja neka vam nacrtaju priču. Imate mnogo besplatnih programa za izradu okvira stripa i neka vam u pet sličica nacrtaju neku poznatu ili izmišljenu priču. Poslužiti vam može i neki od dječjih časopisa (Radost), gdje uvijek postoji priča u stripu. Tako dijete u svojoj glavi stvara bezbroj rečenica, stvara priču i svoju maštu koristi za stvaranje nečeg novog.

Svako dijete je savršeno samo po sebi, s bezbroj bisera koje treba otkriti, s bezbroj divnih situacija koje će nas rasplakati i nasmijati i zato pustite da dijete uživa u ovim danima prije škole, pripremajte ga na bezazlen način i dobit ćete veselog đaka prvaka.

...........

Piše: Sandra VUK | UHURN Zvono

............

Kolumna je utemeljena na osobnom iskustvu i gledištima kolumnista i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskog portala i Školske knjige.

Vezani članci
Školski portal: Malo edukacije (3. dio)

Malo edukacije (3. dio)

U suradnji sa svojim pripravnicama Lanom Jager i Nevenom Petrović…

Školski portal: Malo edukacije (2. dio)

Malo edukacije (2. dio)

Ljetos sam pronašla (dobila sam preporuku u grupi Grow with…

Školski portal: Malo edukacije [1. dio]

Malo edukacije [1. dio]

… na kojima možete pronaći sadržaje za samoučenje, a u…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…